SvJ media

Selecteer Pagina

Hier komt alles samen

Hier komt alles samen

Hier komt alles samen

door | 12 04 2024, 09:04

Gisteren zat ik bij te komen van mijn eerste weken als docent aan de School voor Journalistiek. Tijdens het dagdromen stond mijn blik op oneindig. Toen ik terugkeerde in het hier en nu zag ik voor de eerste keer bewust de tekst op de koffiebeker die alle nieuwe medewerkers cadeau krijgen. Op die beker staat het motto van de Hogeschool Utrecht: ‘Hier Komt Alles Samen’. 

Rechten afbeelding: Pepijn van der Putten         De column is van Bart Molsbergen

Op het eerste oog een typische marketing slogan die op honderd en één manieren uit te leggen is en dus net zo goed alleszeggend, als nietszeggend is. Een beetje het niveau van de gemiddelde city marketing slogan: ‘Dit is Assen!’, ‘Gewoon in Apeldoorn’ of ‘Zoetermeer is de plek’, je kent ze wel.

Dat dacht ik tenminste totdat ik het interview met Bellingcat-oprichter Elliot Higgins in NRC las. Zijn platform bestaat deze zomer tien jaar en staat sinds de ramp met de MH17 bekend als een zeer betrouwbaar onderzoekscollectief. Het digitale samenwerkingsverband gebruikt openbare bronnen om journalistiek werk te doen. Verantwoording afleggen over conclusies, transparant zijn over de werkwijze en onafhankelijk blijven zijn voor Bellingcat de kern van hun werkwijze. Waarden waar geen enkele journalist het mee oneens zal zijn, maar het zijn ook waarden die in tijden van mis- en desinformatie niet vaak genoeg benadrukt moeten worden.

In het interview staan meer aanbevelingen, de belangrijkste is volgens mij dat onderwijs hét antwoord is op desinformatie. En er staan ook concrete aanbevelingen in. Zo zegt Elliot: “Laat [leerlingen] actief onderzoek doen naar kwesties in hun eigen omgeving. Laat ze informatie opvragen bij de lokale autoriteiten, laat ze hun eigen vragen beantwoorden. … We moeten zorgen dat ze ontdekken dat de waarheid wel degelijk bestaat.”

Nou Elliot, dacht ik toen, kom maar eens kijken op de School voor Journalistiek in Utrecht want hier komt alles samen.

Tips zijn welkom 
Kijk hier (https://www.youtube.com/watch?v=zdwpso4sRjY) als je wilt weten wie er in de redactie van SVJmedia zitten. Mail ons svjmedia@hu.nl als je leuke tips hebt voor ons en als het jou ook leuk lijkt om in de toekomst ook (video)verhalen te maken voor dit platform voor en door jonge journalisten van de School voor de Journalistiek Utrecht. 

Over de auteur