Tips: Hoe kom jij je eerste studiejaar goed door op de SVJ
Word jij na de vakantie student journalistiek? Dan heb je geluk dat je dit artikel hebt gevonden. Vier studenten geven je hier namelijk tips over hoe jij je eerste studiejaar goed door kan komen. Na het lezen van het artikel heb jij alle informatie op zak om met gemak je propedeuse te halen!
De lege gangen van de SvJ, de studenten zijn met vakantie. Foto: Sil Moison
Tips van Merel: Merel Oprel begint nu aan een welverdiende vakantie na een jaar hard werken als eerstejaarsstudent. Dit zijn haar tips voor de eerstejaars:
Tip 1: Mis geen lessen
‘Wees gelijk vanaf dag één actief in de redactie. Probeer echt altijd aanwezig te zijn bij de redactievergaderingen, ook als je geen pitch hebt of je niet helemaal lekker voelt. De kans dat je gaat achterlopen bij een vak is aanwezig als je vaker lessen mist. Alles telt mee voor je portfolio, dus trek vooral je mond open tijdens de vergaderingen. Denk met elkaar mee en wees actief. Dat heeft mij enorm geholpen.’
Tip 2: Wees niet bang
‘Probeer altijd een open houding te hebben als je een interview hebt. Als je op locatie bent, wees dan niet bang om op iemand af te stappen. Zie je iemand waarvan je denkt “Oh die zou echt iets toevoegen voor mijn video- of audioproductie” stap dan op diegene af! Meestal heb je een vooraf bedacht plan, maar het is echt niet erg om daar af en toe vanaf te wijken. Je kan achteraf altijd nog dingen weglaten, maar niets meer toevoegen.’
Tips van Femke: Femke kijkt terug naar haar eerste jaar als student journalistiek. Dit zijn de handigste tips die zij voor jullie heeft:
Tip 3: Begin op tijd
‘Ik raad iedereen aan om echt op tijd te beginnen met het maken van je portfolio’s. Voor een aantal vakken maak je aan het einde van het semester een portfolio. Hierin staat alles wat je in dat vak hebt gemaakt en geleerd. Probeer zo veel mogelijk dingen gedurende het vak te verzamelen en bewaar alles. Dat scheelt je echt heel erg veel werk in de tentamenperiode.’
Tips van Denise: Denise Ipema begint in september aan haar tweede jaar als student journalistiek. Dit zijn haar tips voor de nieuwe eerstejaars:
Tip 4: Feedback vragen
‘Vraag altijd feedback. Het elke week feedback krijgen op mijn video’s, teksten en audioproducties heeft mij heel erg helpen groeien. Daarnaast is de kans ook groter dat je het vak gaat halen, je weet namelijk wat je de volgende keer beter kan doen. Er zijn bij de vakken JOUTA en JOUTV elke week feedbackuurtjes. Hierin krijg je de kans om samen met de docent naar jouw productie te kijken. Pak die kansen, je leert er heel erg veel van.’
Tips van Victor: Klassenvertegenwoordiger Victor Schipper heeft ook een aantal tips:
Tip 5: Zorg voor een plan B
‘Begin echt zo snel mogelijk met het zoeken en bellen van bronnen. Het kan altijd voorkomen dat de bronnen die je in gedachte had niet kunnen of willen meewerken. Als je daar aan het begin van de week al achter komt, dan heb je nog de tijd om iemand anders te vinden. Zorg ook altijd dat je een plan B hebt, dat scheelt je veel stress als je eerste plan niet lukt.’
Tip 6: Ga naar het Bonusprogramma
‘Op iedere donderdag is er op school een Bonusprogramma. Hierin worden elke week bekende journalisten geïnterviewd. Probeer zo veel mogelijk bij het Bonusprogramma aanwezig te zijn. Het is ontzettend leerzaam en ook supergezellig. En daarnaast is het ook goed voor je netwerk, zeker omdat veel mensen nog een biertje doen in de HideOut.’
Tips van Max: Zelf heb ik als redacteur van SvJ-media ook nog wat tips voor de nieuwe studenten journalistiek! Aan deze tips heb ik in mijn eerste jaar veel gehad:
Tip 7: Volg het nieuws
‘Probeer in je vrije tijd zo veel mogelijk het nieuws te volgen. Dit heeft mij in ieder geval erg geholpen met het iedere week bedenken van een pitch. Ik weet door het journaal te kijken en de krant te lezen namelijk wat er in de wereld allemaal speelt.
