ZEIST- April is weer begonnen, een maand die bekend staat om zijn wisselvallige dagen wat betreft het weer. Voor cafés kan dit problemen veroorzaken. Café de Schavuit moet zich soms ook aanpassen. ‘Door het mooie weer merken wij veel meer inloop en dat het drukker wordt’, verteld Kars, een van de managers van het café.
Het is een rustige woensdagmiddag en de zon komt door de omliggende gebouwen net niet op het terras terecht. De bloesembomen in de straat staan in bloei, wat mooi weergeeft dat de lente is begonnen. Buiten het terras staat een beeld van twee mannen op een bankje, beide gedecoreerd met een zonnebril op. Het terras is zo goed als leeg. ‘Het warme weer stimuleert wel om naar buiten te gaan’, verteld een van de gasten die wél buiten is gaan zitten. Binnen zitten er ook wat gasten met een biertje aan de bar. De sfeer zit er goed in en er wordt hard gelachen. Ze spelen vrolijk een spelletje en moedigen de barman Kars aan om ook mee te doen. Achter in het café wordt er gebruik gemaakt van de gokkasten. De hond van de eigenaar heeft een rustig plekje op de bank gevonden in een afgezonderd stukje van het café, maar kijkt wel nieuwsgierig in het rond als er iemand langs loopt.
In het voorjaar en dan vooral april kan het weer alle kanten op gaan. De ene dag is het heerlijk zonnig buiten en zitten alle terrassen vol en de andere dag regent het weer en zijn er maar weinig mensen op straat. Het is lastig voor horecamedewerkers om hun roosters hierop in te plannen. ‘Wij hebben gelukkig een redelijk flexibel team’, zegt Kars, een van de managers van het café. ‘Als we zien dat het in het weekend ineens 20 graden wordt kunnen we vaak wel een extra persoon optrommelen.’ Toch blijft het puzzelen. ‘Je kunt het weerbericht checken, maar daar kun je soms net zo goed een dobbelsteen voor gebruiken’, grapt hij.
Volgens Kars is het vooral belangrijk snel te kunnen schakelen. ‘We bestellen bijvoorbeeld vaker kleine hoeveelheden, maar dan wel verspreid over de week. Zo blijven we een beetje flexibel. En als het echt misgaat? Dan drinken we gewoon zelf een biertje extra, ook geen ramp.’ De Schavuit heeft nog het geluk dat mensen bij hen aan de bar bestellen en dat ze niet zelf heen en weer hoeven te lopen op het terras als het druk is. Dit heeft echter ook zijn nadelen. ‘Ik mis soms wel de zon, als ik zo’n hele dag achter de bar moet staan’, zegt Kars.
Toch weerhoudt het onvoorspelbare aprilweer de gasten er niet van hun weg naar De Schavuit te vinden. Of het nu regent, waait of plotseling zonnig wordt – binnen is het altijd warm, zowel qua temperatuur als de sfeer. ‘Het hoort er gewoon bij’, zegt een van de vaste klanten met een glimlach. Als de zon dan toch nog even doorkomt dan kan iedereen doorschuiven naar een tafeltje buiten.
Benieuwd hoe Café De Schavuit zich klaarstoomt voor de zonnige dagen? In de video reportage hieronder zie je meer over de stappen die Café De Schavuit onderneemt om zich voor te bereiden op de lente.