SvJ media

Selecteer Pagina

Werken met slachtoffers in de media: hoe kan het beter?

Werken met slachtoffers in de media: hoe kan het beter?

Werken met slachtoffers in de media: hoe kan het beter?

Deze vraag staat centraal tijdens een bijeenkomst op donderdagavond 28 november, georganiseerd door platform Slachtoffers in de Media. In het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger gaat journalist Frénk van der Linden in gesprek met journalisten, hoofdredacteuren en (ervarings)deskundigen. Centraal staat hoe de media, naast de ambitie om als eerste het beste verhaal te brengen, ook oog kunnen hebben voor de impact op de betrokken slachtoffers.    

door | 25 11 2024, 15:11 | SvJ nieuw(s)

Foto: Slachtoffers in de Media 

Bewustwording creëren

‘We hopen met deze avond echt het gesprek tussen journalisten, hoofdredacteuren, slachtoffers en nieuwsconsumenten op gang te brengen’, zegt Marijke Kolk, docent aan de School voor Journalistiek en één van de hoofdredacteuren van het platform Slachtoffers in de Media. Volgens Kolk wordt er in de journalistiek nog te weinig nagedacht over de positie van slachtoffers. ‘Veel journalisten zijn zo gefocust op het maken van een snel en sterk verhaal, dat ze vergeten welke gevolgen hun verhaal kan hebben voor de mensen over wie ze schrijven.’ 

Kolk wijst op verschillende voorbeelden, zoals een slachtoffer van de aardbevingen in Turkije die in een talkshow zonder voorbereiding werd geconfronteerd met beelden van de ramp. Ze benadrukt ook het belang van nazorg: ‘Het is belangrijk om een dag of week na een interview contact op te nemen en te vragen hoe het slachtoffer de publicatie heeft ervaren.’ 

Platform Slachtoffers in de Media 

Slachtoffers in de media is een initiatief van Fonds Slachtofferhulp en Hogeschool Utrecht. Het platform werkt samen met studenten en docenten van de School voor Journalistiek. Naast het organiseren van evenementen probeert Slachtoffers in de Media op meerdere manieren bewustwording te creëren onder journalisten. Zo lanceerde het platform vorig jaar zeven richtlijnen om journalisten te helpen zorgvuldig met slachtoffers om te gaan. Daarnaast is een honourscursus ‘Slachtoffers in de Media’ ontwikkeld om journalistiekstudenten in Utrecht tijdens hun studie al mee te geven hoe om te gaan met slachtoffers. 

Druk programma

De avond belooft een vol programma met zowel persoonlijke verhalen als inhoudelijke discussies, waarbij ook ruimte is voor interactie met het publiek. Onder anderen nabestaanden van de MH17-ramp vertellen over de impact van mediaberichtgeving op hun leven. ‘Juist door zulke verhalen hoor je als journalist wat voor impact jouw werk kan hebben’, aldus Kolk. Naast deze persoonlijke verhalen presenteert onderzoeksbureau Motivaction de resultaten van een onderzoek naar hoe Nederlanders denken over mediaberichtgeving waarin slachtoffers een rol spelen. Die resultaten worden gekoppeld aan de stellingen die tijdens de avond worden besproken. 

Ten slotte discussiëren prominenten in de Nederlandse journalistiek zoals Kamran Ullah (hoofdredacteur van De Telegraaf), Corine de Vries (voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren en hoofdredacteur van regionale dagbladen Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad) en Frits van Exter (voorzitter van de Raad voor Journalistiek en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek), over hoe de media in de toekomst beter met slachtoffers kunnen omgaan.  

Wil jij een plekje voor donderdagavond bemachtigen? De bijeenkomst is gratis, meld je wel even aan via  deze link .  

Over de auteur

Nick Vink

Nick Vink (21) is een enthousiaste journalist in opleiding. Hij focust zich vooral op het schrijven van allerlei verschillende soorten verhalen.