Documentaires 2023-2024

Speechless

Een documentaire van Nathalie Barij, Johanna Jadwiczek and Sophie Gvelukashvili

A documentary that takes a deep dive into the world where animals become our allies in healing. In Speechless we follow therapist Silke Ritthaler, who works on her farm in Germany and translates the nonverbal communication between the animals and her guests. Through her therapeutic knowledge and the help of her team of incredible animals, Silke has already made a profound impact on the lives of many. This film will follow the journeys of two of them. Uwe faces the daily struggles of PTSD, while Sophie battles the complexities of Anorexia. Their decision to seek support at Silke’s farm leads them to become an integral part of our documentary, beautifully embodying the healing journey that unfolds in this unique environment.

Blok aan mijn Been

Een documentaire van Pien van den Boom and Femke Boots

Het is 1985 wanneer Pascal voor het eerst een kind van zijn eigen leeftijd ziet, die een ledemaat mist. Een gigantisch gevoel van verwarring volgt voor de jonge Pascal. Tegelijkertijd wordt iets hem verbazingwekkend duidelijk: hij realiseert zich dat híj er eigenlijk zo uit hoort te zien. Zijn beide benen doen het prima, maar zijn rechter onderbeen voelt vervreemd, buitenaards bijna. De jaren verstrijken en Pascal blijft strijden tegen het vreemde gevoel in zijn been. Hij gelooft dat hij simpelweg niet compleet kan zijn zonder amputatie van dit lichaamsdeel. Jaren later leert hij dat zijn verwarrende gevoelens een naam hebben: Body Integrity Dysphoria.
In de documentaire “Blok Aan Mijn Been”, geeft Pascal een kijkje in zijn unieke leven. Een leven vol onzekerheid en strijd, maar ook vol kracht en doorzettingsvermogen. De film neemt je mee van Nederlandse weilanden tot aan onderzoekscentra in Zürich en laat de indrukwekkende manier zien waarop Pascal omgaat met een lichaam dat niet als het zijne voelt. Zal hij ooit compleet zijn?

Composing My Mind

Een documentaire van Lotus Brouwer and Evi Schellens

Welke rol speelt vrijdenken in een creatief proces? Hoe kan je vrijdenken gebruiken om je eigen blik op de werkelijkheid te vormen?
In “Composing My Mind” vertellen we het verhaal van drie bezoekers van de Embassy Of The Free Mind. Musici zoals pianist Joep Beving die zich laten inspireren door het vrije woord en proberen zo hun eigen ideeën over te brengen. Niet met woorden, maar via de muziek. In de Embassy, een openbare bibliotheek met een schat aan historische boeken, voelen ze zich thuis. In deze mystieke wereld vinden zij in de boeken en beeldtaal hun sleutel naar inspiratie.

Wat Is Het Waard?

Een documentaire van Gonzalo Ochoa Agudo and Max Vessies

Stap binnen in de schaduwrijke wereld van moedige journalisten in ‘Wat Is Het Waard?’.
Deze indrukwekkende documentaire werpt een onthullende blik op de verontrustende realiteit van bedreigingen, intimidatie en stalking waar journalisten dagelijks mee worden geconfronteerd. Ervaar de aangrijpende verhalen van gerenommeerde journalisten zoals Sander Schimmelpenninck, Tara Lewis en Paul Vugts, die onverschrokken hun werk voortzetten – ondanks verschillende soorten tegenstand. Van continue doodwensen via sociale media tot een afgegeven moordopdracht omdat je te veel weet. Deze drie journalisten hebben uiteenlopende verhalen, waarmee zij samen laten zien dat de persveiligheid en persvrijheid momenteel geen garantie zijn. ‘Wat Is Het Waard?’ gaat verder dan de bekende cijfers en onthult de persoonlijke tol die Sander, Tara en Paul hebben betaald. Met openhartige interviews laten de journalisten hun veerkracht en drive zien. Wat zorgt ervoor dat zij niet stoppen? Hoe ga je om met levensgevaarlijke situaties? En wat is het allemaal waard?

Mwani Mamas

Een documentaire van Britt Burgers and Rosa Gibbels

In the documentary Mwani Mamas we follow the mothers of seaweed in Zanzibar. These are women who work on seaweed farms. They harvest seaweed all year long and make cosmetic products out of this. Because of this, the ‘Mamas’ earn their own money and piece of independence. What is it like to have this kind of freedom in Tanzania after it was not always taken for granted in the past? And what role does seaweed itself play in the lives of these women? A story of freedom, empowerment and the power of seaweed. In this documentary you follow the past, present and future of this impactful product. This documentary invites audiences to embrace women’s resilience and discover the impact of seaweed on empowerment and change in Zanzibar. A documentary made by Britt Burgers and Rosa Gibbels, two young filmmakers who want to tell a story about these powerful Mamas.

Kind van het Toeslagenschandaal

Een documentaire van Josephine Hanna and Elisabeth van der Ploeg

De documentaire ‘Kind van het Toeslagenschandaal’ vertelt het verhaal van Jaïr van den Essenburg (24), een van de duizenden gedupeerd kinderen van het Toeslagenschandaal. De film laat zien wat de persoonlijke impact is van dit schandaal. Het is een verhaal van veerkracht, heling, en de voortdurende strijd tegen de Nederlandse staat. De film is gemaakt door de jonge filmmakers Josephine Hanna en Elisabeth van der Ploeg en ging afgelopen maart in première in de Tweede Kamer.

Ontmaskerd

Een documentaire van Yosca Kips and Fleur Verbeek

Stefano Hennevelt (37) krijgt op veertienjarige leeftijd te maken met de grootste schrik in zijn leven. Zijn intieme video lekte uit op internet. Hij wordt de hoofdpersoon van zijn grootste nachtmerrie. In deze film wordt aan de hand van zijn aangrijpende verhaal duidelijk welke impact sociale media op jongeren kan hebben. De documentaire laat de naakte waarheid van sociale media zien.
‘Ontmaskerd’ wil de bewustwording rondom het gebruik van sociale media vergroten. Want het krachtige en snelle bereik van sociale media heeft ook een keerzijde.

Newmen

Een documentaire van Noah Knudtzon and Pelle Kuipers

Goudverlichte bossen, gesprekken bij kaarslicht, een bries die voorbij waait, glooiende heuvels – en mannen. Een groep die een weekend bij elkaar komt om diepere verbindingen te smeden met elkaar en zichzelf. Tijdens een mannenretraite in Noord-Engeland ontrafelen zich de persoonlijke verhalen van drie deelnemers terwijl we tegelijkertijd hun individuele groei zien. De film over rauwe kwetsbaarheid, veerkracht en echte menselijke verbinding.

More than a school shooting survivor

Een documentaire van Menke Leber and Jester van Schuylenburch

Imagine sitting in class and suddenly the alarms go off and you have to hide or run for your life because someone is attacking your school. In America it’s not that unusual and it happens everywhere. With this film we want to show the impact of these attacks on teenagers and their lives.
How a place where you educate yourself becomes a space of fear.
Zoë Touray is a nineteen year old activist. She’s a survivor of the shooting at the Oxford Highschool in Michigan. Zoë uses her trauma and own anxiety to help others embrace theirs. She wants to show them that there will be happiness again and that they’re not alone.
This film shows Zoë, not just Zoë the survivor or just Zoë the activist, but all of her. The love and light that she presents and continues to show.

Seeds of Resillience

Een documentaire van Jochem van Leeuwen and Kaia Stafford

Victor, New York, Ganondagan State Historic Site. Het is de oorspronkelijke locatie van een 17e-eeuwse Indiaanse Seneca-stad, die hoorde bij de Iroquois Confederatie. Tijdens de Europese kolonisatie werden de uitgestrekte inheemse landbouwgronden in dit gebied platgebrand. Niet alleen de huizen van Seneca werden vernietigd, maar ook 1.200.000 schepels maïs, de belangrijkste voedingsbron van deze stam. Tegenwoordig moedigt het Iroquois White Corn Project, gevestigd in Ganondagan, inheemse boeren aan om witte maïs te verbouwen om dit gezonde en cultureel belangrijke gewas opnieuw te introduceren bij andere stamleden. We volgen de 21-jarige Aidan Carpenter, een afstammeling van Seneca, die met zijn gezin bij Ganondagan werkt. Aidan onderzoekt hoe de kolonisatie de relatie van inheemse volkeren met hun mais beïnvloed heeft. En hij laat ons zien welke rol de hernieuwde traditie van het kweken van de erfstukzaden die zijn voorouders voedden heeft op de hedendaagse bevolking in dit gebied.

Roze Kaart

Een documentaire van Femke Boonstra and Nina de Brauw

Wat als je geaardheid in de weg staat van wat je het liefste doet? In het (mannen) profvoetbal is er vrijwel geen sprake van openlijke homoseksualiteit. De voetballers die in hun actieve carrière uit de kast zijn gekomen zijn op één hand te tellen. Jongens die erachter komen dat ze op hetzelfde geslacht vallen, stoppen vaak met voetbal. Niet omdat ze het niet leuk vinden, maar omdat ze zich niet veilig voelen. Roze supporters durven hun club niet aan te moedigen vanwege de homofobe spreekoren. Kortom. Homoseksualiteit in de voetbalwereld is een onderwerp waar niet over gesproken wordt. Hoe doorbreken we dit taboe?

