Amsterdam strijd tegen de Kilootjes

Amsterdam strijd tegen de Kilootjes

In de afgelopen jaren heeft Amsterdam te maken met een toename van overgewicht, wat slecht is voor de gezondheid. Verschillende delen van de stad laten hierin interessante patronen zien. De ingewikkelde cijfers worden voor nu achterwege gelaten en er wordt gefocust op wat de ontwikkeling nu is.

In het drukke centrum van Amsterdam zijn er veranderingen te zien in de strijd tegen overgewicht tussen 2016 en 2022 (figuur 1). Bewoners passen hun levensstijl aan in de stad. In het westelijke deel, wijk West, blijft het aantal mensen met overgewicht min of meer hetzelfde, mogelijk omdat mensen daar proberen een evenwicht te vinden tussen stadsleven en gezondheid.

Daarentegen neemt In Nieuw-West, met een diverse bevolking, het aantal mensen met overgewicht licht af, wellicht door samenwerking en toegang tot groene ruimtes. Aan de zuidkant van de stad is er echter een toename te zien in overgewicht, wat vraagt om specifieke maatregelen.

Verder naar het oosten blijven de cijfers min of meer gelijk, wat blijvende inspanningen vereist om de gezondheid te verbeteren. In het noordelijke district daalt overgewicht, en vergelijkbare positieve veranderingen zien we in Zuidoost.

Amsterdamse buurten hebben hun eigen kenmerken en gezondheidsuitdagingen. De strijd tegen overgewicht gaat door, en begrip van deze trends kan gemeenschappen en beleidsmakers helpen om een gezonder Amsterdam voor iedereen te bevorderen. Door het inzetten van openbare sportplekken wordt de stap naar een gezonder leven laagdrempeliger gemaakt. Zo zijn er in de stadsdelen ook diverse fitnesscentra aanwezig. Deze zijn te vinden in elk stadsdeel. Opvallend genoeg is dat er in Zuidoost de meeste fitnesscentra aanwezig zijn, terwijl overgewicht hier wel lichtelijk toeneemt. Wellicht dat mensen hun draai kunnen vinden in de fitnesscentra.

Figuur 1 % van overgewicht per stadsdeel in Amsterdam tegenover het aantal fitnesscentra

Verantwoording

In deze datablog is er gebruik gemaakt van gegevens uit verschillende bronnen, waaronder de gezondheidscijfers van de GGD Amsterdam. Deze gegevens zijn verzameld over een aantal jaren om trends in Amsterdam met betrekking tot overgewicht te begrijpen (in dit geval van 2016 tot 2022). Dit is gedaan op basis van verschillende leeftijdscategorieën die men bij de GGD hanteert. Daarnaast komt de data over de locaties van de fitnesscentra van de gemeente Amsterdam. Net zoals het bestand van de stadsdelen. Gemeente Amsterdam biedt deze bestanden namelijk als open data aan en is vanaf hun eigen dataportaal toegankelijk voor iedereen.

Over de auteur