SvJ media

Selecteer Pagina

Hoe oud-student Coen van den Braber binnen no-time het gezicht van Bureau NH werd

Hoe oud-student Coen van den Braber binnen no-time het gezicht van Bureau NH werd

Hoe oud-student Coen van den Braber binnen no-time het gezicht van Bureau NH werd

Slechtst 4 jaar geleden studeerde hij af bij ons op de Hogeschool Utrecht en nu twee minors criminologie en politicologie verder is Coen van den Braber het vaste gezicht van het televisieprogramma Bureau NH van NH-nieuws. 

door | 19 10 2023, 14:10 | SvJ in de praktijk

Hoe ben jij het vaste gezicht van Bureau NH geworden?  

Vorige zomer ben ik afgestuurd als student politicologie. Naast mijn interesses in politiek ben ik ook heel erg geïnteresseerd in criminologie en journalistiek, vandaar dat ik begin dit jaar ben gaan werken als redacteur van de centrale redactie van NH-nieuws. Na een half jaar als redacteur op de centrale redactie van NH-nieuws te hebben gewerkt, werd ik getipt voor een interne vacature binnen NH-nieuws. NH-nieuws zou namelijk weer gaan beginnen met Bureau NH. Dat is een programma gemaakt door NH-nieuws en gaat over alle misdaad en criminologie in Noord-Holland. Aangezien ik natuurlijk afgestuurd student journalistiek en criminologie ben, wekte deze vacature mijn interesse en besloot ik te solliciteren voor die baan binnen NH-Nieuws. Meerdere mensen hebben gesolliciteerd, maar na twee weken werd mij verteld dat ik degene was die dit project mocht gaan opstarten.  

Wat doe je allemaal als het gezicht van Bureau NH? 

Als presentator voor Bureau NH doe je veel meer dan alleen presenteren. We hebben eens in de week een uitzending. De rest van de week zijn we dus bezig met nieuws werven, mensen interviewen en artikelen tikken voor op de website. Alleen op de woensdag zijn we echt bezig met de uitzending. Ik zeg we, maar eigenlijk doe ik het meeste werk in mijn eentje. Alleen op de uitzenddag krijg ik regisseurs erbij en daarnaast werk ik veel samen met mijn eindredacteur Merijn. Op woensdag gaan we dan aan de slag voor de uitzending we maken een draaiboek, spreken voice-overs voor de reportages in, maken visuals voor in de uitzending en bespreken het draaiboek met de regie. Dit gaat er allemaal aan vooraf voordat ik daadwerkelijk ga presenteren. Als alles klaar is voor de uitzending loop ik naar de studio waarin ik mijn programma zal presenteren. De studio ziet er op beeld erg mooi en cool uit, maar in werkelijkheid sta ik in een groene ruimte van 10 bij 10 mijn verhaal te doen voor twee grote camera’s. We spreken alles in en na 20 minuten staat alles voor de uitzending er alweer op. Het presenteren is dus eigenlijk maar een heel klein stukje van het hele proces van de uitzending.  

 Welke tips zou jij studenten journalistiek willen meegeven die ook graag presentator willen worden?   

Ik snap dat er mensen zijn die presentator willen worden. Het is immers gewoon heel leuk om te presenteren. Maar het is wel goed om als toekomstige presentator te beseffen dat je als presentator zeker van een klein programma als Bureau NH, niet alleen bezig bent met presenteren, maar ook met genoeg andere redactionele dingen.   

Als tip zou ik de studenten echt mee willen geven om niet een te hoge pet op te zetten, zeker niet in het begin. Ik heb het gevoel dat er heel veel toekomstige studenten zijn die zichzelf al helemaal zien staan als presentator, maar niet helemaal beseffen wat er allemaal nog meer bij komt kijken. Om presentator te kunnen worden, dien je niet alleen over goede kwaliteiten beschikken, maar het moet je het ook een beetje gegund worden. Ik zou studenten dus echt mee willen meegeven om niet een te hoge pet van jezelf op te hebben, maar kijk ook niet te lang de kat uit de boom.  

Wat is je ultieme droom in de journalistiek? 

Ik ben eerlijk gezegd niet zo van het groots dromen. Ik zie wel waar het schip strandt. Ik maak Bureau NH nu met veel plezier en ik heb geen idee hoe lang ik hier nog mee bezig zal zijn. En wat ik daarna ga doen, geen idee. Het maakt mij echt niet uit, zolang ik er maar plezier uit haal ben ik al heel snel blij en tevreden. Ook vind ik het belangrijk dat ik mezelf bij mijn toekomstige banen kan blijven doorontwikkelen, een combinatie van beide zou dus super zijn. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in criminologie, maar ik heb niet zozeer dan ook de ambitie om de nieuwe Peter R. de Vries of John van de Heuvel te worden. Ik wil niet iemand nadoen, ik wil dan echt een eigen versie van een goede misdaadverslaggever worden.   

Over de auteur

Jorn de Haas

Jorn de Haas is student op de hogeschool Utrecht. Al vanaf zijn 7de jaar wil Jorn journalist worden. In het begin was Jorn voornamelijk geïnteresseerd in de sportkant van de journalistiek, op latere leeftijd ontstond zijn interesse voor de politiek. Hij is de opleiding ingegaan met de gedachte: 'Als je in een doel gelooft zal je dat doel ook bereiken'.