Reportage: Gemeente Utrecht pakt armoede aan

De gemeente Utrecht heeft een plan bedacht om gezinnen  die minder geld te besteden hebben te helpen. Ze gaan bijvoorbeeld extra geld geven aan gezinnen die al een tijdje weinig geld te besteden hebben. Ook willen ze het makkelijker maken voor gezinnen om aan dat extra geld te komen. Daarnaast gaan ze samenwerken met verschillende organisaties in de stad die gezinnen kunnen helpen. Wethouder Werk & Inkomen Linda Voortman vertelt hoe de gemeente dit gaat aanpakken.

Wanneer spreek je van armoede in een gezin?

Armoede in een gezin betekent niet alleen dat je weinig geld hebt om eten te kopen. Het betekent ook dat je soms niet kan meedoen met dingen die andere kinderen wel kunnen doen. Bijvoorbeeld omdat je geen internet kunt betalen, of omdat je niet op voetbal kan. Ook kan het zijn dat je minder goed te eten krijgt, terwijl gezond eten juist heel belangrijk is. Bijvoorbeeld voor de gezondheid van het kind en de concentratie in de klas. Daarom is het zo belangrijk dat de gemeente wil helpen.

Wat gaat de gemeente doen?

De gemeente heeft een plan bedacht om gezinnen met minder geld te helpen. Ze gaan bijvoorbeeld extra geld geven aan gezinnen die al een tijdje weinig geld te besteden hebben. Ook willen ze het makkelijker maken voor gezinnen om aan dat extra geld te komen. Daarnaast gaan ze samenwerken met verschillende organisaties in de stad die gezinnen kunnen helpen. Zoals de U-pas, met deze pas kunnen gezinnen korting krijgen op leuke dingen, zoals sporten of naar de bioscoop gaan.

Waarom is het aanpakken van armoede persoonlijk belangrijk voor Linda?

Toen ik zelf opgroeide, had mijn familie ook niet zoveel geld. Ik merkte toen al dat ik sommige dingen niet kon doen die andere kinderen wel konden doen. Nu ik zelf een dochter heb, vind ik het extra fijn dat ik haar dingen kan geven die niet voor zich spreken. Dat gun ik ook andere moeders en kinderen.

Wat hoopt u uiteindelijk te bereiken met de nieuwe plannen?

Dat we ervoor kunnen zorgen dat alle kinderen in Utrecht kunnen rondkomen en meedoen. Dat vind ik een mooie doelstelling.