Nieuw wetsvoorstel voor verbod op ‘designer drugs’ onder de loep

De Tweede kamer gaat 26 juni in gesprek over het wijzigen van de Opiumwet. Het wetvoorstel is gericht op het verbieden van groepen nieuwe psychoactieve stoffen (NPS), ook wel ‘designer drugs’ genoemd. Uit een rapport van het RIVM blijkt dat omliggende landen zijn overgegaan tot een algemeen verbod op groepen NPS, als gevolg van een toename van gezondheidsincidenten. In Nederland lopen de meningen drastisch uiteen wat betreft het verbod.

Vóór 2014 hadden Europese landen de mogelijkheid om de geneesmiddelenwet te gebruiken om designerdrugs te verbieden. Echter, in dat jaar besloot het Europees Hof dat de geneesmiddelenwet niet langer kon worden toegepast voor dit doel. Als reactie daarop zijn verschillende landen, zoals België en Duitsland, direct begonnen met het ontwikkelen van een overkoepelende wet waaronder complete groepen designerdrugs verboden kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn de drugs 2C-B en 3-MMC.

Volledige groepen drugs op de lijst

Dit nieuwe wetvoorstel zou de illegale drugsindustrie moeten stoppen en de gezondheid van de mensen beschermen. Ook zou het kunnen helpen bij onderzoeken naar nieuwe drugs. Daarom wil het kabinet een nieuwe lijst toevoegen  aan de Opiumwet, genaamd lijst IA. Op die lijst staan groepen drugs in plaats van individuele drugs. Met een algemeen verbod worden alle drugs die lijken op dezelfde soort chemische stoffen verboden, zonder dat ze apart op lijst I of II moeten staan. Dit algemene verbod geldt voor drie groepen drugs. Hoewel de precieze gevaren van nieuwe drugs vaak niet bekend zijn, denkt het kabinet dat NPS vergelijkbare risico’s hebben als andere bekende drugs. Het verbod is een voorzorgsmaatregel om groepen drugs te verbieden die volgens de regering gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen.

Gering gebruik van NPS

Volgens de Nationale Drug Monitor van het Trimbos instituut is het gebruik van NPS in Nederland zeer beperkt. Dit is te zien in onderstaande grafiek. NPS werd maar door 1% van de volwassen Nederlandse bevolking benut in 2020. Vergeleken de andere drugsoorten, is dat geen hoog percentage. Een verbod op deze stofgroepen is daarom niet proportioneel volgens Kaj Hollemans. Hij is expert op het gebied van beleid rondom drugs. “De gevolgen van het gebruik van NPS voor de volksgezondheid zijn immers zeer gering, op grond daarvan lijkt het voorstel eerder overbodig dan noodzakelijk”, vindt Hollemans.

Gebrek aan onderzoek

Het kabinet geeft aan dat uit voorzorg honderden stoffen worden verboden, omdat die stoffen dezelfde chemische structuur hebben als middelen die op lijst I staan en het daarom aannemelijk is dat deze middelen vergelijkbare gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. “Het kabinet schat bij voorbaat de eventuele schade van een product in op grond van de chemische gelijkenis met een ander product, er is geen sprake van ‘een objectieve en wetenschappelijke evaluatie’ van het product zelf”, geeft Hollemans aan. Dit is in strijd met het uitgangspunt van de Opiumwet, op grond waarvan middelen pas aan een van de lijsten worden toegevoegd, indien is gebleken dat deze het bewustzijn van de mens beïnvloeden en bij gebruik door de mens kunnen leiden tot schade aan zijn gezondheid en schade voor de samenleving.

Omzeilen van de wet

Het kabinet wil volledige groepen drugs verbieden omdat NPS vaak gebruikt worden om de wet te omzeilen. De drugs zijn meestal synthetisch of plantaardig. Velen zijn chemisch vergelijkbaar met conventionele drugs, maar net verschillend genoeg om buiten de huidige drugswetgeving te vallen. Door slechts één of twee atomen te veranderen, ontstaat een nieuwe stof die op dat moment legaal is, totdat deze ook op de Opiumlijst wordt geplaatst. Cognitief Neurowetenschapper Janna Cousijn vindt het belangrijk dat de overheid stappen zet om potentiele negatieve gevolgen van een aantal nieuwe designerdrugs te voorkomen. “Een probleem is dat tegen de tijd dat er een nieuw middel aan de lijst is toegevoegd er alweer andere middelen op de markt komen”, vreest Cousijn.

Er bestaan verdeelde meningen over het voorgestelde verbod op groepen nieuwe psychoactieve stoffen. Voorstanders benadrukken de noodzaak om de illegale drugsindustrie aan te pakken en de volksgezondheid te beschermen. Tegenstanders twijfelen aan de proportionaliteit en wijzen op het beperkte gebruik en de beperkte impact op de volksgezondheid. Het uiteindelijke besluit zal afhangen van een afweging tussen deze argumenten en de specifieke situatie in Nederland.

Spanje zet Grote Stap met Invoering van Menstruatieverlof

Het is inmiddels 4 maanden nadat het Spaanse parlement het menstruatieverlof heeft goedgekeurd. Door deze nieuwe wet mogen vrouwen tot 3 dagen met betaald verlof om te herstellen van ernstige menstruatieklachten zoals, pijnlijke krampen, misselijkheid, duizeligheid en braken. Om in aanmerking te komen voor betaald verlof moeten werknemers echter telkens een doktersverklaring krijgen, aangezien de kosten voor dit verlof gedekt worden door het Spaanse openbare socialezekerheidsstelsel. Maar hoe werkt dit verlof in de praktijk en wordt er ook daadwerkelijk gebruik van gemaakt? 

Spanje is het eerste Europese land dat het menstruatieverlof implementeert, wat best een grote stap is voor Iris Serra. Zij is marketingleider bij het mentaal welzijn platform Oliva en lijdt aan diep infiltrerende endometriose. Als je in Spanje één dag van je werk mist vanwege ziekteverlof, wordt dit van je salaris afgetrokken. Je kan maximaal drie ziektedagen opnemen, die dan van je maandelijkse betaling worden afgetrokken. “Dit betekent dat ik ben benadeeld vanwege het lijden aan een chronische ziekte waarvoor ik niet heb gekozen. Met de nieuwe wet regelt de overheid dat voor ons”, zegt Iris.

“Eerder in mijn carrière dwong ik mezelf om naar kantoor te gaan, omdat ik niet wilde dat iemand merkte dat ik elke maand ziek was. Als 20-jarige vrouw die net aan haar carrière begon, wilde ik mezelf niet nadelig presenteren. Dus ik duwde de pijn door, kwam thuis en zakte volledig in elkaar op de grond”, vertelt Iris verder. 

Einde aan taboe?

Het invoeren van het menstruatieverlof is onderdeel van een drievoudig plan van het Ministerie voor Gelijkheid en Feminisme. De eerste stap is het bevorderen van genderrechtvaardigheid, daarmee wil het ministerie taboes en stigma’s over menstruatie doorbreken en opkomen voor de gezondheid van vrouwen. Lotus Smits, Global Head of Diversity, Inclusion & Culture bij koerierdienst Glovo, denkt ook dat er nog veel taboe zit rondom menstruatie. “Onze maatschappij is heel erg ingericht in een 24-7 cycle. Waarbij we altijd maar moeten opdraven van 9 tot 5 uur, of in veel bedrijven zelfs langer dan dat. En dat terwijl niet altijd iedereen op zijn best is in die 24-7 cycle. Want de vrouwencycle werkt in maanden in plaats van in dagen. En als jij dan net die week een hele belangrijke werkweek hebt, dan kan dat wel echt je prestaties beïnvloeden. Door het menstruatieverlof kan er meer begrip rondom dit onderwerp gecreëerd worden”, geeft Lotus aan. 

