SvJ media

Select Page

Derdejaars SvJ’er Jeanneau van Beurden in Villamedia

Derdejaarsstudent Jeanneau van Beurden staat met een uitgebreid artikel in Villamedia. Zijn succes als jonge journalist, al zal hij het zelf nooit zo noemen, valt op bij de redactie. 

door | 22 03 2023, 10:03

Foto: © Den Haag FM

‘Toen ik het mailtje van Villamedia opende, dacht ik: holy shit! Dat is echt heel bijzonder!’, zegt Jeanneau met nog enige verbazing voelbaar. ‘Dat het opvalt wat ik doe in de journalistiek… Voor mij is het heel normaal. Ik wil het daarom ook niet groter maken dan het is.’ 

In het artikel ligt de focus met name op Jeanneau’s rol als presentator bij het politieke praatprogramma ‘Spuigasten’. Naast deze taak, die hij samen met Ron Fresen mag vervullen, is hij ook werkzaam als freelancer voor Den Haag FM, Omroep West en Hart van Nederland als redacteur, presentator en/of (video)verslaggever. 

Vrij nuchter kijkt Jeanneau tegen dit rijtje journalistieke banen aan. Maar dat het veel is, kan ook hij niet ontkennen. ‘Ik hoop dat mensen dit niet persé als voorbeeld nemen. Mijn manier van werken, is niet voor iedereen de juiste manier. Daarin vind je je eigen weg.’

Benieuwd naar het artikel? Lees het hieronder! 

 

Hoe de studie-opdracht van Jeanneau van Beurden eindigde in het presenteren van een politiek praatprogramma

Jeanneau van Beurden vindt het onwennig om zelf geïnterviewd te worden. 20 jaar oud is-ie pas, derdejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Van zijn opleiding kreeg Van Beurden de opdracht om freelance werkervaring op te doen. Maar na vijfendertig uur onbetaald te hebben gewerkt bij stadszender Den Haag FM ging hij er niet meer weg. Nu presenteert hij twee keer per maand ‘Spuigasten’, het wekelijkse politieke praatprogramma op de zender. 

‘Laten we in de bieb afspreken’, appt Van Beurden vooraf. ‘Het is de plek waar het begon.’ In de Haagse bibliotheek aan het Spui, onder de rook van het IJspaleis alias het Haagse stadhuis, bevindt zich op de begane grond de radiostudio van Den Haag FM. Radiostudio’s zijn doorgaans hermetisch afgesloten plekken, geïsoleerd van het geluid van buiten. Deze radiostudio niet: op anderhalf keer koprollen van de studio begint de leeszaal van de bieb. Aan de andere kant bij het raam trekt het winkelend publiek voorbij. Je zit letterlijk tussen de luisteraars. 

Docent geschiedenis
In tegenstelling tot veel radio- DJ’s en presentatoren was Van Beurden niet al vanaf kleins af aan een ‘radionerd’. Verre van zelfs. ‘Ik was vooral geïnteresseerd in mediamaken. Uiteindelijk belandde ik met die interesse op de SvJ.’ Studenten moeten daar vijfendertig uur werken als freelancer om ervaring op de werkvloer op te bouwen. Dat Van Beurden bij Den Haag FM terecht kwam, was een speling in het lot. ‘Mijn docent geschiedenis aan de middelbare school werd later zakelijk directeur van de omroep.’ 

Als onbetaald medewerker draaide hij een tijdje mee en mocht hij – onder andere – live verslag doen in het ochtendprogramma. De vonk sloeg wederzijds over. ‘Na die uren vroeg ik: “Kan ik blijven hangen? Ik vind het best wel leuk”. Zodoende…’ Eerst was hij van plan om naast zijn studie in de horeca of in de supermarkt te gaan werken, maar algauw belandde dat plan in de koelkast.

“Ik doe gewoon best veel”, zegt hij daar zelf nuchter over

Na één opdrachtgever volgden er al snel meerderen. Sinds juli van 2022 werkt Van Beurden – nu wél betaald – als freelancer voor Den Haag FM, Omroep West en Hart van Nederland als redacteur, presentator en/of (video)verslaggever. De opdracht van zijn opleiding is, goed en wel beschouwd, inmiddels een beetje uit de hand gelopen. ‘Ik doe gewoon best veel’, zegt hij daar zelf nuchter over.

Jarenlang was de presentatie van Spuigasten, waarin de Haagse lokale politiek besproken wordt met kopstukken uit het nabijgelegen IJspaleis, in handen van Ivar Lingen. Maar Lingen vertrok naar Omroep West. Dus was er plots een programma zonder presentator. 