Langs de Waddenzee

Een documentaire van Abel Aikema and Monica Hoekstra

In het vredige dorpje Ternaard aan de Waddenzee lijkt alles rustig, maar hier woedt al negen een debat over gaswinning. Deze documentaire neemt je mee naar het hart van deze discussie, waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gas wil winnen en de bewoners zich hiertegen verzetten.
Maak kennis met Eelco Duurken en Anna Anjema, twee betrokken bewoners die zich al jaren inzetten tegen de gaswinning. Eelco, lid van de dorpsbelangen, vreest voor bodemdaling en schade aan de Waddenzee en Anna, voorzitter van de vereniging Fêste-Grûn, deelt die zorgen. Beiden waren actief in de overleggen, maar Fêste-Grûn trok zich terug omdat de gesprekken vastliepen.
Hoewel het gasveld bij Ternaard veel kleiner is dan het bekende Groningen gasveld, zou het volgens de NAM Friesland tien jaar van energie kunnen voorzien. In 1991 was er een eerste boring in Ternaard, daar werd echter geen gas gewonnen. In 2015 begon de Nam met het vergunningstraject voor de nieuwe gaslocatie in Ternaard, maar de bewoners zijn erop tegen. Na negen jaar is er nog steeds geen beslissing genomen. En zowel de NAM als de bewoners van Ternaard zijn het wachten zat.

Ongehoord, ongezien

Een documentaire van Eline Donker and Julianne Robin

Iedereen verdient een tweede kans, toch? Of je die krijgt, is nog maar de vraag. Als jij een straf krijgt en die hebt uitgezeten, sta je vaak alsnog met 10 – 0 achter. In de documentaire ‘Ongehoord, ongezien’ volgen we Chadi (21), een jongen uit Amsterdam met zijn eigen passies in het leven. Maar ook met een verleden in detentie. Hoe is hij in deze situatie terechtgekomen? En nog belangrijker; hoe is hij eruit  gekomen?

Ben Je Ongesteld Ofzo?

Een documentaire van Nikita de Jong and Mette Woolthuis

Eén cyclus, twee persoonlijkheden. Wat als je hormonen je grootste vijand zijn? Het is de realiteit voor 1 op de 20 personen die menstrueert. Zij lijden aan de chronische ziekte PreMenstrual Dysphoric Disorder. Twee weken voor de menstruatie worden zij depressief, elke maand weer.
Karin en Mariska zijn twee vrouwen met PMDD. Maandelijks voeren zij de strijd tegen hun ‘PMDD ik’. Mariska zet haar dromen opzij om een leven rondom haar cyclus te bouwen. Karin ervaart suïcidale gedachtes in haar slechte dagen, terwijl ze twee pubers moet opvoeden. En hoe is het voor haar man, om twee weken in de maand te horen dat zij van hem wil scheiden? Een film voor de helft gevuld met liefde, passie en geluk, maar met een overheersend gevoel van verdriet, onbegrip en eenzaamheid.

De Klank van Thuis

Een documentaire van Bibi van Haaren and Nova Wolters

Voor duizenden Syrische jongeren is de realiteit dat ze geen toekomst meer zien in thuisland, waardoor ze onder andere naar Nederland vluchten. In de afgelopen jaren is het aantal jonge Syrische mannen dat deze keuze maakt, aanzienlijk toegenomen.  

Ook Fadi (25) en Qusai (22) besluiten hun vaderland te verlaten, ieder met dezelfde muzikale droom. Ze volgen allebei hun eigen unieke pad. 
In de documentaire ‘De Klank van Thuis’ wordt het verhaal verteld van twee jonge mannen die, met hun eigen muzikale achtergrond en uitdagingen, hun plek proberen te vinden in een nieuw land. Ze laten ons zien hoe muziek kan bijdragen aan de integratie van nieuwkomers.  

Bekend om hun muzikale talent in Syrië, beginnen ze hier opnieuw, maar met dezelfde passie, ambitie en talent. Dit proces verloopt echter niet altijd zoals gehoopt. Alles wat ze thuis hebben meegemaakt, dragen ze met zich mee. Terwijl wij genieten van de klanken die ze meebrengen, wordt ook duidelijk waarom ze hun thuisland moesten verlaten. Hoe zorg je ervoor dat je verleden je toekomst niet bepaalt, zonder een deel van jezelf te verliezen door het volledig te negeren? 
Wil je meer weten over het pad dat Fadi en Qusai bewandelen en meegenomen worden in de klanken van hun thuis? Bekijk dan nu ‘De Klank van Thuis’. 