Grote wachtrijen bij gynaecologen 

Om menstruatieverlof te krijgen moeten de vrouwen naar een openbare arts-gynaecoloog gaan, die zal onderzoeken en bepalen of het profiel goed is om toegang te krijgen tot het menstruatieverlof. Zodra de arts de juiste diagnose heeft gesteld kunnen vrouwen met een chronische ziekte, zoals PCOS en endometriose, dit gebruiken om menstruatieverlof op te nemen wanneer dat nodig is. Door de diagnose hoeven de vrouwen niet iedere maand terug naar het ziekenhuis.

Het gezondheidszorgsysteem in Spanje was vroeger goed geregeld, maar na COVID is er veel veranderd volgens Iris. “Ik moest ongeveer 5 maanden wachten voordat ik door een openbare gynaecoloog werd gezien, wat niet ideaal is als je menstruatieverlof wilt aanvragen”, vertelt Iris. De wachtlijsten voor de gynaecoloog kunnen variëren van 1,5 maand tot ongeveer 6 maanden, afhankelijk van in welk deel van Spanje je woont. Alleen al vorige maand in Barcelona stonden er 1.500 patiënten te wachten op een controle door de gynaecoloog.

Invloed op de arbeidsmarkt

Als een bedrijf weet dat een vrouwelijke werknemer elke maand een paar dagen afwezig zal zijn vanwege menstruatieverlof, kan dit nadelige gevolgen hebben op de werkplek. Het kan ervoor zorgen dat de vrouw zich benadeeld voelt ten opzichte van haar collega’s.  Dat is op dit moment de angst rondom vrouwen op de arbeidsmarkt. Lotus zegt hier het volgende over: “Het zou zeker ook vrouwen tegen kunnen werken op het moment dat een bedrijf niet progressief is en het ziet als een barrière om vrouwen optimaal te laten functioneren. Aan de andere kant kan het dus ook vrouwen helpen op de lange termijn. Of met de conversatie van, het is oké om jezelf ziek te melden op het moment dat jij menstruatiepijn hebt en tegen je lichamelijke kracht inwerkt. Dus ik denk dat het heel erg afhangt van het bedrijf.”

Menstruatieverlof in Nederland

Maar nu is de vraag, komt het menstruatieverlof ook naar Nederland? Volgens hormoon therapeut Peter de Vroed wel, maar dan wel in een andere vorm. Hij vindt het goed dat Spanje het menstruatieverlof heeft ingevoerd, maar er wordt verder niet omgekeken naar eventuele nazorg. Peter wil het taboe rondom de menstruatie weghalen door managers en bedrijven in te lichten over de menstruatie van hun werknemers. Op deze manier is er meer begrip voor de vrouwen en begrijpen de werkgevers hoe belangrijk het is. “Op dit moment kost geen rekening houden met de menstruatie van vrouwen zo’n 8 miljard per jaar in Nederland”, legt Peter uit. Dat komt door de kosten die gemaakt worden door ziekteverzuim en productiviteitverlies. 

Volgens Peter is het menstruatieverlof absoluut geen reden om vrouwen niet meer aan te nemen bij een bedrijf, “Waar halen we dan die vier miljoen mannen vandaan die het werk gaan doen wat vrouwen doen.” Peter lijkt al volledig voorbereid te zijn op de komst van het menstruatieverlof, “We hebben zo’n vijfduizend vrouwen inmiddels geholpen door persoonlijke hulp te bieden, ik ben nu een heel leger van therapeuten aan het opleiden.” Hij streeft er naar dat alle vrouwen persoonlijke hulp krijgen en niet over één kant worden geschoren. Elk lichaam is namelijk anders, net als de menstruatie. Het verlof lijkt alleen nog niet veel aandacht te krijgen van de politiek. Volgens Peter hebben die nu andere prioriteiten en gaat het voorlopig nog wel even duren voordat dit onderwerp daadwerkelijk in de tweede kamer behandelt gaat worden.

Superblocks: De Sleutel tot een Verbeterde Leefomgeving in Barcelona?

In de straten van Barcelona wordt hard gewerkt aan de zogenoemde ‘superblocks’. Delen van de stad liggen al maanden overhoop door de nieuwe aanpassingen aan de wereldstad. De superblocks zouden op meerdere vlakken moeten zorgen voor een verbeterde leefomgeving voor de burgers van Barcelona. Maar doen ze dat ook? Terwijl sommige bewoners positief zijn over de extra ruimte en activiteiten, zijn anderen kritisch vanwege langere reistijden en mogelijke prijsstijgingen. 

Daniel Alsina beschrijft een superblock als een ‘transformatiestrategie van de openbare ruimte.’  Daniel is de coördinator van het Superblock Technical Office in Barcelona en is werkzaam in het kantoor van de gemeenteraad. Daar houdt hij zich bezig met de implementatie van superblocks in de hele stad. Het idee achter superblocks, is om negen opeenvolgende huizenblokken te combineren tot een raster van drie bij drie. Binnen een superblock gelden speciale regels voor auto’s. Die zijn slechts beperkt toegestaan, bijvoorbeeld voor leveringen. De auto’s mogen niet harder rijden dan tot 10 km/u. Door deze aanpassing is er meer ruimte voor groen en neemt het aantal auto’s af. Hierdoor is er minder luchtvervuiling, minder geluidsoverlast en zijn er nog een paar andere duurzame effecten voor de bruisende stad.

Ontstaan van superblocks
In 2014 had Barcelona veel last van geluidsoverlast luchtvervuiling door het verkeer. Hierdoor lukte het de stad ook niet om de EU-doelstelling te behalen op het gebeid van luchtkwaliteit. Daarom kwam de stad met een stedelijk mobiliteitsplan. Dit plan zou het verkeer met 21% moeten verminderen. Een belangrijk deel van dit plan zijn de superblocks, ook wel ‘Superilles’ genoemd.

Kinderen kunnen weer op straat spelen

De focus ligt nu volgens Daniel op het welzijn van de mensen. “Het gaat niet meer om de auto’s in de stad zoals in het oude model. Nu is het belangrijkste doel om voor de mensen te zorgen en de ruimte te geven die vroeger door auto’s werd gebruikt. We willen het aan de mensen geven om te lopen, voor de kinderen om te spelen en aan de ouderen om op straat te rusten”, geeft Daniel aan. Mariona Tarrats haar straat is sinds kort omgebouwd tot een superblock. “Het begon in augustus, nog geen jaar geleden en nu maken ze het eindelijk af”, vertelt ze. “In vergelijking met vroeger heb ik nu geen auto’s en lawaai meer in mijn straat. Mensen genieten echt van de ruimte en er worden meer activiteiten georganiseerd dan voorheen. Nu hebben we bijvoorbeeld ieder weekend een buren lunch waarbij iedereen mag aansluiten”, legt Mariona uit.

 Discussie rondom superblocks

Ondanks de voordelen voor de stad is er een hoop discussie rondom dit onderwerp. Niet alle bewoners zijn zo’n fan van de superblocks. Dat komt omdat de straten nu moeilijker te bereiken zijn met de auto en hierdoor de reistijd langer wordt. Ook zijn de bewoners bang dat de huizenprijzen zullen stijgen omdat de omgeving rondom de huizen is verbeterd. “Ik ben in deze straat geboren en ik heb het gevoel dat ik in de toekomst met de prijsstijging verder weg zal moeten wonen”, geeft Mariona aan. De nieuwe superblocks trekken ook meer toeristen, “Een ander negatief aspect is dat de superblocks een toeristische attractie van de stad aan het worden zijn. Zoals je nu kunt zien, lopen hier nogal wat toeristen rond, dus ik denk dat dit gevolgen gaat hebben voor de coffeeshops en de bars. De prijzen zullen hoger worden en ik denk dat alles alleen maar duurder zal worden vanwege de aantrekkingskracht van de superblocks”, zegt Mariona tenslotte.

