Hoe gecancelde artiesten een comeback kunnen maken: Student Nadesty Landvreugd onderzoekt het in haar podcast
Hoe kan bijvoorbeeld artiest P. Diddy zichzelf weer op de markt plaatsen? Je hoort het in de podcast van de Universiteit van Nederland (UvNL), gemaakt door… SvJ’er Nadesty Landvreugd! Haar stage bij UvNL sluit ze af met haar eigen podcastaflevering over: de cancelcultuur.
Nadesty Landvreugd Foto: Nadesty Landvreugd
En trots, dat mag ze zijn. Haar hoofdredacteur Merijn Doggen deelde op LinkedIn: ‘Altijd tof om te zien hoe stagiaires zich ontwikkelen. Nadesty Landvreugd maakt zich haast onmisbaar en heeft een mooie aflevering gemaakt voor de Universiteit van Nederland.’ Dat doet veel met de student: ‘Ik leer zo veel van de mensen op de redactie. Ze inspireren mij enorm.’
De aflevering gaat dus over de cancelcultuur. Niet nieuw, zou je denken. En daar liep Nadesty ook tegenaan. ‘Het is geen uitgemolken onderwerp, maar wel een uitdaging om nieuwe invalshoeken te vinden.’ Daarom dook ze niet in het gecanceld worden, maar juist het maken van een comeback als gecanceld artiest. Hoe kan bijvoorbeeld P. Diddy zichzelf weer op de markt plaatsen?
‘Hoewel ik het onderwerp niet zelf heb gekozen, was ik direct enthousiast. Al helemaal toen besloot mij te focussen op het ‘ontcancelen’, in plaats van cancelen.’ Toen de visie duidelijk was, kon Nadesty aan de slag. Voorgesprekken houden, een script schrijven, interviewen, editen én de voice-over opnemen. ‘Dat ik de kans kreeg om zelf de voice-over in te spreken, vind ik nog steeds heel bijzonder. Normaal doet een ervaren presentator dit namelijk.’
Gek is het wel, je stem terugluisteren. Maar volgens haar vriendin en medestudent journalistiek Nikita de Jong doet ze het heel goed. Trots zegt ze: ‘Nadesty heeft een echte radiostem!’ Wat het antwoord is op die ene vraag, wil Nadesty niet verklappen. ‘Dan zul je toch écht de aflevering moeten luisteren!’, grapt ze.