ZEIST – De herfst is begonnen, wat betekent dat Dorpsboerderij de Brink in samenwerking met Samen Duurzaam Zeist dit jaar opnieuw de Brinker Herfstmarkt organiseert. Deze vindt plaats in het teken van De Week van Samen Duurzaam Doen op zondag 6 oktober 2024. Wat maakt deze herfstmarkt duurzaam?
Binnenkomend op het terrein van Dorpsboerderij de Brink worden de bezoekers omarmd door vele kraampjes. Overal lopen mensen rond van verschillende leeftijden; gezinnen met kinderen, ouderen, maar ook jongeren waren op de markt te vinden. De kraampjes staan opgesteld in een cirkel en worden omringd door bezoekers. Bij eenieder van de bezoekers valt een lach op het gezicht te vinden. Wachtend in de rij voor de pannenkoekenkraam, genietend van de livemuziek bij een witte tent in het midden van het terrein, maar ook kletsend met een verkoper valt bij elk kraampje een glimlach te vinden.
Fairtrade verkopen
Yvonne van den Brink staat zelf achter een dergelijk kraampje. Samen met drie andere vrouwen zijn ze vanochtend om tien uur begonnen met het opbouwen van de kraam. De vrouwen begeven zich achter een uitstalling van een scala aan producten: van chocolade tot beeldjes zijn hier te vinden. Yvonne legt uit dat alle uitgestalde producten Fairtrade zijn. Hierbij wordt het belang van eerlijke handel, leefbaar loon, leefbaar inkomen en duurzaamheidswetging gepromoot en geagendeerd. ‘De producten zijn op een duurzame manier geproduceerd’, vertelt Yvonne, ‘De producten die hier staan, waaronder producten uit Afrika en Nepal, komen van over de hele wereld’, ze wijst twee bruine beeldjes aan.
Fietsende smoothies
Links van de Fairtrade kraam, richting het centrale punt van de cirkel, valt een bepaalde fysieke activiteit op. Een kind zit op een groene fiets hevig te trappen en wordt omringd door een groep leeftijdsgenoten. Voor haar staat een blender die verbonden is aan de fiets. ‘Blend je eigen smoothie’, staat op een krijtbord geschreven naast de fiets waar het meisje zich op bevindt. Door hevig te trappen op de fiets, wekt het meisje energie op om de blender van stroom te voorzien en zo haar smoothie te maken. De hele middag lang vermaken verschillende kinderen zich door fietsend hun smoothie te maken.
Duurzame dieren
Buiten de cirkel van kraampjes is een hek te vinden die leidt naar een kleine vijver. Aan de kant van de vijver zitten een handvol kinderen met lepeltjes in de bodem te graven. Carla Danhof, coördinator van Dorpsboerderij de Brink, legt uit wat zij aan het doen zijn. Ze vertelt dat de organisatie De Boswerf zich bezighoudt met natuureducatie. ‘Vandaag besteden zij aandacht aan het thema bodemdieren’, aldus Carla.
Het gehele jaar door is de dorpsboerderij bezig met duurzaamheid legt Carla uit: ‘Duurzaamheid is goed met de omgeving en natuur omgaan.’ Ze vertelt dat de boerderij in de rest van het jaar duurzaamheid waarborgt door hun dieren op een diervriendelijke manier te houden: ‘Er is heel veel aandacht voor de ruimte die de dieren hier krijgen en daarbij proberen we dieren te houden die we ook écht kunnen verzorgen.’ Tot slot vertelt Carla dat de boerderij verschillende hagen heeft gepland waar dieren in kunnen gaan wonen. ‘In plaats van een hekwerken te plaatsen, hebben wij hagen, om de biodiversiteit te stimuleren.’
Verslaggever Hugo Lindner spreekt op locatie met Carla Danhof over wat de markt te bieden heeft.