Daniel denkt niet dat de prijsstijging komt door de superblocks. “We hebben gegevens die zeggen dat gentrificatie een feit is in de hele stad Barcelona. Maar we dachten, komt het door de transformatie van de openbare ruimte of komt het door andere aspecten? Daarom vergeleken we de huur van de woningen in een superblock met de woningen van de straat ernaast. En wat verrassend voor ons was is dat het verschil drie tot zeven procent was. Niet zoveel dus. Dus als het gaat om de discussie: ‘Moeten we stoppen met het verbeteren van de stad en het verminderen van vervuiling, vanwege de prijzen van de woningen?’ Dan is het antwoord nee, we moeten de stad blijven verbeteren en daar moeten we voor vechten”, zegt Daniel standvastig.

Auto of fiets?

Omdat het door de superblocks minder voordelig is geworden om met de auto te gaan, gebruiken bewoners vaker het openbaar vervoer. De metrolijnen sluiten goed op elkaar aan en in de spits rijdt er om de 3 minuten een nieuwe metro. Alsnog zitten de metro’s in de ochtend erg vol, Daniel zegt hierover, “Het is eventueel mogelijk om het aantal metro’s te verdubbelen, dus in plaats van elke drie minuten een metro, kan het elke anderhalve minuut zijn”. Maar naar zijn mening is dat tot nu toe nog niet nodig. Waar nu vooral de focus op gelegd moet worden zijn de autowegen. “In de toekomst bestaat de rijbaan idealiter uit 2 banen voor auto’s, 1 baan voor fietsers en 1 baan voor bussen”, zegt Daniel. Door het beperken van autowegen, neemt het aantal auto’s af waardoor de luchtvervuiling ook geleidelijk verminderd. Burgers zijn dan sneller geneigd om de fiets te pakken en dat is precies waar Daniel naar streeft.

 Verkiezingen kunnen alles veranderen

Door de verkiezingen op 28 mei in Barcelona zijn de toekomstplannen van de superblocks onduidelijk geworden. De superblocks zijn namelijk onder de burgemeester van Barcelona Ada Colau gebouwd. Met haar linkse partij heeft ze door middel van autovrije zones de stad omgebouwd. De winnaar van afgelopen verkiezingen is Xavier Trias, oud-burgemeester 2011 tot en met 2015. Hij won met 11 zetels en Ada Colau werd 3e met 9 zetels. Deze uitkomst kan een grote impact hebben op de superblock plannen van Daniel. Xavier Trias zegt dat hij burgemeester wil worden om het superblock project te stoppen. Afgelopen december werd er al een voorstel van zijn partij goedgekeurd om nieuwe superblocks tegen te houden totdat de impact ervan geëvalueerd is. Ondanks dat Xavier de peiling heeft gewonnen, is het nog niet duidelijk wie erin zal slagen een meerderheid te behalen in de 41-koppige gemeenteraadskamer van Barcelona, en de gekozen burgemeester te worden. Het lot van de superblocks van Barcelona, ligt dan in zijn of haar handen.

Rollercoaster van een Reis

Michaela zit samen met haar familie in het vliegtuig naar Parijs. Niet om de Eiffel toren te bezoeken, maar om een het volgende vliegtuig naar Zuid-Afrika te nemen. Zo’n overstap is niet ideaal, maar veel opties hadden ze verder niet. Niemand zag het overlijden van oma aankomen. Het voelt voor Michaela nog steeds niet echt. Ze kan tijdens de vlucht aan niets anders denken. De tijd tikt langzaam op haar telefoon voorbij terwijl het vliegtuig een zachte landing maakt. Huh is het al zo laat? Onze tweede vlucht gaat bijna! Nog nooit heeft Michaela haar familie zo hard zien rennen. Wat gebeurt er als ze deze overstap missen? Zijn ze dan nog op tijd voor de begrafenis? Michaela haar wangen beginnen te gloeien en de zweetdruppels vliegen van haar gezicht af tijdens het rennen. Godzijdank er staan nog twee stewardessen bij hun gate.  Ze vertellen haar dat ze het al zo opmerkelijk vonden dat er een familie van 5 ontbrak. Met een opgelucht gevoel stapt Michaela het volgende vliegtuig naar Kaapstad in. Een walm van zweetgeur hing er boven de familie. Het maakt haar allemaal niks uit, ze hebben het gehaald.

De vlucht van 11 uur is een emotionele rollercoaster. Michaela heeft erg veel zin om haar familie weer te herzien, maar er ontbreekt nu een belangrijk deel; haar oma. Michaela dwaalt af en denkt aan de telefoongesprekken die ze met haar oma had. Als de een i love you zei, zei de ander i love you more en zo bleven ze dan een hele poos doorgaan. Oma eindigde de strijd altijd met i love you to infinity and beyond. Michaela zag haar oma als een safe space, een warmhartige plek waar ze haar ei kwijt kan. Nu haar oma er niet meer is, is ze slechts een stem in haar hoofd. Een stem die vertelt dat ze oneindig veel van Michaela houdt.

De vlucht zit er bijna op. Ze kan niet wachten om te landen in Kaapstad. . De laatste keer dat Michaela in Zuid-Afrika was, was ondertussen alweer anderhalf jaar geleden. Haar gezin vloog over om kerst te vieren met de familie. Voor het eerst was de familie weer herenigd tijdens de feestdagen. Michaela is normaal gesproken geen kerst fan. In Nederland vindt ze het lastig dat iedereen om haar heen kerst kan vieren met hun familie en zij niet. Als familiemens doet dit haar veel. Dat ze nu kerst kon vieren met haar familie betekende dus heel veel voor haar. In tijden had ze zich niet zo gelukkig gevoeld. Michaela merkt dat ze begint te glimlachen bij het denken aan deze herinnering. De stewardess roept of iedereen zijn gordel om wil doen en de tafels in wil klappen. Ze gaan landen.

Het was de bedoeling dat het gezin in een appartement zou overnachten. Door alle vertraging die ze in het vliegtuig hebben opgelopen, is dat nu geen optie meer. De sterren stralen aan de hemel en de maan zorgt nog voor een beetje straatverlichting. Het is al laat. Michaela’s vader komt met het goede nieuws dat ze deze nacht bij opa en oma mogen logeren. Michaela wil blij zijn maar is geïrriteerd. Eerst de overstap, daarna het appartement, kan het nog erger?  Na een warm onthaal van opa en oma kruipt Michaela meteen haar bed in, met de hoop dat de dag snel voorbij is.

Een uur later schrikt Michaela abrupt wakker. Ze hoort het geluid van piepende banden in de straat. Het klinkt als een soundeffect dat gebruikt wordt in films. Niet veel later wordt de rest van de kamer ook wakker. Ze slaapt op de kamer met haar broer en zusje. Het is stil. Plotseling klinken er schotgeluiden. Drie onwijs harde schoten. Michaela heeft het gevoel dat ze droomt. Komt dit door vermoeidheid? Gebeurd dit echt? Nu wordt ze pas echt wakker. Ze voelt zich angstig. Er wordt geschoten in de straat van haar opa en oma. Iedereen is er stil van. Het geluid van zware ademhalingen druist door de kamer. Bij niemand dringt het door wat hier zonet gebeurde. Waarom zegt niemand iets? Is dit dan een droom? Michaela twijfelt of ze de rest van de familie wakker moet maken. Ze wil haar familie niet onnodig bang maken. Zij hebben tenslotte ook een lange reis achter de rug. Uit het raam kijken durft ze niet. Ze weet wel beter dan dat. Stil en verward ligt ze in haar bed.

