Fulltime thuiszitten. Ons leven is ineens overhoop gegooid door de Coronacrisis. Tess Janssen en Jeske Troost zijn experts op het gebied van thuisisolatie. Ze schreven een ‘survivalgids’ om andere mensen te helpen en te leren omgaan met het thuisblijven tijdens de Coronacrisis

“Tess en ik ontmoetten elkaar in het ziekenhuis. We lagen op dezelfde kamer”, vertelt Jeske. “Tess had een vorm van niet-aangeboren hersenletsel doordat ze twee grote klappen op haar hoofd had gekregen. Daarna moest ze een paar maanden thuis revalideren.” Ze mocht geen televisiekijken of visite ontvangen. Om houvast te krijgen en een manier te vinden om met de situatie om te gaan maakte Tess een documentje met ideeën.

Expert in thuisblijven

“Ik heb zelf osteogenesis imperfecta, dezelfde beperking die Rick heeft. Dat betekent dat ik onder andere heel snel mijn botten breek”, legt Jeske uit. “Maar ik kwam toen in het ziekenhuis terecht doordat ik van de trap was gevallen en mijn rug gecompliceerd had gebroken.” Na de val volgde een ontzettend lange revalidatieperiode waarin ze 24/7 op bed heeft moeten liggen. “Nu kan ik wel weer stukjes lopen, maar ik lig nog steeds minimaal twintig uur op bed.” Zelf had Jeske het document niet nodig tijdens haar revalidatie. Ze is gewend aan een leven binnenshuis, waardoor ze er beter mee om kon gaan dan Tess.

De survivalgids kwam tot stand nadat de vriendinnen veel vragen kregen over hoe zij hun tijd thuis hebben overleefd. “Mensen vertelden ons dat ze niet wisten wat ze met zichzelf aan moesten nu ze in thuisisolatie zitten. Hierna stelde Tess voor om haar document van toen uit te breiden en om te bouwen naar iets waar meer mensen wat aan konden hebben.”

Meer begrip

Sinds de landelijke thuisisolatie hebben ze meer erkenning en begrip gekregen voor hun situatie. “Veel mensen zeggen tegen me dat ze zich nooit hadden beseft hoe het is om echt thuis te zijn”, merkt Jeske. “Er was ook iemand die vroeger wel eens heeft gezegd ‘Oh ik ben echt jaloers dat je lekker thuis kan blijven en niet naar school hoeft’. Daar heeft hij nu ook echt zijn excuses voor aangeboden. Dus dat was wel grappig.”

Mindset

Met deze survivalgids willen Jeske en Tess mensen een steun in de rug te kunnen geven en ideeën om deze periode door te komen. “Verder gaat het vooral om je mind-set, denk ik,” stelt Jeske als laatste tip. “Als je de hele tijd denkt aan hoe kut het is en dat je naar buiten wilt, word je echt een stuk gekker dan wanneer je denkt ‘Nja, het moet toch, kan er niks aan veranderen dus laat ik iets gaan zoeken om te doen’.”

De survivalgids kun je hier bekijken.