Hoe kwam Van Beurden dan bovendrijven als kandidaat? ‘Ik vind het zo stom om het zo over mijzelf te zeggen…’, lacht hij. ‘Ivar is … positief over mij en vroeg me of ik interesse had om zijn plek over te nemen. Daar moest ik wel heel even over nadenken. Als ik iets wil doen, dan wil ik het goed doen.’ Heel lang hoefde hij niet na te denken.

Gedurende het proces begreep Van Beurden dat hij niet de enige gegadigde was. Den Haag FM was óók in gesprek met Ron Fresen, voormalig Journaalverslaggever, en Maaike Kraaijenveld, die decennia voor de Haagsche Courant en het AD werkte.

‘Ik kan mijn tas weer pakken en naar huis gaan, dacht ik toen ik dat hoorde’

‘Ik kan mijn tas weer pakken en naar huis gaan, dacht ik toen ik dat hoorde.’ Het bleek een kortstondig misverstand. ‘Het lijkt ons leuk als jullie het samen doen, zeiden ze. “Fresen en Kraaijenveld zijn allebei bewust minder gaan werken en willen het niet fulltime doen. We zoeken een jonge hond.” En dáár was ik.’ Twee keer per maand neemt Van Beurden de uitzending voor zijn rekening , de andere twee uitzendingen worden gepresenteerd door Fresen en Kraaijenveld. 

Wordt de jonge hond dan voor de wolven gegooid? ‘Ik lees, luister en volg de Haagse politiek. Ik bereid niet alles tot in de puntjes voor, maar zorg wel dat ik genoeg over iemand weet en een kernvraag in mijn hoofd heb.’ En zijn gasten hakken – tot zijn eigen verbazing – niet op de nieuwbakken presentator in.

‘De gast van mijn allereerste aflevering zei achteraf dat zij het interview spannender vond dan zoals ik het beleefde.’ Daarin schuilt ook de liefde voor het interview: ‘Uiteindelijk mag je toch alles aan iemand vragen’. 

Landelijke politiek
De gasten verlanglijst voor de uitzendingen van Van Beurden is lang. Die bestaat niet alleen uit politici uit de lokale Haagse politiek. ‘Als jonge journalist zou ik graag eens een landelijk politicus uitnodigen.’ Het bruggetje is snel gemaakt: ‘Sigrid Kaag woont in Den Haag, Jesse Klaver… Het zou leuk zijn als ze er een keertje zijn.’

De voorganger van Van Beurden – Ivar Lingen – luistert trouw naar zijn opvolger en voorziet hem van advies en commentaar. “Lees je in, maar maak het niet te lastig. Heb vertrouwen in jezelf.” En het belangrijkste mantra: “Uiteindelijk komt het allemaal goed”. Hij heeft me geleerd om me meer op mijn gemak te voelen. Adem in, adem uit, schuif open. 

In een relatief korte periode is Van Beurden verliefd geworden op deze vorm van journalistiek. ‘Ik vind het zó mooi een verhaal maken en het neerzetten.’ Tot waar reikt de ambitie? ‘Wat wil ik…?’, vraagt hij zichzelf een paar hardop af. ‘Televisiejournalistiek, radio: ik wil er op mijn eigen manier goed in worden. Het scherp zijn, luisteren en vragen stellen.’ 

‘Ja joh, ga lekker aan de bak’
Lonkt het inmiddels niet om ervaring op te doen en geld te verdienen, in plaats van in de collegebanken te zitten? ‘Ik denk er wel over na… En natuurlijk heb ik het daar met mensen over, mijn ouders, docenten en vrienden. De ene helft zegt: “Ja joh, ga lekker aan de bak”, de andere zegt: “Haal dat papiertje”. Uiteindelijk ben ik er over uit dat ik het papiertje wel wil halen. Ik ben nog hartstikke jong, het is leuk om ook nog een beetje te studeren.’

‘Uiteindelijk ben ik er over uit dat ik het papiertje wel wil halen’

Een concreet carrière pad heeft Van Beurden nog niet uitgestippeld. ‘Ik heb niet de ambitie om talkshowhost of politiek duider te móeten worden’, zegt hij. Het valt even stil in de spraakwaterval. ‘Ik wil vooral goed worden in wat ik doe, verhalen kunnen maken en die delen met mensen. Dat is wat het interessant maakt.’ 

Is dat niet wat bescheiden? ‘Als ik naar een talkshow kijk, dan zie ik vooral dat je kennis moet hebben. Ja, het lijkt mij tof. Maar anderzijds: ik kán er nog over nadenken, het is zó ver weg. Ik wist niet eens dat ik radio wilde maken.’

Dit interview verscheen eerder in Villamedia, vakblad voor de journalistiek. Het stuk is geschreven door Rutger de Quay.