Een uur gaat voorbij, eindelijk lukt het Michaela om in slaap te komen. Ze schrikt weer wakker. Het alarm gaat af. Niet die van de wekker, maar van opa’s auto. Opa heeft een turquoise BMW met leren bekleding. Toen Michaela klein was vond ze het fantastisch om in zijn auto te zitten, ondanks dat haar billen eraf branden door de warme bekleding van de auto. De hele familie is wakker geschrokken. Dit keer kijkt Michaela wel door het raam. Buiten staan twee mannen met zwarte kleding en een koevoet in de hand. Gaat deze dag dan nooit voorbij? Michaela hoort kort erna gerommel op de gang. Opa is ook wakker. Hij stormt woest naar beneden en pakt de eerste beste golfclub die hij kan vinden. De deur wordt opengesmeten. De inbrekers schrikken van de felle reactie van opa. Hij begint dingen te schreeuwen als: ‘Waag het niet om terug te komen! Als je een auto wil moet je werken voor je geld’. Het schreeuwen lijkt te werken. Opa de vogelverschrikker jaagt de kraaien weg. De inbrekers vluchten snel de straat uit. Toen de show voorbij was kwam opa op zijn gemak binnen. Nog net niet met de krant in zijn hand. Hij ziet de geschrokken gezichten van zijn familie. Michaela begrijpt niet hoe haar opa zo rustig kan blijven na wat er net gebeurd is. Iedereen gaat langzaam weer terug naar zijn eigen kamer. Opa maakt een rondje door het huis. Eerst langs de kamers om iedereen gerust te stellen met zijn warme en heldere stem. Michaela voelt zich beschermd met haar opa in de buurt. Als laatste controleert hij of alle deuren en ramen goed dicht zitten. Het geluid van de sloten rinkelt door de woonkamer, alles zit weer goed op slot.

De volgende ochtend zit Michaela aan de ontbijttafel. Heeft ze dit nou allemaal gedroomd of is deze nacht echt gebeurd? Voorzichtig probeert ze over vannacht te beginnen bij haar familie. Die bevestigen al snel dat ze niet gek is en dat het inderdaad een hectische nacht was. Iedereen vertelt openhartig over zijn perspectief van de avond. Michaela vindt het prettig om erover na te praten met haar familie. Deze nacht heeft namelijk veel indruk op haar gemaakt. In tegenstelling tot haar grootouders. Haar opa en oma waren niet eens zo geschrokken. Opa vertelt dat er in de buurt van het huis zich een aantal gangs hebben gevestigd. ‘Dit gebeurd wel vaker’. Zo geruststellend vindt Michaela dit niet. Opeens realiseert ze zich in wat voor gevaarlijke omgeving haar opa en oma zich bevinden. Een nachtje blijven slapen klinkt opeens een stuk minder aantrekkelijk. Michaela probeert ondertussen haar croissant op te eten. Gisteren leek er geen eind aan de dag te komen. Ze is blij dat de zon weer is opgekomen en een nieuwe dag is begonnen.

Taste of Italy – a story about Carmen

De Italiaanse Carmen Verzi (51) is op haar 30e voor de liefde verhuisd naar Nederland. Sindsdien woont ze samen met haar man en zoontje in Rotterdam. Hier is ze ‘The Italian Kitchen Club’ gestart, om haar passie voor de Italiaanse keuken te delen met de rest van Nederland.

Voor een club diner nodigt Carmen 12 leden uit om te komen eten. Deze leden kennen elkaar niet maar hebben één ding gemeen, ze willen een gezellige en Italiaanse avond. Het club diner is gebaseerd op een Italiaanse lunch aan een lange traditionele tafel. De recepten van de gerechten heeft Carmen van haar moeder en oma geleerd. Tijdens het diner krijgen de gasten de kans om een kijkje te nemen in de keuken. Zo leren ze meer over de cultuur en de afkomst van het gerecht. Het club diner is de manier om een avondje in Italië door te brengen zonder op het vliegtuig te stappen.

Taste of Italy Mini Docu

Talenknobbel van Brussel

Brussel is een van de meest meertalige steden ter wereld, met twee officiële talen: Nederlands en Frans. Bovendien worden er nog veel andere talen gesproken in de stad, waaronder Engels, Spaans en Arabisch. BRIO publiceerde eind 2022 een overzicht van 20 jaar taalonderzoek in Brussel. Deze uitkomsten geven een goed beeld van de taalkennis en -gebruik van de gemiddelde Brusselaar.

Meertalige stad

Brussel is de hoofdstad van België en is de thuisbasis van vele internationale organisaties, zoals de Europese Unie en de NAVO. Het is dan ook niet verrassend dat er in Brussel meer dan 100 verschillende talen worden gesproken. Volgens het BRIO taalbarometer 2022 rapport is Frans veruit de meest gesproken taal in Brussel, gevolgd door Engels en Nederland. Deze 3 talen worden gezien als de ‘contacttalen’. Dit zijn talen die in het onderwijs in Brussel worden aangeboden, legt Mathis Saeys uit. Hij is onderzoeker bij het Brussels Informatie-, Documentatie-, en Onderzoekscentrum.

Geschiedenis talen

Na de Tweede Wereldoorlog werd Brussel steeds meer een internationale stad, met een groeiende aanwezigheid van mensen uit andere delen van België en van buitenlandse afkomst. In de jaren zestig en zeventig was er een hernieuwde aandacht voor de rechten van minderheidstalen, waardoor het Nederlands en andere talen een nieuwe erkenning kregen in Brussel. Vandaag de dag is de situatie van meertaligheid in Brussel uniek in België en de rest van de wereld.

Ligging

Over het algemeen wordt het Frans meer gesproken in het zuiden van Brussel, terwijl het Nederlands meer gesproken wordt in het noorden van de stad. Daarnaast zijn er ook enkele specifieke gebieden waar andere talen worden gesproken, zoals het Arabisch in de buurt van de Grote Moskee van Brussel en het Spaans in de wijk Matongé.

Discussie

De situatie van meertaligheid in Brussel heeft geleid tot veel debat en discussie, met name over de positie van het Nederlands in de stad. Sommige mensen zijn van mening dat er meer aandacht moet worden besteed aan het Nederlands om ervoor te zorgen dat het een gelijkwaardige positie heeft naast het Frans. Anderen vinden dat de meertalige situatie van Brussel juist een verrijking is en dat er meer moet worden gedaan om alle talen te ondersteunen en te bevorderen. Uit het laatste taalbarometeronderzoek bleek dat 90% van de bevraagde Brusselaars voorstander is van twee- of meertalig onderwijs; dat de Brusselaars zich ongeacht hun thuis- of gebruikstaal met hun stad kunnen identificeren; dat meertaligheid op de Brusselse arbeidsmarkt toenemend een noodzaak wordt; en dat bijna de helft van de interacties met buren meertalig zijn.

 Initiatief

Minister Sven Gatz, verantwoordelijk voor de Promotie van de Meertaligheid in het Brussels Gewest, heeft het initiatief genomen om de projectoproep ‘Betalky Brussels 2023-2024’ te lanceren. De regering heeft 200.000 euro ter beschikking gesteld voor Brusselse organisaties in de cultuursector. De regering beargumenteert dat cultuur een belangrijke rol kan spelen bij het samenbrengen van de verschillende gemeenschappen die in Brussel wonen. Culturele uitwisselingen maken Brussel leefbaar als multiculturele en meertalige stad. Om die reden zoekt de regering naar organisaties die met een cultureel project de meertaligheid in de cultuursector bevorderen.

De meertaligheid in Brussel is een complexe uitdaging, maar het is ook een teken van de rijke taalkundige diversiteit die de stad kenmerkt. Brussel zet zich in om de talen gelijkwaardiger te behandelen. Door het bevorderen van meertaligheid en het organiseren van evenementen die de diversiteit van de stad vieren, kunnen we Brussel blijven zien als een meertalige stad die zijn unieke karakter behoudt.

