Zeist

Selecteer Pagina

‘Het is bizar dat bijna niemand weet wie Anna Maria van Schurman is’

‘Het is  bizar dat bijna niemand weet wie Anna Maria van Schurman is’

 Anna Maria van Schurman was dé eerste vrouwelijke studente van Nederland. In het jaar 1639 betrad ze de poorten van de Universiteit van Utrecht en wordt ze ook de vrouwelijke versie van Erasmus genoemd. Toch is er weinig over deze vrouw bekend. Daar probeert Dr. Van Beek verandering in te brengen met haar lezingen.

Pieta van Beek heeft Nederlandse literatuur en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht gestudeerd. Als meisje uit een zwaar orthodox gereformeerd gezin was het voor haar niet vanzelfsprekend om te gaan studeren. Gedurende haar studietijd werd zij geïnspireerd door Anna Maria van Schurman, een adellijke vrouw die zich niet aan de wetenschap mocht wijden. Na lang smeken bij haar vader kreeg Anna Maria eindelijk toestemming om te studeren. Het was een wonderbaarlijke vrouw; ze beheerste maar liefst 14 talen en schreef boeken in het Frans, Grieks, Latijn en Hebreeuws. Tevens was ze een getalenteerde schilderes. Door deze veelzijdige kwaliteiten wordt ze weleens de vrouwelijke tegenhanger van Erasmus genoemd.

Toch is er weinig over Anna Maria van Schurman bekend, in tegenstelling tot Erasmus. Dr. Van Beek pleit daarom voor meer aandacht en bekendheid voor vrouwen uit de geschiedenis. Ze geeft lezingen op diverse locaties en voor verschillende doelgroepen om dit bewustzijn te vergroten. De lezing in Zeist was in ieder geval een groot succes; er werden na afloop vurige vragen gesteld.”

Over de auteur

Annemijn van den Brink

Hallo, ik ben Annemijn van den brink, 18 jaar en kom uit Utrecht. Ik ben eerstejaarsstudent journalistiek en schrijf wekelijks voor svj media. In de toekomst zou ik graag geschiedenis willen studeren, en daarna het liefst te werk gaan als correspondent of schrijven voor het NRC.