Het aantal diefstallen vanuit een personenauto in Zeist is de laatste veertien jaar sterk gedaald. Het gaat hier dan om diefstal van goederen die in of op de personenauto aanwezig zijn, maar ook om onderdelen van de auto zelf. Waar in 2010 nog 800 incidenten werden gemeld per jaar, is dit in 2023 gezakt tot 130 geregistreerde diefstallen per jaar. Dat blijkt uit de cijfers van CBS Statline.
Het gaat hier om een daling van zo’n 670 diefstallen in de afgelopen veertien jaar. De afname van deze diefstallen is opvallender dan andere vormen van diefstal, bijvoorbeeld het aantal diefstallen vanuit woningen. Dit is in de afgelopen veertien jaar ook gedaald, maar met 68 procent tegenover een daling van ruim 84 procent bij diefstallen uit een personenauto. Ook als we kijken naar het aantal diefstallen uit overige vervoermiddelen, waaronder het openbaar vervoer en luchtvaartuigen, laat dit een duidelijk minder forse daling zien dan bij personenauto’s. Wat extra opvalt is de verschuiving in verhoudingen. In 2010 vonden er in Zeist nog 800 inbraken uit personenauto’s plaats tegenover 530 inbraken vanuit woningen. In 2024 is dat beeld omgekeerd: het aantal diefstallen uit auto’s ligt met 130 incidenten lager dan het aantal inbraken vanuit een woning, schuur of garage, dat op 165 ligt. Het aantal inbraken vanuit een woning is nu dus een groter probleem geworden dan vanuit een personenauto.
Niet alleen in Zeist neemt het aantal diefstallen uit auto’s sterk af, dit is een trend in heel het land. Rene van Winden, van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), merkt ook een duidelijke daling van het aantal diefstallen uit auto’s. ‘Vroeger kon een dief met een schroevendraaier of simpele apparatuur al toegang krijgen tot een auto. Tegenwoordig zijn voertuigen veel slimmer beveiligd: alarmen, bewegingssensoren en GPS-trackers. En tegenwoordig als er iets verdachts gebeurt, krijgen mensen vaak een melding op hun telefoon vanuit een lokale buurtpreventie-app. Daarnaast zien wij ook een duidelijke verschuiving in de prioriteiten van criminelen. Inbreken in auto’s loont tegenwoordig minder dan vroeger. Mensen laten steeds minder waardevolle spullen in hun auto liggen. En als ze het doen is de kans dat de dader wordt gepakt groter.’
Ook zijn er in Zeist de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om autodiefstal tegen te gaan. Denk aan betere verlichting op parkeerplaatsen, uitbreiding van cameratoezicht en bewuswordingcampanges zoals ‘Laat je auto niet hacken’. Daarnaast zijn buurt Whatsapp-groepen en sociale media steeds vaker effectief in het snel verspreiden van verdachte situaties. Een factor die ook bijdraagt aan de daling van autodiefstallen, is de veranderende werkwijze van criminelen. De aandacht verschuift nu steeds vaker naar digitale criminaliteit. Online fraude, phishing en het hacken van accounts leveren vaak meer op en brengen bovendien minder risico met zich mee dan het openbreken van een auto op straat. Deze cybercriminaliteit is moeilijker op te sporen en kan vaak vanuit huis worden gepleegd. Tegelijkertijd werken politie en opsporingsdiensten nauwer samen met techbedrijven en data-analisten om diefstal van en uit voertuigen te voorkomen. Zo worden er systemen ingezet die afwijkend parkeergedrag kunnen signaleren en bestaan er databases waarin gestolen onderdelen direct herkend kunnen worden.