Een kwartaalrapportage voor Snuffelfiets

Een kwartaalrapportage voor Snuffelfiets

Hoewel Nederland een echt fietsland is, is er niet veel data over beschikbaar. Helaas, want door te fietsen kun je bijdragen aan het oplossen van verschillende maatschappelijke problemen zoals de verkeersproblematiek, luchtkwaliteit en de volksgezondheid. De provincie Utrecht wil een koploper zijn op het gebied van deze fietskennis en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van fietsend Nederland. Met deze doelstelling is de provincie Utrecht experiment Snuffelfiets gestart.

Wat is Snuffelfiets?
Snuffelfiets is een community die data verzamelt over de luchtkwaliteit in de provincie Utrecht. Burgers kunnen zich aanmelden voor een meetkastje op hun fiets waarmee zij data zullen verzamelen. Het doel hiervan is om inwoners op een innovatieve en laagdrempelige manier meer te betrekken. Dit doet de provincie uiteindelijk om inwoners inzicht te geven in wat een gezonde leefomgeving is en wat daarvoor nodig is.

Terugkoppeling data
Vorig jaar is er een vragenlijst uitgezet waaruit naar voren kwam dat deelnemers een regelmatige terugkoppeling wensen van data en uitkomsten van wat er wordt gemeten. Snuffelfiets wil dus een terugkoppeling kunnen geven zodat de data voor de huidige deelnemers maar ook potentiële deelnemers interessant zal zijn. Hiermee wil snuffelfiets ook voorkomen dat deelnemers afhaken.

Aan ons is gevraagd of wij een kwartaalrapportage willen ontwikkelen, wat eenvoudig moet kunnen worden aangepast door werknemers of deelnemers van Snuffelfiets. Belangrijk hierbij is om het zo eenvoudig mogelijk te houden.

Uitwerking
Naar aanleiding van de antwoorden uit de enquête hebben wij een topiclijst opgesteld voor een focusgroep. Een focusgroep is een groepsinterview. Het voordeel hiervan is dat respondenten elkaar kunnen aanvullen maar ook op elkaar kunnen reageren en zo kunnen weer nieuwe meningen ontstaan. Ook lieten wij de respondenten een eerste prototype zien zodat zij een beeld hebben wat het idee is van het eindproduct. Aan de hand van de nieuwe inzichten door de focusgroep hebben wij nieuwe prototypes vormgegeven.

                                                

Om de deelnemers op de hoogte te houden van de gemeten luchtkwaliteit, duidden we de luchtkwaliteit aan op de kaart van de provincie Utrecht. De data die wordt verzameld door Snuffelfiets, wordt per kwartaal geclusterd. Deze data hebben we per maand gevisualiseerd. Dit hebben we gedaan door per maand de plattegrond af te beelden met de luchtkwaliteit als tweede laag op de kaart. Dit is aangeven door verschillende kleuren hexagonen.

Wij hebben gekeken naar gratis tools en overwogen waarom deze wel of niet geschikt zouden zijn. Uiteindelijk bleek dat het niet mogelijk is om met deze tools te realiseren waar we naar streefden en dat er een complexere programmeertool, genaamd Python, aan te pas zou moeten komen. In samenwerking met Moritz Slichtingdeveloper en expert in geocoding in Python, is het gelukt om drie aparte kaarten te maken met de gemiddelde luchtkwaliteit per hexagoon.

Oplevering
Omdat het voor de medewerkers van Snuffelfiets te complex is om met Python te werken, kwamen wij met het advies om iemand met meer ervaring aan te nemen voor deze klus. Het kwartaalrapportage is ontworpen en zal moeten worden aangepast in Canva. Wij hebben voor beide tools een handleiding uitgeschreven.

Over de auteur