‘t Eethuisje van Delfshaven

Een documentaire van Anna Hess and Sam Brinkman

In een wereld waar authentieke eetgelegenheden steeds schaarser worden, brengt onze documentaire ‘t Eethuisje van Delfshaven een ode aan een verborgen parel in het hart van Delfshaven, Rotterdam. Al 27 jaar serveren Martin en Bea de Hollandse pot, met Rotterdamse charme.
Bij ‘t Eethuisje eet je nog echte Hollandse gerechten zoals stamppot bietjes met slavink en kipfilet met witlof à la crème. Dit eethuisje is meer dan een plek om te eten; het is een tweede huiskamer waar je altijd met open armen wordt ontvangen en een arm om je schouder krijgt – of een draai om je oren, als dat nodig is.
We volgen het koppel Martin en Bea, de eigenaren van ‘t Eethuisje. Ze laten zien wat echte Rotterdamse mentaliteit is: niet lullen, maar poetsen! Martin vertrekt iedere dag om 10.00u uit huis om boodschappen te doen en is helemaal in zijn element als hij in zijn eentje in de keuken staat. Als hij alleen is, hoeft hij met niemand rekening te houden. Zo simpel is het.
Bea, de koningin van de gezelligheid, houdt juist van het sociale aspect. Een kletspraatje hier en een grapje daar. Als de gastvrouw van het Eethuisje zorgt ze ervoor dat iedereen zich direct thuis voelt.
Met een ongekende hoeveelheid energie rent ze van tafel naar tafel, en blijft altijd stralen.
Bea’s motto, “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”, resoneert in elke hoek van dit bijzondere eethuisje. Maar met de jaren die verstrijken, rijst de vraag: hoe lang blijft dit bijzondere stukje Rotterdam van Martin en Bea nog bestaan?
Deze film brengt een eerbetoon aan de passie, de liefde, de werkmentaliteit en de onmiskenbare Rotterdamse humor van dit fantastische koppel.

Op Hoop Van Zeeën

Een documentaire van Else Talsma and Jo-Anne Loosman

Nederlandse zeevissers hebben zorgelijke jaren achter de rug. Door strengere regelgeving, Brexit en hoge olieprijzen is een derde van de vloot verloren gegaan. Dit is bijzonder ingewikkeld voor een dorp als Urk, omdat het van oudsher een vissersdorp is. Vissen zit diep verankerd in de cultuur en is een belangrijk deel van de identiteit van de gemeenschap. Ondanks deze uitdagingen besluit de familie De Vries een nieuwe kotter te kopen. Hun oudste zoon, Lucas-Hessel, ziet een toekomst voor zichzelf in de visserij. Zijn vader is immers een visserman, dus hij ook. Waarom maakt het gezin deze keuze? Het gezin heeft het niet altijd makkelijk gehad om rond te komen van de visserij, en moeder Greetje werkt dubbele uren om comfortabel te kunnen leven. ‘Op Hoop Van Zeeën’ is een verhaal over hoop, passie en cultuur. Het biedt een inkijk in een Urker gezin dat een bijzondere keuze maakt voor de toekomst van hun zoon en de rest van het gezin. 

Schipperen

Een documentaire van Elias Ludikhuijze and Joris Verschuur

De afgelopen jaren is er een reeks aan ongelukken gebeurd op de bruine vloot. Een vloot van oude bruine zeilschepen waarvan velen nu omgebouwd zijn voor passagiersvaart. Door deze ongelukken is er een nieuwe, strengere keuring opgezet om de gehele bruine vloot opnieuw te keuren. Het theoretische kader van de overheid staat in schril contrast met de eeuwenoude praktijk. Decennialange ervaringen met nieuw bedachte regels leiden tot frictie. Door de steeds strenger wordende keuringen en de leeftijd van Len Pool komt het varende leven steeds meer onder druk. Een film over liefde voor het vak, loslaten en het ruime sop kiezen.

De vergeten mantelzorgers

Een documentaire van Mink van Leen

Wanneer Antien op haar 58ste levensjaar de diagnose Alzheimer krijgt, is ze officieel jongdementie patiënte. Dit is niet alleen ontzettend zwaar voor haarzelf maar ook voor haar gezin, want haar twee kinderen en partner worden plotseling mantelzorger. Van de ene op de andere dag zijn Jarah, Merel en Judy mantelzorger. Dat is geen makkelijke opgave.
Mantelzorgers hebben het ontzettend zwaar in Nederland; ze krijgen te maken met de constante druk van zorgtaken voor hun geliefden, ervaren veel onbegrip van de mensen om hun heen en zijn vaak zo druk bezig met anderen, dat ze hun eigen leven op de tweede plaats zetten. Deze documentaire brengt die problemen aan de kaart door een kijkje te nemen in de levens van de familie Kessler.