“Boksen zit in je eigen sodemieter”

Aan de Delfgauwstraat in het oude Noorden van Rotterdam, zit de 26-jarige boksschool van Gerard Bok. Het afgelopen jaar is Gerard bijna zijn boksschool kwijtgeraakt, maar door politieke druk en de sociale functie van de boksschool is het voortbestaan tijdelijk veilig gesteld. Een grote opluchting voor Gerard en de tientallen leden van de boksschool. De 78-jarige Rotterdammer kan nu gerust verder gaan met zijn grootste passie, bokstraining geven.

De leden krijgen training van een ware oud-bokser. Gerard is als 17-jarig jongentje begonnen met boksen bij de boksschool van Theo Huizenaar. Na zijn dienstplicht in het leger begon Gerard met wedstrijd boksen en in 1972 mocht hij eindelijk professioneel boksen. Een wedstrijd die hij nooit meer zal vergeten is die tegen de kampioen van de Sovjet-Unie, “dat was een van de zwaarste wedstrijden, toen heb ik echt veel klappen gehad.” Volgens Gerard is er veel lef voor nodig om tussen de touwtjes te klimmen, “als je eenmaal in die ring staat, kan niemand je meer helpen”.

In 1980 haalde Gerard zijn diploma als bokstrainer. Overdag werkte hij als timmerman in de bouw en ‘s avonds gaf hij training. Totdat hij op een dag benaderd werd door een vriend of hij interesse had om een boksschool in een andere buurt over te nemen. Gerard zijn eerste reactie was, “ik wil helemaal geen boksschool, ik wil gewoon trainer zijn, want anders ben ik helemaal nooit meer thuis.” Pas nadat het hem voor de tweede keer gevraagd werd ging hij akkoord en werd hij eigenaar van zijn eigen boksschool.

Gerard geeft nu al 26 jaar lang training aan verschillende doelgroepen uit de wijk. Man, vrouw, jong, oud, voor hem maakt het allemaal niet uit. De enige grens die hij heeft getrokken is de minimumleeftijd. Dat komt door een persoonlijke ervaring in Wales. Toen hij na een wedstrijd de kleedkamer inliep zag hij ‘schoolboys’ die ook aan wedstrijden deden. “Ik keek die kinderen aan en dacht bij mezelf dit is niet goed, jonge jongetjes hadden al scheve gezichten”, vertelt Gerard. Op dat moment besloot hij, als ik ooit bokstrainer word, geef ik pas les aan jochies vanaf 14 jaar.

IMG_0779-scaled.jpg

Toen Gerard net begon met training geven bereidde hij de les voor op papier. Nu, 26 jaar later, doet hij alles uit zijn hoofd. Een training begint met touwtje springen. Op deze manier kunnen meer leden tegelijk op een kleiner oppervlak warm worden. Het geluid van stampende voeten op de houten vloer, dreunt door het oude pand. Gerard traint zelf niet mee met zijn groep. “Als jij meetraint als trainer kan je niet kijken of ze het goed doen”, is hij van mening. Vanuit zijn hoekje stuurt hij de groep aan. Ze trainen de combinaties van de stoten die voorkomen in een wedstrijd. De groep bestaat uit oud-boksers, amateurs en beginnelingen. Iedereen doet zijn uiterste best om de adviezen van Gerard op te volgen. Zo heeft iemand bijvoorbeeld zijn handen te laag, dit is niet handig, want dan kan zijn tegenstander hem gemakkelijk op zijn hoofd stoten. Gerard probeert hem te corrigeren, maar hij blijft zijn handen te laag houden. “Volgende les herhaal ik het weer en zo leren ze langzamerhand van hun fouten”, legt Gerard uit.

[embed]https://youtu.be/IEiZXgmeE0A[/embed]

De ene stoot wordt na de ander uitgedeeld. Gerard probeert zijn leerlingen de boksers mentaliteit mee te geven; Als je een stoot krijgt probeer je hem terug te geven. “Die mentaliteit krijg je er als trainer zijnde nooit uit, dat zit in je eigen sodemieter”, vertelt Gerard. Volgens hem moet je niet met wedstrijden mee willen doen als je die mentaliteit niet hebt. “Als je een stoot hebt gehad wil je die teruggeven, en doe je dat vandaag niet, dan doe je het de volgende training”, zegt hij standvastig.

Sinds 2 jaar geeft Gerard, met een paar andere trainers, ook les aan mensen met Parkinson. De ziekte van Parkinson houdt in dat de berichtgeving van de hersenen naar het lichaam hapert. Hierdoor beweegt het lichaam trager, kunnen de handen gaan trillen en wordt het lopen steeds lastiger. Daarom is het belangrijk voor mensen met Parkinson om zowel mentaal als fysiek fit te blijven. Boksen is hier de ideale sport voor. Mensen met Parkinson vinden het namelijk lastig om twee dingen tegelijk te doen. En tijdens het boksen worden de mensen juist getraind om dit te stimuleren, zoals tegelijkertijd balans houden en de tegenstander in de gaten houden. De deelnemers krijgen eerst een uitgebreide warming-up. Hoe vermoeider ze worden, hoe beter ze functioneren. En dan kan het echte boksen beginnen, “als ze binnen komen, slaan ze mijn armen eraf”, vertelt Gerard lachend.

Vergroot

Schermafbeelding-2022-06-16-om-11.06.13
Grafiek is gebaseerd op cijfers van de Rijksoverheid

De boksgroep bestaat momenteel uit 30 parkinsonpatiënten. De komende jaren zal deze groep waarschijnlijk alleen maar groter worden. Momenteel hebben 63.500 mensen in Nederland de ziekte van Parkinson. Op basis van demografische ontwikkelingen wordt verwacht dat er tussen 2018 en 2040 een stijging van 56% zal plaatsvinden.  Omdat de ziekte van Parkinson een aandoening is die vooral bij ouderen voorkomt, leidt vergrijzing van de Nederlandse bevolking tot een toename van het aantal mensen met deze aandoening.

IMG_0795-scaled.jpg

Dat Gerard momenteel zijn boksschool nog heeft is niet vanzelfsprekend. De gemeente wilde dit jaar, vanwege de nieuwe regelgeving over vastgoed, de huur met 300% verhogen. Dit zou voor Gerard en de leden onbetaalbaar zijn, waardoor de school aan de hoogste bieder verkocht zou worden. Gerard was het hier totaal niet mee eens, omdat er in die 26 jaar nog nooit wat aan onderhoud is gedaan door de gemeente. “Mijn meterkast kwam van rond de Tweede Wereldoorlog en hier ligt nog een stenen riolering onder”, vertelt Gerard. “Nu willen ze alles aanpakken om de huurprijs omhoog te krikken”. Doordat D66 en Leefbaar Rotterdam vragen gingen stellen aan het college over de dreigende verkoop de boksschool, wordt er nu gekeken naar een andere oplossing. De partijen zijn van mening dat de boksschool al jaren een belangrijke functie heeft in de wijk.

Over de toekomst van de boksschool is Gerard vrij nuchter. “Als ik nog 5 jaar de boksschool heb, dan moet er een einde aan komen”, zegt hij vastberaden. Na die 5 jaar wordt de boksschool door iemand anders overgenomen. Tot die tijd zet de 78-jarige Rotterdammer zich nog elke dag in voor zijn boksschool.

Ouderen in beweging door de Nationale Beweegweek

In de week van 16 mei vond de jaarlijkse Beweegweek voor Ouderen plaats. Deze OldStars VitaliteitSpelen wordt georganiseerd door het Nationaal Ouderenfonds om meer aandacht te trekken voor het belang van bewegende ouderen. Landelijk werden er verschillende sportactiviteiten gehouden, denk hierbij aan voetballen of duofietsen. Woonzorgcentrum Aafje Hoppesteyn organiseerde ook een sportieve middag voor de bewoners.

