Ondernemers in Utrecht zijn al langer bezig met duurzaamheid en energiebesparing. Gezien de torenhoge energieprijzen is het nu extra belangrijk om kritisch te kijken naar het verbruik van energie.
De energierekening stijgt, hoe komt dat?
De energieprijzen zijn gestegen als gevolg van een combinatie van verschillende factoren. Allereerst, nam de vraag naar energie toe doordat de coronamaatregelen verdwenen. Mensen keerden terug naar hun levensstijl van voor de pandemie en hierdoor is de druk op de energiebeurs hoger komen te staan. Energieleveranciers kopen hier hun gas en stroom in. Door de druk zijn de inkoopprijzen van gas en energie gestegen.
Daarnaast heeft de oorlog in Oekraïne geleid tot een nieuwe piek. Na de invasie op 24 februari 2022 kneep Rusland de gaskraan steeds meer dicht. Hierdoor stegen de prijzen nog meer.
Nu het winter geworden is, is de vraag naar gas en energie nog meer gestegen. Als kleine ondernemer wordt daarom steeds moeilijker om je hoofd boven water te houden.
Duurzaam ondernemen
De Utrechtse ondernemer Danny, van de Spaanse delicatessenwinkel Mimbre, probeert zo duurzaam mogelijk te zijn.
“In mijn vorige restaurant had ik een elektrisch fornuis gekocht om te verduurzamen,”
zegt Danny. “Ik gebruik nu alleen een oven. Die staat in het midden van de winkel en door de warmte die het uitstoot, hoef ik de verwarming niet meer aan te doen. Dit scheelt mij weer veel geld,” aldus de ondernemer. Danny is pas in augustus met Mimbre begonnen en heeft het zwaarder dan verwacht. “Als de prijzen zo hoog blijven wordt het wel erg moeilijk,” zegt hij.
De gemeente Utrecht helpt een handje mee
Het kabinet heeft de laatste jaren steeds meer geld uitgetrokken om te stimuleren dat bedrijven verduurzamen. Dit doen ze bijvoorbeeld door het Energieloket.
Het Energieloket is een digitaal platform dat bedrijven in Utrecht helpt bij het verduurzamen van hun onderneming. Door de website te bezoeken kunnen ondernemers in contact komen met adviseurs van de gemeente Utrecht. De adviseurs bieden brede ondersteuning en wijzen bedrijven door naar specialisten als dat nodig is. Het Energieloket biedt ook hulpmiddelen, zoals de Milieubarometer. Dit geeft inzicht in hun energieverbruik. Ook biedt het Energieloket financieringsmogelijkheden, zoals subsidie voor technisch, organisatorisch of procesmatig advies over verduurzaming van vastgoed en bedrijfsprocessen. Ondernemers krijgen de helft van de advieskosten vergoed.
In oktober is de gemeente Utrecht een deur-tot-deurcampagne gestart om ondernemers bewust te maken van de mogelijkheden om energie te besparen.
“Het doel is om 800 ondernemers te bezoeken in de binnenstad met onze bespaarteams,”
stelt Ezra Schussler van de gemeente Utrecht. De gemeente deed dit met oog op de stijgende energieprijzen die er aan zaten te komen in de winter. Gonny, de eigenares van kleding winkel Sus en So, heeft ook de gemeente op bezoek gehad. “De gemeente kwam langs met groene bordjes voor aan de deur. Nu staat er duidelijker of we open of dicht zijn. Hierdoor kunnen we de deur dicht houden als het koud is,” zegt zij. Voor Gonny was dit een kleine aanpassing, maar een grote verbetering.
Dit is ook waar de focus van de gemeente ligt, aanpassingen die zonder een grote investering doorgevoerd kunnen worden. “Een eenvoudige manier om energie te besparen is bijvoorbeeld het sluiten van de deuren van je zaak. Hiermee kun je tot wel 40% energie besparen,” aldus Ezra Schussler.
Ondernemers Gonny en Danny delen hun verhaal: