SvJ media

Selecteer Pagina

SvJ-Student Nienke Teunissen organiseert in haar vrije tijd Utrecht College Tour 

SvJ-Student Nienke Teunissen organiseert in haar vrije tijd Utrecht College Tour 

SvJ-Student Nienke Teunissen organiseert in haar vrije tijd Utrecht College Tour 

Afgelopen week was de vijfde editie van Utrecht College Tour met niemand minder dan de chef van Volkskrant Magazine, Aimée Kiene. SvJ student Nienke Teunissen deed het interview: ‘Dit is voor mij een extra kans om mezelf te ontwikkelen als interviewer,’ aldus ‘uitblinker’ van deze week Nienke.

Dit verhaal is geschreven door Justine van Overeem

door | 29 01 2024, 15:01 | Uitblinkers

Nienke Teunissen voor het logo van Utrecht College Tour  Foto’s: Lisanne van Gent

Het maandelijkse interviewprogramma bestaat al ruim 10 jaar en heeft in die tijd een indrukwekkende gastenlijst opgebouwd. Onder andere Youp van ‘t Hek, Twan Huys en Alexander Pechtold zijn geïnterviewd aan de Oudegracht 36, in Utrecht. Het interview wordt met een redactie van acht leden zorgvuldig voorbereid. De helft is SvJ’er onder wie bijvoorbeeld ook de fotograaf Lisanne van Gent. De rest van de redactie volgt een andere studie (zie foto onderaan de hele redactie). Tijdens het interview wordt aandacht gegeven aan de expertise, het persoonlijke leven en de achtergrond van de gast. Hiermee ‘onderscheidt’ het programma zich van andere talkshows.  

Goed interview

Nienke vertelt dat ze het programma voornamelijk maakt om ‘extra ervaring op te doen binnen de journalistiek’. Vooraf aan de show is haar overtuiging dat het een inspirerende en leuke avond gaat worden. De 60 mensen in het publiek zijn het eerste bewijs. Vol bewondering en interesse luisteren ze naar de scherp gestelde vragen en leerzame antwoorden. De sfeer zit er goed in. Om de ervaring van Aimées deelname aan De Slimste Mens wordt hard gelachen als ze vertelt dat ze ‘baalde’ toen ze verloor tijdens het populaire quizprogramma. Na afloop vertelt Aimée dat ze het een goed interview vond: ‘Ik vond het heel leuk om te doen. De interviewers deden het heel goed! Ze hadden natuurlijk een beetje verteld wat ik kon verwachten maar er zaten ook onverwachte vragen bij, zo werd er vanuit het publiek gevraagd naar mijn salaris als chef van het Volkskrant Magazine. Daarbij vind ik dat de voorgelegde dilemma’s tijdens het interview goed werkte. Volgens mij hebben we heel veel verschillende onderwerpen geraakt.’  

Extra interviewervaring  

Over de vraag ‘waarom ze dit programma maakt naast haar studie’ hoeft Nienke niet lang na te denken: ‘Het is heel leuk om veel ervaring op te doen tijdens het afleggen van interviews met bekende mensen. In dit geval vind ik het tof om Aimée beter te leren kennen en te kijken hoe zij in de journalistiek terecht is gekomen. Haar verhaal inspireert mij en het is nog leuker als ik het interview voor al deze mensen mag doen.’ Nienke legt uit dat ‘het grote verschil met alleen lessen op school volgen is dat je met een kans zoals deze je je extra ontwikkelt op het gebied van interviewen.’ 

Gasten regelen  

Behalve eerdergenoemde gasten bij Utrechts College Tour waren ook Ralf Mackenbach, Teun van de Keuken en Talisia Misiedjan te gast bij het interviewprogramma. Nienke vertelt hoe ze tot de selectie van de gasten komen: ‘Elke week hebben we een redactievergadering waarbij heel veel namen worden opgegooid. Met z’n allen kijken we welke gasten we daarvan willen uitnodigen.’ Via via komt het team nog weleens aan contactgegevens van een potentiële gast voor in de toekomst. Maar vaak is het ‘heel veel mailtjes sturen en wachten op een ja of een nee’ vertelt Nienke.   

Joy Delima

De eerstvolgende uitzending is op 5 februari 2024 met actrice en schrijfster Joy Delima. Bekend van haar boek ‘Goed komen’, waarin het thema seksualiteit centraal staat. Het interview vindt plaats aan de Oudegracht 36 in Utrecht. Wil jij erbij zijn? Gratis aanmelden kan hier!

Op @Svjmedia.Social Instagram zie je een video-impressie van College Tour Utrecht met Nienke Teunissen en chef Volkskrant Magazine Aimée Kiene.  

 

Over de auteur