Boksen

Als eerste activiteit gaan de ouderen boksen. De rollators worden aan de kant gezet en maken plaats voor een kringentje van houten stoelen. Riet wilde in eerste instantie niet meedoen met de activiteiten omdat ze twee kapotte knieën heeft, maar omdat ze ook zittend mee kan sporten wil ze toch een gokje wagen. Met haar felblauwe jasje en bril bedekt met glinsterende steentjes trekt ze de bokshandschoenen aan. Naast haar zit een man in zijn rollator die nog snel het laatste hapje van zijn broodje kroket naar binnen werkt. Het boksen gaat beginnen. De instructeur trapt af met “We gaan elkaar niet in elkaar slaan”. Al gauw pikt iedereen in het kringentje de stoottechnieken op. Shelly wordt zelfs zo enthousiast dat ze uit haar stoel springt en begint te sparren met de instructeur. In haar felgekleurde bloemenjurk deelt ze de ene na de andere klap uit. De eerste woorden van de instructeur zijn bij haar niet blijven hangen. De ouderen hebben plezier en worden steeds fanatieker. “Jammer dat me kinderen dit niet kunnen zien, die hadden zich rot gelachen”, wordt er vanuit de hoek geroepen. De eerste activiteit geeft al direct weer wat voor positieve effecten het sporten heeft op de ouderen, zowel fysiek als mentaal.

IMG_0695-2.jpeg

Effecten voldoende beweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan de gevolgen van het verouderingsproces vertragen. De beweging stimuleert vitaliteit en zorgt ervoor dat 65-plussers langer zelfredzaam blijven. Hierdoor kunnen de ouderen langer meedoen in de maatschappij. Door middel van onderzoek is er bewezen dat bewegen de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verlaagt. Dit zijn voornamelijk fysieke voordelen, maar sporten doet ook veel voor de mentale gezondheid. Voor veel mensen geldt het dat zij zich beter voelen na het bewegen. Dit komt onder andere door het stofje ‘endorfine’ dat in de hersenen wordt aangemaakt tijdens het sporten. Dit stofje zorgt voor een tevreden en ontspannen gevoel. Ook voelen ouderen zich minder eenzaam zodra ze deelnemen aan bepaalde sportactiviteiten in groepen. Dit kunnen laagdrempelige activiteiten zijn zoals wandelen en fietsen. Het is belangrijk dat hier voldoende aandacht aan besteed wordt, omdat de eenzaamheid met de leeftijd toeneemt. Dit kan komen door het overlijden van leeftijdsgenoten en de achteruitgang in het fysiek en mentaal functioneren. Hierdoor worden ouderen minder gestimuleerd om actief te zijn.

Maar hoeveel moeten de ouderen bewegen om gezond te bleven? Op basis van wetenschappelijk onderzoek heeft de Gezondheidsraad in 2017 beweegrichtlijnen vastgesteld. Deze richtlijnen geven aan hoeveel bepaalde doelgroepen moeten bewegen om ene gezond leven te lijden. 65-plussers moeten bijvoorbeeld per week 150 minuten matig intensief bewegen. Denk hierbij aan zwemmen of stevig lopen. Ook wordt er aangeraden om 2x per week spier- en botversterkende oefeningen te doen, het liefst gecombineerd met balansoefeningen. Het gaat erom dat de lichaamstemperatuur omhoog en de hartslag omhooggaat. Zodra dit gebeurt wordt het lastiger om te praten en dit toont aan dat er aan de conditie gewerkt wordt. 41,9% van de 65-plussers voldeed in 2020 aan deze beweegrichtlijnen. Dit is een positieve ontwikkeling, want dat is tweemaal zoveel als twintig jaar geleden.

Belemmering van beweging

Voor ouderen met chronische aandoeningen of lichamelijke beperkingen kan het sporten belemmerd worden. Ze zijn bang om te vallen of om de gezondheidsproblemen te verergeren. En voor mensen met een lichamelijke beperking kan de beperking zelf het motorisch functioneren beïnvloeden. Zodra deze mensen bewegen kunnen ze pijn ervaren of voelen zich erg vermoeit. Met name de 80-plussers hebben hier het meeste last van. Voor deze groep is gymnastiek de meeste voorkomende sportactiviteit. Dit komt onder andere door het veilige gevoel dat de afgebakende omgeving aan de ouderen kan geven. Voor deze doelgroep zijn balansoefeningen een hulpmiddel om zich stabieler en te voelen. Door deze oefeningen kunnen zij zich veiliger voelen om bijvoorbeeld een stuk te wandelen. Ze maken zich dan minder snel druk over mogelijke drempels, obstakels of losliggende stoeptegels. Zodra de ouderen zich veiliger voelen over hun fysieke mogelijkheden, kunnen zij gestimuleerd worden om ook in het dagelijks leven meer te bewegen.

 Zitdansen

Nadat de ouderen een bekertje water hebben gekregen om bij te komen van de eerste activiteit gaan ze beginnen met zitdansen. De lerares Bernadet legt uit wat de ouderen kunnen verwachten het komende uur. Ze vertelt enthousiast dat de ouderen mogen meezingen als ze het nummer herkennen. In de zaal hoor je zachtjes “.. ook als het vals is?”. ‘Fly me tot he moon’ begint zachtjes af te spelen en sommige ouderen beginnen rustig mee te zingen. De armen bewegen ritmisch op het nummer en de ouderen lijken de dansjes al snel door te hebben. Bernadet legt tussen de liedjes door het belang uit van het bewegen onder de ouderen. Zowel voor de hersenen als voor het lichaam heeft het zitdansen positieve effecten. Het volgende nummer wordt aangetikt op de iPad, “roep maar als je het kent”, zegt Bernadet. “Sinterklaas kapoentje?”, wordt er naast haar gespeculeerd. De groep moet hard lachen en gaan verder met de dansjes. Nadat de ouderen volmondig ‘Down Town’ hebben meegezongen worden er sierlijke sjaaltjes uitgedeeld. Sommige ouderen doen het sjaaltje om hun hoofd of nek. Bernadet legt uit dat ze op de laatste liedjes met sjaaltjes gaan dansen. Gekleurde doekjes vliegen door de zaal als er wordt aangekondigd dat iedere deelnemer een eigen danspasje mag verzinnen. De voeten van de ouderen tikken ritmisch door tot de laatste noot van het liedje.

IMG_0718-2.jpeg

Meer aandacht voor beweging

Elke woensdag wordt er in het woonzorgcentrum Aafje Hoppesteyn een koffiemomentje georganiseerd. Deze wordt dan afgesloten met een paar beweegoefeningen. “We merken dat een groot deel van de inwoners het leuk vindt om lekker actief te zijn”, vertelt dagbestedingscoach Roxanne. Ook gaan ze wel eens met de bewoners een stuk wandelen of naar het bos, om ervoor te zorgen dat de ouderen in beweging blijven. “We hebben op maandag fit gym, dan komt er een extern bedrijf gymnastiek geven aan de bewoners. En op donderdag ochtend kunnen de bewoners meedoen met yoga, hierbij doen niet alleen onze bewoners mee maar ook bewoners uit de wijk”, legt Roxanne uit. Wel mag er volgens haar nog meer aandacht besteed worden aan lichaamsbeweging voor de ouderen. “Ik weet nog dat we voor de coronacrisis op donderdag altijd beweegactiviteiten hadden, dat proberen we nu weer op te pakken”, vertelt Roxanne. Ook minder intensieve inspanning wordt gemotiveerd door de begeleidsters, “om de vrijdag hebben we hier een optreden, en dan proberen we de bewoners mee te laten dansen in de polonaise”.  Tot zover proberen de begeleidsters de ouderen in beweging te houden. Toch is het ook van belang dat de bewoners zelf het initiatief nemen om de benen te strekken. Daarom hebben de bewoners een poster gekregen met oefeningen die ze vanuit hun eigen woning kunnen beoefenen. Zolang zij zelf bewust zijn van het belang van bewegen, kunnen dit soort dingen helpen om de ouderen gezonder te laten leven.

