Zeist

Selecteer Pagina

“Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar ik weet dat dit een hele goede is.”

“Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar ik weet dat dit een hele goede is.”

Bettina Zevenbergen in haar meditatiehouding.

ZEIST – In een wereld vol prikkels, deadlines en prestatiedruk zoeken steeds meer mensen naar rust. Bettina Zevenbergen biedt die rust. Niet met therapie, niet met een app, maar met zenmeditatie. “Je kunt gedachten niet stoppen, maar je kunt wel leren je er niet aan vast te klampen.” Op De Dag van de Mediatie vertelt ze hoe ze mensen in een kamertje in Zeist verder probeert te helpen.

Bettina Ichika Zevenbergen (1964) begon bij Zen Meditatie geheel toevallig. Een tijd geleden was ze op zoek naar een nieuwe hobby en bekeek ze wat flyers in de bibliotheek. Nu is ze sinds 2008 zenleraar, sinds 2021 zenmeester en begeleidt ze Zen Zeist.

Ze brengt me vriendelijk naar een van de zaaltjes waar de meditatielessen plaatsvinden. Er liggen een stuk of tien kussentjes in een rondje op de grond. “Zullen we eerst even vijf minuten mediteren?” stelt ze voor. Met een klankschaal voor haar begeleidt ze me de vijf minuten met een rustige stem. “Met meditatietraining leer je om een gedachte te hebben en te accepteren. Je kunt nooit iets zomaar vergeten, maar je kunt wel leren je er niet aan vast te klampen, te piekeren en te malen.”

Er zijn tegenwoordig talloze apps en online video’s om thuis zelf te mediteren, toch zijn de lessen altijd goed gevuld.
“Als je thuiszit en er zit een vlieg op je neus, dan beweeg je misschien toch. Met anderen om je heen heb je dan nog meer concentratie.”
De groep werkt als een soort zachte groepsdruk om je echt helemaal stil te houden. Zo kun je je van binnen het diepst concentreren op jezelf.

Bij Zenmeditatie in Zeist spreekt Bettina wekelijks met haar klas af. Het is vervolgens de bedoeling dat de leerlingen thuis, zelf, elke dag mediteren. “Meditatietraining is als naar de sportschool gaan, je moet het blijven doen.” Maar meditatie is wel wat anders dan therapie.
“Ja, net als tijdens het sporten merk je dat de ene sterkere benen heeft dan de ander, dus dat die daar misschien meer op zal letten. Maar in principe is meditatie geheel algemeen.”

Meditatie hangt nauw samen met mentale gezondheid. Als ik vraag of meditatie de oplossing is voor stress, schudt ze haar hoofd. Het zijn meerdere stapjes om tot een doel te komen. “Sporten is bijvoorbeeld in combinatie met stress erg belangrijk, dat krijg je met meditatie namelijk niet weg. Als je eenmaal gestrest bent, dan zit er adrenaline in je lijf. Zoals wanneer een tijger adrenaline krijgt als hij moet vechten of vluchten, krijgen wij adrenaline als we een vervelende mail krijgen. Ons antwoord is een beetje typen op de telefoon, maar daar raak je je adrenaline niet van kwijt. Je moet sporten om dat eruit te krijgen.”

Ongeveer de helft van de mensen komt bij Bettina met, zoals zij het noemt, een ‘hoofdvraag’. Mensen die bijvoorbeeld al naar de psycholoog gaan, overwegen soms ook meditatie. “Als mensen in behandeling te vroeg beginnen met mediteren, lukt het nog niet. Ik heb geleerd te vragen of ze met hun behandelaar hebben overlegd of ze aan meditatietraining toe zijn. Sommige mensen zijn echt nog heel erg ziek en kunnen dan nog niet veel aan. Net als naar de sportschool gaan: als jouw benen het helemaal nog niet doen, dan is het nog niet het juiste moment om ze te gaan trainen.”

Als ik haar vraag of meditatietraining een goede optie voor iedereen zou zijn, antwoordt ze subtiel: “Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar ik weet dat dit een hele goede is.”

Over de auteur

Fenny van Asma

Ypenburg (2006). Geboren dichtbij Den Haag, maar op haar tiende verhuisd naar het Westland. Ze heeft afgelopen jaar eindexamen gedaan op de middelbare school en is daarna als eerstejaarsstudent haar studie gestart aan de School Voor Journalistiek in Utrecht. Nu enthousiast om allemaal nieuwe dingen te leren, mensen te ontmoeten en verhalen te ontdekken. ‘Ik vind het interessant om met veel mensen in gesprek te gaan en verschillende meningen aan te horen, om zo een volledig verhaal te kunnen schetsen.’