Zeist

Selecteer Pagina

Zeist krijgt schoner water met de vernieuwing van de rioolwaterzuivering

Zeist krijgt schoner water met de vernieuwing van de rioolwaterzuivering

Zeist – In 2026 begint de bouw van een nieuwe rioolwaterzuivering ten westen van Zeist, een project dat wordt uitgevoerd door het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De huidige installatie, die in de jaren ’80 werd gebouwd en in 2005 voor het laatst werd gerenoveerd, voldoet niet meer aan de moderne eisen, vooral met de verwachte bevolkingsgroei van 30% in 2050. De nieuwe installatie zal niet alleen bijdragen aan een schoner milieu, maar ook inspelen op de gevolgen van klimaatverandering en de strengere waterkwaliteitseisen van de toekomst.

In een gesprek met Marlies Verhoeven, procestechnoloog bij het waterschap, kregen we meer inzicht in de plannen en de voordelen van de vernieuwing. “De huidige installatie is verouderd, en hoewel we nu voldoen aan de eisen, kijken we altijd vooruit naar de toekomst,” zegt Verhoeven. “Met de bevolkingsgroei in gedachten, moeten we nu al anticiperen op de behoeften van 2050.”

De renovatie is ook een reactie op de toenemende regenval door klimaatverandering, een factor die steeds belangrijker wordt in de regio. Dit heeft invloed op de zuiveringstechnieken, die niet alleen de waterkwaliteit in stand moeten houden, maar ook moeten bijdragen aan het verwijderen van schadelijke stoffen, zoals medicijnen, uit het water. Volgens Verhoeven zal de nieuwe technologie in staat zijn om 80% van de medicijnen uit het water te filteren, iets wat essentieel wordt met de komst van strengere normen volgens de Kaderrichtlijn Water in 2027.

Daarnaast ligt er een nadruk op duurzaamheid. Het waterschap kiest voor hergebruik van materialen, zoals het inzetten van oude windmolenpalen om de zonnepanelen te ondersteunen. “We kijken altijd naar de circulaire mogelijkheden van materialen, zodat we ze in de toekomst kunnen recyclen,” aldus Verhoeven.

Hoewel de vernieuwing van de zuivering veel voordelen biedt, heeft dit ook gevolgen voor de portemonnee van de inwoners van Zeist. Marlies Verhoeven meldt dat de waterschapsbelasting met naar verwachting 8,5% zal stijgen. Dit is niet alleen het gevolg van de nieuwe installatie, maar ook van andere projecten, zoals dijkversterking. De belastingstijging kan variëren afhankelijk van de woonsituatie per gezin. “Dit betreft alleen de heffingen voor waterkwaliteit in de regio. Het water uit de kraan wordt geleverd door de particuliere waterbedrijven en is niet van invloed op deze verandering,” legt Verhoeven uit.

Wat betreft de impact op het straatbeeld, zullen bewoners van Zeist weinig hinder ondervinden van de renovatie. De werkzaamheden zullen plaatsvinden op het terrein van de Kwikstaartlaan, wat betekent dat er geen opengebroken straten zullen zijn in de stad zelf. “De riolering van de gemeente is niet aan renovatie toe, dat valt buiten ons beheer,” zegt Verhoeven.

Tot slot benadrukt Marlies Verhoeven het belang van bewustzijn bij de inwoners van Zeist voor het behoud van een schoon riool. “We vragen bewoners om geen doekjes, wattenstaafjes of medicijnen in het riool te gooien, ondanks de nieuwe technologie die 80% van de medicijnen uit het water haalt,” zegt ze.

Met deze vernieuwing zet Zeist een belangrijke stap richting een duurzamer en toekomstbestendig waterbeheer. Hoewel de kosten voor de inwoners mogelijk stijgen, zal de verbeterde waterkwaliteit bijdragen aan een schoner milieu en een gezondere toekomst voor de regio.

Over de auteur

Tom den Boer

Mijn naam is Tom den Boer (2003). ik volg de opleiding journalistiek op de Hogeschool Utrecht na een halfjaar een eigen kleuterklas te hebben gehad. Ik ben een nieuwsgierig en ambitieus persoon en wil graag nieuws vinden en verspreiden.