Gevangen door de liefde

Tegenwoordig zoeken vrouwen massaal de liefde op via tinder of andere datingsites. Je swiped naar rechts en voor je het weet is er al een afspraakje gepland. Niet alle vrouwen pakken het op deze manier aan. Zo zijn er vrije vrouwen die actief opzoek zijn naar de liefde achter de tralies. Hoe komt zo’n relatie tot stand en wat maakt het voor deze vrouwen zo aantrekkelijk om een relatie te onderhouden met een gevangene?

De website writeaprisoner.com maakt het mogelijk om in contact te komen met gevangenen. Voor een klein bedrag kunnen gevangenen zich aanmelden op de site en een advertentie plaatsen. In de advertentie schrijven ze een stukje over zichzelf in de hoop dat er naar ze geschreven wordt. Sinds 2021 is deze site een stuk populairder geworden. De zoekinteresse is in januari 2021 vergeleken met de maand ervoor met 488% gestegen. Dit kwam onder andere door een trend op TikTok. Wereldwijd gebruiken duizenden vrouwen writeaprisoner.com om in contact te komen met criminelen. De meeste vrouwen zijn opzoek naar een penvriend, maar dit geldt niet voor iedereen.

Jeugd

Een romantische band opbouwen met een gevangene kan voor een vrouw op meerdere manieren aantrekkelijk zijn. Haar jeugd kan hier een grote invloed op hebben. Therapeut Robin Norwoord legt in het boek ‘Women Who Love Too Much’ uit hoe ze honderden vrouwen heeft geholpen en vaak hetzelfde trieste verhaal heeft gehoord. Meestal groeiden deze vrouwen op met een vader die zelden of nooit zijn liefde naar hun uitte. Als volwassenen hebben deze vrouwen onopgeloste twijfels over de liefde van hun vader voor hen.

Daarom gaan ze in hun romantische leven voortdurend op zoek naar mannen die dezelfde soort emotionele kilheid of onbereikbaarheid vertonen als hun vaders. Zo hopen ze onbewust recht te zetten wat er in hun kindertijd zo misging. Door een (emotioneel) onbereikbare man te vinden en zich volledig aan hem toe te wijden, hopen ze diep van binnen zijn genegenheid te winnen en uiteindelijk voor zichzelf te bewijzen dat ze de liefde waard zijn die hun vader hen al die jaren geleden ontzegde.

Niet alleen emotioneel misbruik speelt een rol, ook lichamelijk en seksueel misbruik kunnen redenen zijn om voor een onbereikbare man achter de tralies te gaan. Zo sprak Sheila Isenberg, schrijfster van ‘Women Who Love Men Who Kill’, tientallen vrouwen. Deze vrouwen hadden gemeen dat ze hedendaags een romantische band met een crimineel onderhielden en in hun jeugd misbruikt waren. Volgens Isenberg is hun relatie met een vastzittende crimineel, een manier om hun jeugd te ‘herstellen’. Doordat de mannen achter slot en grendel zitten en van de vrouwen op meerdere vlakken afhankelijk zijn, hebben zij nu de controle.

Controle

Verliefd worden op een crimineel kan een zelfverdedigingsmechanisme zijn dat de vrouw ontwikkeld heeft in haar jeugd. “Het is een manier om toch een relatie te hebben en tevens jezelf te beschermen tegen dingen die in een normale relatie zouden kunnen spelen zoals vreemdgaan of mishandeling”, legt psycholoog Femke den Besten uit. Zo weet je bijvoorbeeld de hele dag waar hij is en dat de kans op vreemdgaan erg klein is, “dat speelt een rol in waarom het contact met een gevangene interessant kan zijn”.

De vrouw heeft als het ware de touwtjes in handen. Zij bepaalt of ze terugschrijft of langskomt en wanneer dat gebeurt. “De vrouw hoeft zich niet op ieder moment van de dag te verhouden tot die persoon en vraagt op emotioneel vlak minder van haar”, legt den Besten uit. Het blijft allemaal op een veilige afstand. De behoefte van de vrouw om bemind te worden door een man die ze kan beheersen, die haar geen pijn kan doen, leidt ertoe dat ze houdt van een man die misschien wel nooit uit de gevangenis komt.

 Oermechanisme

Het gedrag van de vrouwen is niet alleen op een psychische maar ook een biologische manier te verklaren. Onderzoeksjournalist Marloes van Amerom deed onderzoek naar dit fenomeen, “Wat ik interessant vond is dat het een evolutionair iets is.” Vrouwen zijn namelijk van nature aangetrokken tot mannelijke dominantie. Dit is al terug te zien uit de oertijd. “Zoals apenvrouwtjes een voorkeur hebben voor alfamannetjes die flink om zich heen slaan, zo zouden vrouwen biologisch zijn geprogrammeerd om seksueel te vallen op mannen die krachtig en risicovol gedrag laten zien”, beschrijft van Amerom.

Zo leggen Ogi Ogas en Sai Gaddam in hun boek ‘A Billion Wicked Thoughts’ uit dat vrouwen onbewust op alfamannen vallen omdat zij het sterkste zaad zouden hebben en daardoor het beste type om mee voort te planten. Omdat criminelen vrij onafhankelijk en rebels ogen, is het voor vrouwen makkelijker om zich tot hen aangetrokken te voelen. Ook zou het door het mannelijke gedrag lijken alsof ze in staat zijn om de vrouw te beschermen. Dit wijst dan weer naar het gevoel van veiligheid waar vrouwen naar verlangen.

Bonnie en Clyde syndroom

Tenslotte is er nog de mogelijkheid dat de vrouw lijdt aan het zogenoemde ‘Bonnie en Clyde syndroom’. Bonnie en Clyde waren een crimineel koppel dat in de jaren 30 moordden en banken overvielen. Het syndroom wordt ook wel hystobrifilie genoemd en is ontdekt door Seksuoloog John Money. Het houdt in dat iemand een seksuele aantrekkingskracht voelt voor een ander die criminele en gevaarlijke dingen doet. Deze gevaarlijke dingen kunnen variëren van stelen tot moorden. Vrouwen met deze diagnose nemen contact op met mannen die in de gevangenis zitten. De vrouw kent deze man niet persoonlijk, maar ze heeft van hem gehoord via sociale media, radio of kent hem van zijn reputatie. Dit geldt voornamelijk voor seriemoordenaars omdat zij de meeste misdaden hebben begaan en de meeste publiciteit in de media hebben gekregen.

Er is passieve en agressieve hystobrifilie. Het belangrijkste element, namelijk verliefd worden of seksueel aangetrokken worden tot een crimineel, is hetzelfde. Wat anders is, is of de vrouw wil deelnemen aan criminele acties of niet. Hystobrifilisten die criminele activiteiten leuk en aantrekkelijk vinden, maar er zelf geen deel van willen uitmaken, horen bij de passieve groep. Een symptoom van de passieve vorm is dat de vrouwen excuses zullen proberen te vinden voor wat de crimineel heeft gedaan. Het gevoel dat vrouwen het aantrekkelijkst vinden is het gevoel dat ze speciaal zijn. De man van wie ze houden mag dan wel een crimineel of moordenaar zijn, maar hij zou haar nooit pijn doen. Het grootste probleem is dat ze denken dat ze de crimineel kunnen veranderen en hem een beter mens kunnen maken. Dit kan leiden tot valse verwachtingen en kan de minnares in gevaar brengen.

