SvJ media

Selecteer Pagina

Propeduizelig #3: De gracht in voor glorie

Propeduizelig #3: De gracht in voor glorie

Foto: Emma Odijk

Propeduizelig #3: De gracht in voor glorie

De introductiedagen voor de School voor Journalistiek zijn weer begonnen! Van 27 tot 29 augustus leren de nieuwe eerstejaarsstudenten de opleiding kennen. Introkrant Propeduizelig legt dagelijks verslag van de gebeurtenissen op locatie in Bunnik. Vandaag in de krant: de eerstejaars zijn met hun mama’s en papa’s in de Domstad om 55 crazy uitdagingen te volbrengen en zo punten voor de grote hoofdprijs binnen te slepen.

door | 30 08 2024, 16:08 | SvJ nieuw(s)

Een ijverige eerstejaarsstudent wordt uit de gracht gehesen door haar mama  Foto: Emma Odijk

Deze tekst is geschreven door: Ramses Kalse

‘Ben je ready?’, vraagt mama Britt. Nuldejaars Jentel van klasje 2 heeft beloofd het goede doel te dienen, namelijk de overwinning, en is bereid om voor 20 punten de gracht in te springen ‘Ik zag er eerst niet zo tegenop, maar nu…’ Ze kijkt peinzend naar het vieze groenbruine water. Een oud stuk karton drijft voorbij. Eerder hadden haar nieuwe klasgenoten al een grote, dooie vis opgemerkt.

‘Jentel, Jentel, Jentel!’ Haar klas moedigt haar luidkeels aan, telefoons in de aanslag om het spektakel voor de eeuwigheid vast te leggen. Ze neemt een aanloopje en duikt in één keer het warme en stinkende grachtenwater in. Geklap en gejuich vallen haar ten deel. Ze heeft de harten van haar klas met dit offer duidelijk veroverd.

Haar moeders proberen haar vervolgens uit de gracht te vissen, maar Jentel glijdt weg op de roestige stalen kademuur. ‘Dit hebben we niet goed doordacht’, merkt een klasgenoot op. Uiteindelijk weet Jentel haar been over een balk te werpen en zo met wat hulp van haar mama’s en klasgenootjes aan het Utrechtse grachtenwater te ontsnappen. Haar witte sokken kleuren bruin van het roest. Hoe het was? ‘Vies!’, schatert ze uit.

Op het Stationsplein hebben moeders Bibi en Mariek de nuldejaars van hun klasje 14 verzameld. Als ze even later de lijst met opdrachten binnenkrijgen, hebben ze al meteen zeven punten binnen: iemand in de groep heeft een munt van 100 Indonesische roepia in zijn portemonnee. Hij heeft ook een biljet van één Amerikaanse dollar bij zich. ‘Dat is mijn geluksdollar’, zegt hij.

Nuldejaars Lars filmt verderop in Hoog Catharijne hoe zijn klasgenoten met mama Bibi de Macarena doen. ‘Ik kom er goed vanaf zo’, merkt hij op. Bij de Albert kopen hij en Lien even later één enkele druif. Bij de zelfscankassa wordt de steekproefcontrole getriggerd. Beiden moeten grinniken dat een supermarktmedewerker hen voor die miezerige druif moet controleren.

In de bibliotheek op de Neude gaat de klas op jacht naar een boek van Carry Slee. Ze dwalen wat door het gebouw heen, op zoek naar een Slee om mee op de foto te gaan. Uiteindelijk hebben ze een exemplaar te pakken. Lars gaat er mee op de foto. Hij kijkt er niet vrolijk bij. ‘Net een mugshot’, zegt Lien, ‘de bak in voor het lezen van Carry Slee.’ Een fan van Slee is ze duidelijk niet.

Over de auteur