Tabak shops te verleidelijk?

Tabak shops te verleidelijk?

Of en hoeveel we roken hebben we zelf in de hand. In hoeverre dit dan invloed heeft op onze gezondheid is onze eigen verantwoordelijkheid, zal je denken. Maar beïnvloed de hoeveelheid aanwezigheid van tabak shops in jouw omgeving het cijfer dat jij jouw eigen gezondheid geeft?

De gemeente Utrecht doet ieder jaar een onderzoek naar haar inwoners per wijk. Een van de aspecten die ze onderzoeken is het percentage 18+’ers per wijk die zijn of haar gezondheid als goed aanschouwt. Een vervolgvraag waar dit onderzoek nuttig voor is kan zijn; wat is de oorzaak van dat de ene wijk minder tevreden is over zijn gezondheid dan de ander?

Wanneer je een dataset van Google haalt, die aangeeft waar de tabak shops in Utrecht liggen, en deze over de data over de gezondheid per wijk van de Gemeente Utrecht legt, valt op dat de meeste tabak shops gelegen zijn in de wijk met de minste tevredenheid.

Een van de hoofdoorzaken dat mensen op latere leeftijd ziek worden is roken. Bijna iedereen weet dit en daarom is roken eigenlijk niet meer van deze tijd. Ondanks de intrinsieke motivatie de mens naar inschatting zou hebben; “roken is slecht voor me, ik wil niet ziek worden”, kunnen we door andere factoren nog steeds verleid worden om te gaan roken.

Zo kan het zijn dat wanneer men probeert te stoppen me roken, dit lastiger wordt wanneer er een tabak shop op één minuut van jouw huis verwijderd is. Misschien iets voor de Gemeente Utrecht om naar te kijken wanneer ze de gezondheid van hun inwoners willen verbeteren?

Over de auteur