CBS: Explainer video’s over de Nederlandse bevolking

CBS: Explainer video’s over de Nederlandse bevolking

Voor ons project binnen de minor Datavisualisatie en Inforgraphics aan de Hogeschool Utrecht, zijn wij (Bjarn Saes, Elena Tool en Marit Alderhout) aan de slag gegaan voor het Centraal Bureau voor de Statestiek (CBS). De keuze tot een onderwerp voor onze explainer video en de vorm daarvan stonden vrij. Hierdoor hadden wij de ruimte om onze eigen creativiteit en interesses in dit project te verwerken.

Onze opdrachtgever 
Het CBS, ook wel het Centraal Bureau voor de Statistiek, verzamelt data over de Nederlandse bevolking. Op de website van het CBS staat de volgende omschrijving over het bedrijf: “Als hét statistische bureau van Nederland leveren wij doormiddel van betrouwbare statistieke informatie en data, inzichten in de maatschappelijke vraagstukken.” Wij hebben tijdens dit project veel contact gehad met de hoofdredacteur van het CBS, Thomas Ruigrok. Naast dat wij hulp hebben gehad van Thomas, hebben zijn collega’s Karolien van Wijk en Luuk Hovius ons ook ondersteuning geboden.

Product 
Een explainer video over de Nederlandse bevolking. Dit is wat wij wilden maken. Tegenwoordig lees je veel over de immigratie en emigratiestand binnen Nederland. Wij kwamen erachter dat de definitie van deze begrippen vaak verschillend beschreven wordt. Zo denken mensen vaak dat Nederland een groot deel aan vluchtelingen in haar land heeft, maar klopt dit wel? Wij wilden doormiddel van een explainer video duidelijkheid scheppen, want hoe zit het nou allemaal?

foto-artikel-1.1
foto-artikel-1.2

De doelgroep
Vervolgens hebben wij samen met Thomas onze doelgroep vastgesteld. Wij gingen ons richten op: Nederlandse jongeren van 16 t/m 25 jaar. Nu deze doelgroep vast stond, hebben wij onderzoek naar hen gedaan. We vroegen ons bijvoorbeeld af: “Zijn zij bekend met het fenomeen ‘explainer video’?” en “Welke kwaliteiten moet een video onder ander hebben om de aandacht vast te houden?”. Nadat we de resultaten hadden bekeken konden wij wel concluderen dat de jongeren hielden van kort en bondige video’s.  

Wij hadden hier veel aan, want we willen geen eindeloos lange video maken, waarin we zoveel mogelijk bespreken. Terwijl de doelgroep daar misschien helemaal niet op zit te wachten. Daarnaast was de keuze voor het medium dan ook snel gemaakt, want waar zijn jongeren het meeste te vinden? Ja, op sociale media.  

Data
Nadat wij dus een beeld hadden van de voorkeuren van de doelgroep en het onderwerp ons duidelijk was, zijn wij op zoek gegaan naar bruikbare data voor in onze video. Wij hebben deze data gezocht bij het CBS, omdat de data die wij dan in deze video gebruiken ook afkomstig is van het medium voor wie we het maken.  

Wij hebben bij de data de keuze gemaakt om gegevens te verzamelen over de algemene Nederlandse bevolking, immigratie naar Nederland en emigratie vanuit Nederland. Wij hebben hiervoor gekozen omdat deze onderwerpen de ‘hoofdonderwerpen’ zijn bij het CBS wanneer het gaat over het migratiesaldo.  

Dicht bij de huisstijl 
In de video hebben wij gekozen voor de iconologie van het CBS, om zo dicht mogelijk bij de huisstijl te blijven. Daarnaast hebben we ook gekozen voor de kleuren uit de huisstijl van het CBS.

De explainer video  
Om onze video levendig te maken, hebben we niet gekozen voor een geanimeerde video maar voor een handeling die wij deden voor de camera. Zo hebben wij op basis van ons gemaakte script, symbolen uitgeknipt en deze verwerkt in onze video. Zo was hetgeen wat je hoorde in de voice-over ook in beeld doordat wij het daar neerlegden

foto-artikel-3
foto-artikel-2-1

Eindresultaat 
De doelgroep zat niet te wachten op een eindeloos lange video. Daarom hebben wij er dan ook voor gekozen om drie videos te maken. Zodat de inhoud behapbaar blijft binnen een maximale lengte van anderhalve minuut

Video 1: Nederlandse bevolking

In deze video is te zien hoe de Nederlandse bevolking is opgebouwd. Zo worden er verschillende demografische cijfers genoemd en bouwen we vlot op naar de onderwerpen van de volgende video’s: immigratie en emigratie. 
#bevolking #inwoners #Nederland #bevolkingsgroei

Video 2: Immigratie

Deze video gaat over het aantal mensen dat naar ons kikkerlandje toekomt. Hier ligt de focus op de verdeling waar de meeste immigranten vandaan komen en de redenen waarom zij naar Nederland toe verhuizen. 
#bevolking #bevolkingsgroei #immigratie #immigreren #immigranten #vluchteling

Video 3: Emigratie

Om onze kleine serie af te sluiten kijken we naar de mensen die vanuit Nederland naar een ander land verhuizen. Of te wel mensen die emigreren naar het buitenland.  
# bevolking #bevolkingsgroei #emmigratie #emigreren #emigranten

Over de auteur