Het aantal meldingen bij Veilig Thuis in de gemeente Zeist is in 2023 flink gestegen, dit blijkt uit de meest recente cijfers van Veilig Thuis die te vinden zijn op het CBS. De stijging bedraagt zo’n 80 meldingen in 2023, het aantal meldingen is dus met 20% ten opzichte van het jaar daarvoor gestegen, de toename heeft op verschillende manieren effect op de praktijk.
Bij Veilig Thuis kunnen mensen terecht voor advies, ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kinderminshandeling. Wanneer je met Veilig Thuis belt wordt er besloten of er een melding van de situatie wordt gemaakt of dat de beller advies en ondersteuning krijgt van Veilig Thuis. In het eerste geval neemt Veilig Thuis de verantwoordelijkheid op zich en wordt het uit handen genomen van de melder, Veilig Thuis houdt dan zicht op de veiligheid van de betrokkenen.
In voorgaande jaren bedroeg de stijging van het aantal Veilig Thuis meldingen in Zeist tussen de nul en vijf procent, een piek van 20% heeft effect op de praktijk. Want wanneer er een melding binnenkomt kijkt Veilig Thuis eerst of de casus overhandigt kan worden aan een lokale hulpverlener, als dit niet mogelijk is gaat de organisatie zelf in gesprek met het gezin. Bij het bieden van hulp werkt Veilig Thuis niet alleen, zij werken nauw samen met andere instellingen en organisaties. Bij elke melding komen dus meerdere handen kijken.
De werkdruk onder Veilig Thuis medewerkers is al eerder sterk toegenomen, sinds het landelijk aanpassen van de meldcode in 2019 melden professionals uit de zorg en onderwijs sneller situaties bij Veilig Thuis. Dit heeft ervoor gezorgd dat werknemers van Veilig Thuis het drukker kregen waardoor zij niet altijd konden voldoen aan het gewenste kwaliteitsniveau. Dit laten Respondenten weten van een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
In 2023 deed ruim 91% van de melders een melding beroepsmatig, onder deze groep vallen bijvoorbeeld mensen die werken in het onderwijs en de kinderopvang, maar ook politieagenten maken deel uit van deze verzameling. Omdat een groot deel van het aantal meldingen bestaat uit kindermishandeling, in Zeist is dit bijna de helft, houden professionals hun ogen open. Zo ook assistent leidinggevende bij kinderopvang Spring-in- ‘t-Veld Erika Roodenburg: ‘Het begint vaak met een onderbuikgevoel en je let op de kleine dingen, wanneer een kind bijvoorbeeld weer dezelfde vieze romper aanheeft waarmee we hem/haar gister naar huis hebben gestuurd.’ Volgens Roodenburg wordt er veel aandacht besteed aan protocollen rondom Veilig Thuis, ‘Wij hebben het er elk jaar weer over, zou houd je de protocol meldcode levend en blijf het personeel scherp’, aldus Roodenburg.
Wanneer medewerkers van een kinderopvang vermoeden hebben van een onveilige thuissituatie lopen zij een stappenplan door: het begint met het in kaart brengen waarna werknemers onderling in overleggaan, bij twijfel schakelen zij Veilig Thuis in. ‘Vaak overleggen we met collega’s of zij ook bepaalde signalen herkennen, het begint dus met dat onderbuikgevoel, maar je moet afgaan op feiten’, zegt de assistent-manager. Meldingen omtrent kindermishandeling zijn in 2023 in Zeist met 33% gestegen.
De forse stijging van het aantal meldingen bij Veilig Thuis Zeist laat zien dat onveilige situaties vaker worden opgemerkt, door onder andere professionals. Tegelijkertijd brengt de toename van het aantal meldingen ook een hogere werkdruk voor werknemers van Veilig Thuis met zich mee.