Cum laude liever gisteren dan vandaag afschaffen
Meer kansen hebben omdat jij afgestudeerd bent met een 8 in plaats van een 6. Terwijl dat niets zegt over dat jij goed bent in je vak, maar iets zegt over hoe goed je kan leren voor tentamens. Best gek toch?
Rechten afbeelding: Pepijn van der Putten
In de zomer zat ik in een restaurant te eten met mijn familie. Het onderwerp cum laude kwam op tafel. Mijn vader, stiefmoeder en broertje vonden allemaal dat het niet afgeschaft hoeft te worden. Dit omdat het volgens hun altijd een keus is om cum laude af te studeren. Dat was een maand later ook de uitkomst van het gesprek dat ik had met een paar huisgenoten.
Om mij heen zie ik veel jongeren worstelen met zichzelf. Zij zijn de hele tijd bezig met het goed doen van hun opleiding en zich zorgen maken over een baan later. Hoeveel ze gaan verdienen? Of ze er wel alles uithalen? En meer van dat soort dingen. Zo zonde als je het mij vraagt. Je moet vooral in deze tijd van je leven ook niet vergeten te genieten. Volgens mij hebben wij als maatschappij niet zoveel aan een volgende generatie die vanaf hun twintigste al tegen een burn-out aanzitten.
Wie weet tegenwoordig eigenlijk nog wat cum laude is? De eisen om cum laude af te studeren zijn bij alle hogescholen en universiteiten anders. Meestal moet je al je tentamens in één keer gehaald hebben met een gemiddeld cijfer van minstens een 8.0 of hoger. Als ik aan deze eisen moet voldoen kan ik wel gedag zeggen tegen biertjes drinken in de voetbalkantine of tot 11 uur in mijn bed liggen.
Binnen het journalistieke werkveld heb ik niet echt het idee dat cum laude heel belangrijk is. Eerder de ervaringen die je al meegemaakt hebt. Zoals ik bijvoorbeeld die al jaren bij een lokale omroep radio maak. Om dit te checken heb ik even rondgebeld. Tijdens mij rondje bellen kreeg ik verbaasde reacties op mijn vraag of cum laude belangrijk is bij een sollicitatie.
Onze eigen directeur Hans de Clercq, die veel contact heeft met het journalistieke werkveld, zei dat het zeker mooi is om cum laude af te studeren. Maar ook dat je als journalist het meeste hebt aan een mooi portfolio met daarin gepubliceerde of uitgezonden producties van hoge kwaliteit. Het echte vakmanschap dus.
Concluderend mag wat mij betreft cum laude per direct worden afgeschaft. Laten wij als samenleving onze studenten nou gewoon rustig aan hun toekomst werken zonder al die druk. De studenten moeten tijd hebben om fouten te maken en om van hun studententijd te genieten. Dat is net zo of misschien nog wel belangrijker dan een 8 op je diploma. Hard werken kunnen ze nog een heel leven lang.