Uit de cel

Kortom, zowel psychologische als biologische aspecten kunnen een drijfveer zijn voor vrouwen om een romantische band op te bouwen met een man achter de tralies. Zodra de gevangene op vrije voeten komt is het overigens niet verzekerd dat de relatie standhoudt. De controle en de veiligheid die de vrouw voelde valt dan opeens weg. Opeens leert de vrouw hem echt kennen. “Zijn slechte kant komt niet naar buiten in brieven en bezoekjes”, vertelt van Amerom. Door de verandering van de situatie heeft de vrouw niet meer de touwtjes in handen en kan hierdoor een stapje terugdoen of zelfs een einde maken aan de relatie. Vrouwen met hystobrifilie zouden dit minder snel doen omdat zij nog steeds aangetrokken zijn tot de gevaarlijke kant van de crimineel.

Verliefd op een Amerikaanse gevangene

Nooit had Julia (20) verwacht dat haar brieven zouden leiden tot een verloving. Maandenlang schreef ze brieven naar gevangene Kyle (32). Door de geschreven woorden ontstond er een bijzondere band tussen de twee. Deze connectie zorgde voor een onverwachtse wending in het leven van Julia.

Schrijven met gevangenen

Het begon in 2020 toen Julia thuis zat nadat ze een hartoperatie had gehad. Ze was begonnen aan de serie ‘Orange Is The New Black’, en zag in deze show dat vrouwelijke gevangenen brieven ontvingen van buitenaf. Julia vond het zo mooi om de blije reacties te zien van de personages, waardoor ze besloot om ook brieven te schrijven. Ze deed research naar de mogelijkheden en kwam bij writeaprisoner.com terecht. Op die site zie je foto’s van gevangenen met een klein stukje over zichzelf erbij. In dit stukje is ook te zien waarom ze vastzitten. Toen kwam Julia terecht bij het profiel van Kyle. Hij had geschreven dat hij van motorcross en bergbeklimmen houdt. Er stond dat hij in de Hutchins gevangenis zat omdat hij drugs had gedeald. Julia vond dit geen erge misdaad en besloot contact met hem op te nemen. Ze schreef hem een brief met informatie over haarzelf. Zo noemde ze haar hobby’s, leeftijd en interesses. Julia was niet de enige die het leuk leek om Kyle te leren kennen. Zo’n 14 andere dames hadden namelijk ook een brief gestuurd. Kyle had alleen gereageerd op de brieven die hem aantrokken en zo kreeg Julia 2 weken later een brief op de mat.

Haar moeder was de eerste die de brief ontdekte en belde Julia boos op met de vraag met welke gevangene ze contact heeft. Nadat Julia haar moeder gerust had gesteld, vond ze het eigenlijk wel heel interessant en wilde ze meer over hem te weten komen. “Uiteindelijk was mijn moeder Kyle zijn grootste fan”, zegt Julia. In de eerste paar brieven schreven ze over hun favoriete liedjes, om vervolgens deze te luisteren. “Ik liet hem Leef horen van André Hazes maar dat vond hij 10x niks”, vertelt Julia lachend. Soms kreeg ze wel 4 brieven in een week. In de vervolg brieven liet hij steeds meer merken dat hij interesse in Julia had en vaak aan haar dacht. Ze hebben een jaar lang contact gehad door middel van brievenpost.

Eerste ontmoeting

In juni kwam Kyle na 2 jaar vrij en videobelde hij Julia onverwachts. Julia schrok van het belletje, ze had hem wel eens op foto’s gezien maar nog nooit live op beeld.  Vanaf dat moment hebben ze elkaar 4 maanden lang elke dag gesproken. “Ik moest mijn telefoon 4x op een dag opladen, zo vaak spraken we elkaar”, zegt Julia. In augustus zouden ze elkaar eindelijk in het echt ontmoeten. Hier werd jammer genoeg een stokje voor gestoken door het inreisverbod dat op dat moment gold in Amerika.

Niet veel later probeerde Julia en Kyle opnieuw plannen te maken voor hun lang verwachte ontmoeting. Kyle gaf aan dat hij 5 weken vakantie samen eigenlijk te kort vond en dat hij wilde dat Julia bij hem ging wonen. Zonder lang te twijfelen nam Julia ontslag bij haar baantje en vertrok ze naar Amerika. Op het vliegveld zagen ze elkaar voor het eerst. “Ik had spaghetti beentjes van de spanning en kon nauwelijks meer lopen.” Toen ze elkaar voor het eerst zagen vlogen ze elkaar in de armen. Omdat ze elkaar al zo lang intensief spraken was er totaal geen schaamte. Na de ontmoeting gingen ze direct naar de travel trailer in Dallas, waar ze samen de komende tijd zouden wonen. Vanaf dat moment begon Julia haar leven in Amerika.

 In Amerika

Al snel stonden de feestdagen voor de deur en ontmoette Julia de ouders van Kyle. “Zijn ouders zien mij als iemand die Kyle op het rechte pad houdt”, vertelt Julia. Ze snapt het heel goed maar ziet het ook als Kyle zijn eigen verantwoordelijkheid. Verder heeft ze nog niet veel nieuwe mensen ontmoet sinds ze in Amerika woont. “Aan het begin voelde ik me erg eenzaam omdat ik hier geen vrienden heb”, vertelt ze. Daar kwam ook bij kijken dat ze nog niet mocht werken in Amerika en hierdoor de hele dag verveeld thuiszat. Kyle had hiervoor de oplossing en nam haar mee naar zijn werk als spoedkoerier. Ze kon helpen met routes uitplannen en ging mee naar klanten. Op deze manier was Julia een stuk minder eenzaam en kon ze meer bij Kyle zijn. De quality time heeft zeker wat moois gebracht, want in maart heeft Kyle Julia ten huwelijk gevraagd. “We lagen in bed en toen zei Kyle dat ik het doosje moest open maken .. we begonnen allebei te huilen”, vertelt Julia. Ze is nu bezig met het aanvragen van een visum en wil daarna zo snel mogelijk beginnen met het plannen van de bruiloft.

 Toekomst in NL?

In juni gaat Kyle voor het eerst een maand naar Nederland. “Het is nog maar afwachten wat hij ervan vindt”, zegt Julia. Zelf zou ze ooit wel weer terug willen naar Nederland, “je hebt toch een beetje je leven daar”. Maar vindt het ook geen probleem om in Amerika te blijven, “hier hebben we het ook erg goed”. Ze noemt als voorbeeld de hoge salarissen in Amerika. Toch blijft er een gevoel van twijfel. “In Nederland is het schoolsysteem weer beter, hierdoor ga ik ook nadenken waar ik mijn kind later wil laten opgroeien”, vertelt Julia. Ook de taal is een factor. Julia kan Nederlands en Engels, maar dit geldt niet voor Kyle. Er zijn dus veel dingen waar rekening mee gehouden moet worden tijdens deze afweging.

Nu houdt het koppel zich vooral bezig met het visum en het resocialiseren van Kyle. “Soms merk ik aan zijn taalgebruik dat hij in de gevangenis heeft gezeten”, legt Julia uit. Ook merkt ze dat hij al snel denkt dat spullen gestolen zijn, terwijl dit niet het geval is. Pas als Julia het object terugvindt gelooft hij dat het niet zo is. Ten slotte ziet Julia het aan zijn drang om alsmaar op pad te gaan, “hij heeft zo lang vastgezeten dat hij het gevoel heeft dat hij alle verloren tijd in moet halen”. Dit is dan ook wat het stel de komende tijd gaat doen. Veel leuke dingen doen en het verder ontwikkelen van hun speciale band.

Writeaprisoner.com is een online platform dat in 2000 is opgericht om gevangenen te helpen met het vinden van onderwijsmogelijkheden, werk bij vrijlating, counseling en huisvestingsmogelijkheden. De gevangenen betalen jaarlijks $65 om hun profiel op de site te zetten. Hierin schrijven ze een stukje over zichzelf en vertellen ze met wie ze graag zouden willen corresponderen. Een niet-niet-gedetineerde kan via het profiel bij zijn gegevens en op deze manier een brief naar hem/haar schrijven.