Zeist

Selecteer Pagina

Prijsstijging rundvlees treft de Biologische Slagerij Wim Kok in Zeist

Prijsstijging rundvlees treft de Biologische Slagerij Wim Kok in Zeist

Rik Salihu in de slagerij

Zeist – Marktbureau DCA Market Intelligence heeft voorspeld dat de prijs van rundvlees dit jaar alleen maar duurder wordt. Ook de Koninklijke Nederlandse Slagers, de KNS, zegt dat de prijsstijging aanhoudt. Slagers door heel Nederland hebben hier last van. Zo ook in Zeist. De Biologische Slagerij Wim Kok in Zeist vertelt over de prijsstijgingen.

Rik Salihu, de eigenaar van de Biologische Slagerij Wim Kok, vertelt dat de prijsstijging veel moeilijkheden met zich meebrengt. ‘Wij durven nog steeds niet echt de prijzen in de winkel aan te passen, want heel veel mensen klagen dat het best duur is.’ De prijs van rundvlees stijgt zo omdat het aanbod van runderen erg schaars is. Niet alleen in Nederland is het een probleem, ook in andere delen van de wereld is er een groot tekort aan runderen. Salihu zegt dat niet alleen de slagerijen het lastig hebben, maar ook de boeren. Door het tekort aan runderen hebben de boeren meer kosten die ze moeten doorberekenen in de prijs. Hierdoor wordt het voor slagerijen dus ook duurder.

Salihu merkt dat de klanten van Slagerij Wim Kok minder rundvlees kopen. ‘Meestal kopen ze minder rundvlees dan voorheen. Ze kochten bijvoorbeeld eerst een biefstukje van 200 gram, nu kopen ze maar 100 gram.’ In Nederland wordt er sowieso minder vlees gegeten. Al drie jaar op rij is er een daling te zien van de vleesconsumptie in Nederland. Dit is nog een reden van de prijsstijging. 

Rik Salihu zegt dat het als biologische slager ook niet altijd makkelijk is. ‘Wij horen van klanten dat andere slagers beweren dat ze biologische producten verkopen zonder dat ze aangesloten zijn bij een biologische vereniging of de Skal.’ De Skal houdt toezicht op Nederlandse bedrijven die biologische producten verkopen of op de markt brengen. Door te beweren dat ze biologische producten verkopen misleiden ze klanten en lijkt het alsof hun prijzen lager zijn dan de echte biologische producten. ‘Dit is eigenlijk een extra klap die van buitenaf komt voor de biologische slager.’

Salihu denkt dat de prijzen op het rundvlees blijven stijgen. En niet alleen op rundvlees, ook de prijs van andere soorten vlees zullen gaan stijgen volgens Salihu



Over de auteur

Laura Schram

Laura Schram, 18 jaar en wonende in Huizen, is na HAVO 5 begonnen aan de School voor Journalistiek in het mooie Utrecht. Vanaf de basisschool roept Laura al dat ze journalist wil worden. Via deze studie probeert ze haar droom waar te maken. Laura heeft interesse in van alles en nog wat. Met misdaad in de hoofdrol maar het liefst staat Laura over 10 jaar het NOS 8 uurjournaal te presenteren.