Zeist – Op woensdag 9 april organiseert praktijk Koers op Talent een onlinebijeenkomst om hun aanpak toe te lichten. Suzanne Kijzer (46), oprichter van de praktijk, richt zich met name op kinderen en jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs. Met een methode gebaseerd op positieve feedback helpt zij jongeren zelfverzekerder te worden en hun schoolresultaten te verbeteren. Wat is haar rol, en wat wil zij bereiken met deze bijeenkomst?
Onlinebijeenkomst om kennis te maken met aanpak
Woensdag 9 april om 20:00 organiseert Suzanne Kijzer een onlinebijeenkomst waarin zij uitleg geeft over haar praktijk en werkwijze. Koers op Talent richt zich voornamelijk op kinderen en jongeren op de basisschool en middelbare school. Het doel van de bijeenkomst is om ouders, leerkrachten en andere geïnteresseerden inzicht te geven in hoe de praktijk werkt en welke resultaten er behaald kunnen worden.
“Veel benaderingen zijn gericht op het ‘repareren’ van wat er mis is, bijvoorbeeld bij kinderen met ADHD,” legt Suzanne Kijzer uit. “Ik kijk juist naar wat er wél goed gaat. Door de sterke punten van kinderen te benadrukken, ontwikkelen ze zelfvertrouwen en ervaren ze dat ze zelf invloed hebben op hun leerproces. Hierdoor zien kinderen en jongeren juist de kracht hiervan. Ook volwassen kunnen dit goed gebruiken in het dagelijks leven”, benadrukt Suzanne Kijzer.
Positieve benadering werpt vruchten af
“Uit ervaringen van ouders en leerlingen blijkt dat de positieve benadering van Koers op Talent daadwerkelijk effect heeft,” verteld Suzanne. “Je ziet snel dat jongeren zich beter gaan voelen over hun kwaliteiten, hierdoor werpt dit direct zijn vruchten af”, verteld Suzanne Kijzer.
Volgens Suzanne sluiten basisscholen in Zeist zich hierbij aan, er zijn ook voor in de klas mogelijkheden om meer te werken aan positieve benadering. Dit is volgens Suzanne Kijzer veel meer nodig om aandacht aan te besteden. “Met name de manier waarop er nu wordt gewerkt met kinderen staat mij niet aan, met deze reden ben ik zelf ook het onderwijs orgaan uitgestapt. Zelf zou ik nog veel willen veranderen maar helaas gaat dit niet zomaar, daar moet je toch echt een hoogstaande functie bekleden binnen het onderwijs.”
Aandacht voor sociale druk
Jongeren ervaren steeds meer sociale druk, zowel online als offline. Social media spelen hierbij een grote rol jongeren voelen zich vaak gedwongen om succesvol, gelukkig en sociaal actief over te komen. Dit veroorzaakt stress en onzekerheid, vooral als hun eigen leven niet voldoet aan het perfecte plaatje dat online wordt gepresenteerd.
Daarnaast heerst er druk vanuit school en thuis om te presteren. Cijfers, toekomstplannen en het maken van ‘de juiste keuze’ zijn thema’s die veel jongeren bezighouden. “Het is hierom dus zo belangrijk dat jongeren ook inzien dat zij allemaal een talent hebben. Zelf zeg ik vaak, de definitie van talent is waar je gelukkig van wordt” benadrukt Suzanne Kijzer. Met haar praktijk hoopt Suzanne Kijzer niet alleen individuele kinderen te helpen, maar ook het onderwijs te inspireren om vaker vanuit kracht en talent te denken. “Ieder kind verdient het om te weten waar hij of zij goed in is,” besluit Kijzer.