CO2-waarden in de kinderopvang

CO2-waarden in de kinderopvang

CO2‏ is iets wat wij iedere dag in en uit ademen. Niet zo gevaarlijk denken mensen dus. Toch kan CO2 vanaf een bepaalde waarde binnen een ruimte gevaarlijk zijn voor de mens. 600 ppm (parts per million) staat bijvoorbeeld gelijk aan een gezond binnenklimaat en 5000 ppm kan zeer schadelijk zijn bij langdurige blootstelling. De waarde van CO2 binnen een ruimte kan gemeten worden door sensoren. In dit artikel lees je over een project dat is uitgevoerd aan de hand van gemeten CO2 waarden in kinderopvangen.

De afgelopen weken hebben wij, Daan Siersema, Melysha Val en Lot van Duffelen als projectgroep gewerkt aan een opdracht voor het bedrijf AirTeq. AirTeq is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het real-time inzicht geven in alle parameters van het binnenklimaat. Denk aan CO2, temperatuur, luchtvochtigheid, energieverbruik en meer! 

Tijdens onze opdracht hebben wij ons gericht op de CO2-waarden die AirTeq heeft gemeten bij verschillende kinderopvangen. De opdrachtomschrijving van dit project was: “Een analyse van de ontwikkeling, van CO2-waarden, door het jaar/de seizoenen heen en een passende en aantrekkelijke visuele weergave voor interne communicatie.” 

Tijdens het onderzoek hebben we ons verdiept in het gebruiken van Excel. We hebben gewerkt met 50 datasets van verschillende kinderopvanglocaties in Nederland, met verschillende ruimtes, die gebruik maken van een AirTeq. De data was opgebouwd uit CO2-metingen per tien minuten. Hieruit hebben wij aan de hand van draaitabellen een nieuwe dataset samengesteld, met de gemiddelde metingen per maand per ruimte. 

In deze nieuwe dataset is rekening gehouden met de openingstijden van de kinderopvangen, zodat er een beeld geschetst kon worden van de veranderende waarden binnen openingsuren en door de seizoenen heen. 

Om de analyse van de nieuwe dataset te visualiseren, is er een dashboard gemaakt. Dit dashboard is afkomstig uit een nieuwe databron binnen Excel, waar alle benodigde informatie voor het dashboard te vinden is. Hierdoor is dit dashboard ook interactief en kan de data veranderd worden om tot nieuwe inzichten te komen. Naast deze oplevering is er ook een infographic gemaakt voor intern gebruik, omdat dit visueel aantrekkelijker is.  

Door middel van een dashboard en infographic wordt de complexe data vertaald. Hierdoor is in één oogopslag te zien hoe de CO2-waarden zich veranderen.

Maar hoe veranderen die CO2-waarden zich nu door de seizoenen heen? Uit onze analyse blijkt dat er een verband zou kunnen zijn tussen de seizoenen en gemeten waarden, maar om hier zeker van te zijn zal er gekeken moeten worden naar data over meerdere jaren. Onze analyse is gebaseerd op het jaar 2021. In deze data en de daarvoor gemaakte visualisaties, zien wij dat veel waarden over het algemeen erg positief waren. Als we kijken naar het aantal te hoge waarden (boven de 1000 ppm), zien we dat de grootste stijging in de herfst is. Met als toppunt de maand november. 

Het is goed om te weten dat in kinderopvangen over het algemeen goede waarden worden gemeten wat betreft CO2. Ondanks dat, zijn CO2-waarden zeker niet in elk gebouw of ruimte positief. Daarom blijft het belangrijk om inzicht te hebben in deze waarden en te blijven ventileren wanneer dat nodig is!

Over de auteur