Zeist

Selecteer Pagina

Oekraïense vluchtelingen planten Kievse kastanjeboom

Oekraïense vluchtelingen planten Kievse kastanjeboom

Burgemeester Joyce Langenacker en Anna Pryymak onthullen het bordje voor de kastanje boom

Zeist – In maart 2022 zijn er ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen verwelkomd in Zeist. Nu, drie jaar later, willen zij iets terugdoen voor de inwoners van Zeist. Samen met de gemeente zijn een aantal initiatiefnemers, waaronder Anna Pryymak, aan de slag gegaan met wat ideeën. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een ceremoniële plaatsing van een Kievse kastanjeboom in het Thorbeckeplantsoen op 1 april.

Anna Pryymak is in 2022 in Zeist komen wonen. Ze is ook een van de bedenkers van het initiatief. ‘We wilden onze dankbaarheid tonen aan alle inwoners van Zeist, dus besloten we een symbool van Kiev te geven.’ De Kievse kastanjeboom is in het Thorbeckeplantsoen feestelijk geplant, vlakbij de verblijfplaats van de Oekraïense mensen. Burgemeester Joyce Langenacker en wethouders Laura Hoogstraten en Wouter Catsburg waren ook aanwezig. Wethouder Laura Hoogstraten zegt: ‘Het is een heel mooi geschenk en een mooie symboliek.’

De Kievse kastanjeboom staat symbool voor de hoofdstad van Oekraïne, Kiev. Ook staat het voor saamhorigheid, gastvrijheid, waardering, vrede en elkaar helpen. De boom biedt zicht op de toekomst, in de hoop dat de vrede in Oekraïne snel mag herstellen. De hoop is dat het mag uitgroeien tot een imposante boom die nog lang op de plek in het Thorbeckeplantsoen kan blijven staan. Wethouder Wouter Catsburg heeft de openbare ruimte in zijn portefeuille en belooft goed voor de kastanjeboom te gaan zorgen. ‘Net zo goed als de kastanjeboom op de Eerste Hogeweg,’ zegt hij tijdens zijn korte toespraak.

Tijdens de planting van de boom waren er een aantal sprekers, waaronder de burgemeester, de wethouders en een vrijwilligster. Ook was welzijnsorganisatie MeanderOmnium aanwezig. Onder het genot van een drankje werd uiteindelijk het bordje bij de boom onthuld door Anna Pryymak en de burgemeester. Op het bordje staat de tekst: ‘Hartelijk dank voor jullie steun. De warmte van jullie harten geeft ons hoop en kracht om ons leven voort te zetten.’ 

De meeste Oekraïense vluchtelingen die in Zeist zijn geplaatst, wonen op Dijnselburg. Dijnselburg is een recreatiepark. Vrijwilligers hebben in 2022 geholpen met alles klaarmaken voor de Oekraïense mensen. Zo is er kleding, eten, speelgoed en allerlei andere spullen ingezameld om ze zo veel mogelijk op weg te helpen. Pryymak zegt: ‘Het eerste wat je denkt is, oké, ik leef nog, en daarna ga je bedenken wat je daarna moet doen. Maar er waren zoveel lieve mensen die ons wilden helpen.’ Zo zijn een aantal vrijwilligers aan de slag gegaan met taallessen. Op deze manier werd communiceren makkelijk en was de taalbarrière een minder groot probleem.

Hoogstraten vertelt dat er bijzondere samenwerkingen tot stand zijn gekomen, onder andere met het Máxima Centrum. Hier worden kinderen met kanker behandeld, zo ook Oekraïense kinderen. ‘Ze hebben met ons contact gezocht om te kijken of wij opvang konden bieden voor deze gezinnen. Zo zijn ze wel in de buurt van het Máxima Centrum.’ Verder zegt Hoogstraten dat er organisaties op je afkomen en dat je samen zoekt naar oplossingen.



Over de auteur

Laura Schram

Laura Schram, 18 jaar en wonende in Huizen, is na HAVO 5 begonnen aan de School voor Journalistiek in het mooie Utrecht. Vanaf de basisschool roept Laura al dat ze journalist wil worden. Via deze studie probeert ze haar droom waar te maken. Laura heeft interesse in van alles en nog wat. Met misdaad in de hoofdrol maar het liefst staat Laura over 10 jaar het NOS 8 uurjournaal te presenteren.