SvJ media

Selecteer Pagina

Journalisten bezoeken eerstejaarsklassen en geven tips: ‘Altijd bellen’

Journalisten bezoeken eerstejaarsklassen en geven tips: ‘Altijd bellen’

Journalisten bezoeken eerstejaarsklassen en geven tips: ‘Altijd bellen’

Nieuw dit jaar is dat alle achttien eerstejaarsklassen al in de vierde week van hun studie een journalist mogen interviewen. De praktijk wordt zo letterlijk de klas in gehaald. Zo was Ulrike Nagel van de NOS te gast in klas D14 en D15 en had D18 verslaggever Mark de Bruijn van EenVandaag op bezoek. D08 had de mazzel dat ze welkom waren op de werkvloer bij NH Nieuws in Hilversum.  

door | 29 09 2023, 14:09

Mark de Bruijn in klas D18. Foto: Nikita de Jong 

Sjoerd Stoop eindredacteur NH 
Voor het pand aan de s’ Gravelandseweg in Hilversum waar behalve de KRO-NCRV ook NH Nieuws is gevestigd, hebben op donderdag de studenten van D08 zich verzameld. Journalist en eindredacteur, Sjoerd Stoop schrikt als hij ziet hoeveel studenten zijn komen opdagen. ‘Als dat maar in het kantoor past,’ gaat hij enthousiast voorop richting zijn redactie. Op driehoog huist de regioredactie die nieuws uit Noord-Holland brengt. En dus ook uit Hilversum, de hyperlocal van D07 en D08. 

Na een korte introductie door Sjoerd, interviewen de studenten hem op thema. Ze hebben zich goed voorbereid. De open vraag van Wessel ‘Hoe een dag in zijn leven eruitziet’, levert veel- en mooie informatie op. ‘Nooit saai, nooit een dag hetzelfde.’ Wel mist hij als eindredacteur het op pad gaan. Want Sjoerd vindt niets leuker dan eigen verhalen zoeken én vinden. ‘Als je naar de gemeenteraad gaat, ben je te laat’. Zo luidt het gezegde op de redactie. Daarvóór moet je het verhaal al hebben. 

Mallorca-zaak 
Zo is hij ook een van de meest ingevoerde journalisten geworden over de dodelijke schoppartij in Mallorca waarbij Carlo Heuvelman het leven liet. Afgelopen week berichtte hij nog over de hoofddader Sanil B. dat hij niet tussentijds vrijkomt (link naar verhaal).  

De Mallorca-zaak heeft duidelijk de aandacht van de studenten. Het is doodstil. Hoe is het hem bijvoorbeeld gelukt om de vader van Sanil B. te interviewen? Interviewer Wikke heeft duidelijk goed opgelet in de les over LSD (Luisteren Samenvatten en Doorvragen) op school. 
‘Een goed netwerk opbouwen is superbelangrijk voor een journalist’, tipt hij de studenten. Zo is het ook slim om als je iemand hebt geïnterviewd, altijd te zeggen dat ze jou mogen bellen met iets dat media-aandacht verdient. 
Met een korte rondleiding langs redactie, radiomontage en live radiostudio brengt Sjoerd zijn aankomende collega’s retour en wordt er gefluisterd ‘dat het best leuk werken lijkt op een regioredactie’.  

Sjoerd Stoop toont D07 en D08 de radiostudio van NH Nieuws. Foto: Hella van der Wijst

Mark de Bruijn verslaggever EenVandaag 
In tegenstelling tot D08, bleef klas D18 op Heidelberglaan 15. Waar EenVandaag verslaggever Mark de Bruijn in de klas langskwam. Ter introductie liet hij een zelfgemaakte reportage zien. Dat prikkelde de nieuwgierigheid van de jonge journalisten gelijk. Want ‘hoe hebben jullie hierbij een invalshoek gevonden?’ en ‘hoe hebben jullie deze bronnen benaderd?’. De handen bleven omhooggaan en de vragen bleven komen. Met uiteindelijk ook de vraag: ‘Hoe bent u eigenlijk op deze plek gekomen?’.  

‘Hiervoor moeten we even een sprongetje terug in de tijd’, antwoordt Mark lachend. Hij vertelt over de tijd die hijzelf doorbracht op de SvJ en vervolgens ook over het pad dat hij tot nu toe heeft bewandeld. Hij beschrijft het als een rode loper die al tijdens zijn tijd op school voor hem werd uitgerold. Er werden hem gelijk allemaal kansen aangeboden. Superfijn, maar er zitten volgens Mark ook nadelen aan. ‘Ik vraag me nu nog steeds weleens af; is dit nou echt wat ik toen wilde, of heb ik het allemaal maar laten gebeuren?’. Zijn tip aan de studenten is dan ook: ‘Bekijk wat je mogelijkheden zijn en ontdek wat je leuk vindt. Zodat je uiteindelijk echt je eigen pad kan kiezen.’ Praten is daarbij een belangrijke factor volgens Mark. ‘Praat met je medestudenten over de journalistiek en vraag naar elkaars interesses.’ Klas D18 heeft hier in ieder geval vandaag al de eerste stappen in gezet. 

Volgend jaar weer
De andere eerstejaarsklassen hadden ook boeiende gasten in hun klas. In D17 vertelde oud student Bas Woonings (redacteur bij het radioprogramma Villa VdB, Radio 1) dat je als bureauredacteur 80% van de tijd aan de telefoon zit. D11 had ook een oud-student in de klas: Annemarie de Wit. Zij werkte bij Man bijt Hond en nu bij RTV Utrecht.
D07 heeft als hyperlocal Hilversum en sprak met journalist Nina Vermeulen die voor NH Nieuws bericht over Hilversum. 
Merlijn Kerkhof, muziekredacteur van de Volkskrant, te gast in D09, tipte de studenten dat ze Job van Joseph Roth moeten lezen. In D04 bracht Erik van Prooijen (verslaggever bij EenVandaag) een spreuk op een tegeltje mee dat op de redactie hangt: ‘Als iemand zegt dat het regent en iemand anders zegt dat de zon schijnt, is het niet je taak als journalist om beide geluiden te laten horen, maar om uit het raam te kijken welk verhaal je gaat vertellen.’
Journalist Theo Verbruggen van o.a. Omroep Brabant en NOS gaf aan klas D03 de tip altijd te bellen.  

Kortom: Het was zeer geslaagd, nuttig en leerzaam zo melden veel studenten. Volgend jaar weer!  

Over de auteur

Nikita de Jong

Ik ben Nikita de Jong en studeer aan de school voor Journalistiek. Ik vind het leuk om items te maken en teksten te schrijven. Ik ben geinteresseerd in veel verschillende onderwerpen.