Tip 8: Wees kritisch
‘Als je een bron hebt weten te regelen, houdt dan een voorgesprekje. Uit zo’n kort gesprekje kan je al heel erg veel informatie krijgen. Dit is superhandig, want je weet ongeveer wat je bron gaat zeggen tijdens het echte interview. Hierdoor kan je je vragen nog wat aanscherpen zodat je echt duidelijke, korte en goede antwoorden krijgt.’
De stand in opinieland
Deze cursus is dé plek waar je iets met je opinie kunt! Je leert in zes weken tijd een goed opiniestuk schrijven. ‘Opinie schrijven is een kunst, het moet met de juiste argumenten en een goede onderbouwing. Het is een belangrijk onderdeel van de journalistiek, maar ook belangrijk voor de democratie waarin wij als journalisten functioneren,’ vertelt cursusleider Gerrit-Jan KleinJan. Volgens KleinJan is het belangrijk om het onderwijs met de praktijk te verbinden, daarom worden studenten begeleidt door opinieredacteuren van de Volkskrant, Peter Wierenga en Mirjam Schöttelndreier. Tijdens deze lessen gaat het niet alleen over het schrijven van een goed opiniestuk, maar ook over het belang ervan in de journalistiek. Het is dus een uitgelezen kans voor studenten die hun opinie graag aan de wereld laten horen.
Migratiemythen
Tijdens deze honourscursus duik je dieper in het thema migratie en ontdek je hoe wetenschappers, politici en journalisten hiermee omgaan. Het debat over migratie is al jarenlang een heet hangijzer in de politiek en de samenleving. Terwijl sommige politici beloven de instroom van migranten en asielzoekers te willen beperken, beweren anderen dat immigranten cruciaal zijn voor de groei en innovatie van Nederland. Maar wat zijn de feiten achter de krantenkoppen en de beweringen van politici? Voor journalisten en studenten die geïnteresseerd zijn in de migratie en media is het essentieel om de belangrijkste migratiemythen en waarheden te leren kennen. Dit onderwerp beïnvloedt niet alleen de maatschappij, maar ook de manier waarop journalisten erover berichten.
Met deze cursus leer je over tijdens lessen over migratiewetenschap, migratiepolitiek en migratiejournalistiek. Daarnaast ga je met elkaar naar het Movies that Matter Festival. Hier kijk je naar een film die gerelateerd is aan migratie en ga je in gesprek met de filmmakers. Als afsluiting organiseer je een talkshow waarin nieuwe inzichten worden gedeeld waarmee je impact kunt maken op zowel de media als de samenleving.
Presenteren & Explainen Next Level
Toekomstige presentatoren, talkshowhosts en explainers voelen zich helemaal thuis in deze cursus! Je leert de psychologie en techniek van goed en overtuigend presenteren en ontdekt hoe je complexe verhalen op een creatieve manier kunt vertalen naar beeld. Of je nu wilt focussen op presenteren, het maken van explainers, of beide - er is ruimte voor iedereen.
Eén van de cursusleiders, Tom Verstraten, legt uit waarom het zo leuk is om explainers te maken: ‘Explainers maken is meer dan alleen iets vertellen op beeld, het is echt een vak apart. Met een explainer doe je eigenlijk een korte deepdive in een ingewikkeld onderwerp. We kijken echt naar de vraag: hoe doe je dat nu precies?’ In deze cursus leer je niet alleen hoe je inhoudelijk sterke verhalen creëert, maar ook hoe je deze visueel aantrekkelijk en overtuigend kunt overbrengen naar je publiek. Het draait om de kunst van het prikkelen van je publiek, zodat jouw verhaal echt impact heeft.
Wil je meer weten over de honourscursussen op de SvJ? Op de honourspagina, die te vinden is op Canvas, vind je alle informatie die je nodig hebt over de cursussen. Hier kun je uitgebreid lezen wat elke cursus te bieden heeft en je vindt er de inschrijfdata. Dit is de plek om te ontdekken welke honourscursus het beste bij jou past.