SvJ media

Selecteer Pagina

Documentaire ‘t Eethuisje van Delfshaven brengt een Rotterdamse ode aan de Hollandse pot

Documentaire ‘t Eethuisje van Delfshaven brengt een Rotterdamse ode aan de Hollandse pot

Documentaire ‘t Eethuisje van Delfshaven brengt een Rotterdamse ode aan de Hollandse pot

Campusdoc-studenten Anna Roza Hess en Sam Brinkman maakten samen de documentaire ‘t Eethuisje van Delfshaven. De documentaire brengt een ode aan het gelijknamige authentieke restaurant van Bea en Martin Wolthuis. Zij serveren al 27 jaar Hollandse pot, met een vleugje Rotterdamse charme.  

 

door | 16 08 2024, 13:08 | Uitblinkers

Façade van het Rotterdamse eethuisje  Foto: Sam Brinkman

Derdejaarsstudente Sam komt het oud-Hollandse eethuisje in het Rotterdamse Delfshaven op het spoor via een vriendin die er witlof-a-la-crème heeft gegeten: ‘Dat vond ik toch wel… een beetje gek klinken’, vertelt Sam aarzelend. ‘Er ging een gerucht de ronde dat ze dicht zouden gaan, maar geen opvolger konden vinden. Toen ik dat verhaal hoorde dacht ik: ‘Dit klinkt echt fantastisch.’  

Doorzetten

Waar de twee Rotterdamse SvJ’ers staan te popelen om aan hun documentaire te beginnen, zijn eigenaren Martin en Bea niet meteen gecharmeerd van het idee. ‘Het heeft ons wel wat bloemen en koekjes gekost voordat we ze eindelijk overhaalden’, vertelt Sam lachend. Als Anna Roza en Sam voor het eerst over de drempel stappen om de sfeer in het Rotterdamse eethuisje middels een kopje koffie af te tasten, wijst Bea hen bijna direct de deur: ‘Je kunt hier alleen komen eten, koffie doe je maar ergens anders.’ Juist die Rotterdamse nuchterheid motiveert de twee documentairemakers in spee nog meer om het idee door te zetten. ‘Als iemand zoiets zegt, ben je meteen gecharmeerd’, zegt Sam.  

Eigenaar Martin stuurt de meiden een paar keer met lege handen naar huis, hij ziet een documentaire over het eethuisje niet zitten. ‘In eerste instantie omdat het gebit van Bea vanwege ouderdom vervangen moest worden’, vertelt Sam. Maar als de SvJ’ers een belletje wagen naar de eigenaresse zelf, is het eindelijk raak. ‘Ze zijn allebei gewoon heel erg trots op wat ze opgebouwd hebben en nu nog in stand houden. Met het idee dat de documentaire daarover zou gaan, wilden ze dat wel heel graag laten vastleggen’, aldus Sam.

 

Achter de schermen tijdens de opnames Foto: Sam Brinkman

Filmfestival 

Tijdens het Campusdoc Filmfestival, eind juni, kreeg het Rotterdamse echtpaar de documentaire over hun geliefde eethuisje eindelijk te zien. Naast dat Martin en Bea ontzettend blij waren met de documentaire, wist Sam achter de koelbloedige Rotterdammers, toch ook een stukje ontroering te ontwaren: ‘Ze staan niet zoveel stil bij problemen of moeilijkheden en dat lieten wij in onze documentaire wel een beetje naar voren komen. Ze zijn oud, het eethuisje is eindig en ik zag wel dat ze daardoor geraakt waren. Maar daardoor keken ze ook met nog meer trots naar wat ze hebben opgebouwd.’ 

 Anna Roza en Sam hebben nu de smaak echt te pakken: ‘We hebben zelfs al afgesproken dat we voor onze afstudeeropdracht ook samen een documentaire gaan maken’, vertelt Sam. ‘Nog even de opleiding afmaken, en dan kunnen we nog zo acht van deze documentaires maken’, zegt ze enthousiast.  

Over de auteur

Nick Vink

Nick Vink (21) is een enthousiaste journalist in opleiding. Hij focust zich vooral op het schrijven van allerlei verschillende soorten verhalen.