Een muzikale hart onder de riem

Een muzikale hart onder de riem

Lara Bakker, een frisse verschijning uit de creatieve broedplaats van de Toneelschool en Kleinkunstacademie van Amsterdam, heeft haar eerste muzikale pareltje gelanceerd: “Zwaai Je Uit.” Als een veelbelovend talent in de wereld van kleinkunst en theater, weet Bakker met dit liedje een nieuwe dimensie aan haar artistieke reis toe te voegen.

Lara Bakker is een Amsterdamse studente met een passie voor muziek, dans, zang en acteren. Deze passie heeft ze haar hele leven al gehad; vanaf kleins af aan was ze al door de kamer aan het dansen en voerde ze korte toneelstukjes op voor haar ouders. Geen verrassing dus, dat ze haar studententijd net zo wilde doorbrengen. De Toneelschool en Kleinkunst academie heeft een strenge selectie, met meerdere rondes en een torenhoge concurrentie. Ondanks dat, is het Lara gelukt om daar binnen te komen en zo haar passie verder te ontwikkelen tot een talent.

Melancholisch, maar hoopvol

Het nummer, beschikbaar op Spotify en vergezeld door een eigen videoclip op YouTube, is een aangrijpende ballade die door het rustige gitaargepingel zorgt voor zowel melancholisch als hoopvol gevoel. Het hoopvolle komt door de opbouwende snelheid van het nummer. Je hebt dan echt het gevoel dat er iets moois komt. De openingstonen van “Zwaai Je Uit” zetten meteen de toon voor het intieme karakter van het lied. De warme klanken op de achtergrond van de zachte vriendelijke stem van Lara zorgen een harmonieuze sfeer. Haar zang is zuiver en met emotie. Dit hoor je door het toonverschil wat correspondeert met de tekst die ze zingt. In het refrein opent ze haar stem meer en wordt het luider, terwijl tussendoor, bij de gevoelige stukjes haar stem iets zachter en kleiner wordt. Hierdoor voel je de emotie en vertelt ze echt een verhaal.

Boodschap

Wat opvalt aan het nummer is de volwassenheid van de tekst. Ze heeft het in het nummer over het afscheid nemen van een persoon die duidelijk belangrijk voor haar is geweest. Ze noemt in het refrein dat ze de desbetreffende persoon uitzwaait met tranen in haar ogen. Ondanks dat het duidelijk een moeilijke situatie was waar Lara doorheen ging, gaat het liedje juist over de positieve kant ervan en de acceptatie van deze situatie. Een beetje de – het had zo moeten zijn – mentaliteit. Dit bouwt zich gedurende het liedje op. Het begin is nog onzeker: ‘Doe ik iets verkeerd?’, maar het ontwikkelt zich naar een sterke Lara die oké is met de uitkomst van de situatie waar ze in het liedje over praat: ‘Het is oké om te gaan, voor mezelf op te staan’ klinkt er in het refrein. Dit is dan ook op een krachtigere manier gezongen. Hoewel Lara Bakker nog een student aan de academie, toont een opmerkelijk begrip van complexe emoties en weet deze treffend te verwoorden. Het is alsof ze een inkijkje geeft in haar hoofd, en dat creëert een diepere verbinding tussen haar en het publiek. Ze steekt haarzelf en het publiek als het ware een hart onder de riem.

Herkenbaar

Wat het lied bijzonder maakt, is de persoonlijke touch die Lara Bakker eraan geeft. Het is niet slechts een melodie en een reeks woorden; het is een stuk van haarzelf dat ze de wereld in stuurt. Dit persoonlijke karakter is wat “Zwaai Je Uit” onderscheidt van veel hedendaagse nummers. Het is authentiek en eerlijk, en dat raakt. Ook is het een nummer waar de tekst herkenbaar kan zijn voor velen. Bijna iedereen heeft wel eens afscheid moeten nemen van iets of iemand wat zwaar viel of lastig was. Dit lied is er dan een die je acceptatie kan bieden en ervoor kan zorgen dat je even heel veel voelt, maar het daarna dan ook goed is. Jezelf kunnen herkennen in een tekst is een factor wat maakt dat je je verbonden voelt met een nummer, waardoor je ‘m blijft luisteren. Hoewel “Zwaai Je Uit” zeker een serieuze noot raakt, is er ook ruimte voor luchtigheid. Dit komt dan terug meer richting het einde van het nummer: ‘Het zal ook wel goed komen.’ Bakker weet te balanceren tussen diepgravende emoties en een speelse lichtheid in het refrein, wat het nummer toegankelijk maakt voor een breed publiek. Het is alsof ze zegt: ‘Ja, het leven kan zwaar zijn, maar laten we niet vergeten te glimlachen.’

De video

In de videoclip, gemaakt als aanvulling op het lied, komt de visuele creativiteit van Lara Bakker sterk naar voren. De beelden sluiten naadloos aan bij de sfeer van het nummer. Er wordt gespeeld met licht en schaduw en stilstaande en bewegende beelden. Ze staat in het midden van een weg. Stil. Terwijl iedereen om haar heen beweegt. Dit duidt dat het zwaar voor haar was, haar leven stond even stil. Dit draagt bij aan de algehele esthetiek en versterkt de betekenis van het nummer. Het is duidelijk dat Lara Bakker niet alleen een begenadigd zangeres is, maar ook een getalenteerde verhalenverteller.

Al met al weet Lara Bakker met “Zwaai Je Uit” een indrukwekkend debuut neer te zetten. Haar unieke stemgeluid, gecombineerd met een doordachte tekst en visueel aantrekkelijke videoclip, maakt dit nummer tot een must-listen. Het belooft veel goeds voor de toekomst van deze jonge artieste, wiens talent nu al straalt als een veelbelovende ster aan het muzikale firmament.

About The Author

Cato Arends

Cato Arends is een upcoming journalist die bezig is haar kwaliteiten binnen dit vakgebied te ontdekken. Ze heeft een passie voor audio en video wat ze hoopt in de loop der jaren beter te ontwikkelen. Verder is ze een enthousiaste en nieuwsgierige meid waarvan je zeker weten veel leuke items kan verwachten!