Bio kip in opmars

Bio kip in opmars

De vleesindustrie, we kunnen er in Nederland niet meer omheen. Het is een van de grootste industrieën in Nederland. Kippen worden in Nederland veel gegeten. In 2018 gingen er volgens het CBS 605 miljoen kuikens naar de slachtbank. Dat komt neer op 1150 kuikens per minuut. Dit is natuurlijk een groot aantal kippen en een deel hiervan is biologisch. Wat maakt vlees nu biologisch, en hoeveel mensen kozen de afgelopen jaren al voor biologisch vlees?

 

[embed]https://youtu.be/5UvxLK_Gvc0[/embed]

Alle verse kip die in de Nederlandse supermarkten ligt zal uiterlijk eind 2023 ten minste 1 Beter Leven-ster dragen. Ook de laatste supermarktketen heeft toegezegd geen plofkip meer te verkopen, meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier aan NU.nl. Kippen met 1 Beter Leven-ster zijn van een gezonder ras, in een rustiger tempo groeit. Ze krijgen genoeg daglicht in de stal en meer ruimte binnen- en buitenruimte.

Kip is de grootste stijger in de vleesaankopen van de consument met 8,4 procent. Dat heeft er mee te maken dat het makkelijk is in dagelijks gebruik en er veel opties zijn waarvoor je kip goed kan gebruiken. Wat ook opvalt is ook de stijging van het duurdere rundveevlees; 8,2 procent. Toen er tijdens de lockdown geen vlees gegeten kon worden in restaurants nam de vraag naar het duurdere stukje rundvlees toe in de supermarkten. Onderzocht pluimveeweb.

 

Created with Localfocus Bron:  ACM

Berend Peek is eigenaar van een veehouderij in IJsselstein en vind het goed dat er steeds meer biologische kip wordt verkocht. “Het is voor een kip echt een ander leven. Als boer wil je altijd het beste voor je dieren lijkt mij”.  Volgens Berend ligt de verantwoordelijkheid ook voor een deel bij de boeren zelf. “Het is makkelijk om veel geld te verdienen als je veel en snel kippen kan leveren. Door het op de juiste manier te doen gaat de kwantiteit naar beneden, maar de kwaliteit van leven sterk omhoog. Dat is het meer dan waard”.

Volgens de Ekonoom worden de dieren in een biologische omgeving zo natuurlijk mogelijk verzorgd en krijgen ze genoeg leefruimte. Vooral dat laatste is cruciaal voor het welzijn van een dier, door genoeg ruimte te geven aan een beest voorkom je stress bij de dieren. Daarnaast ontvangen boeren die biologisch verbouwen ook een eerlijke prijs voor hun producten. Je betaalt er wat meer voor, maar daar tegenover staat de garantie dat het product voldoet aan de wettelijke eisen. De sterren van het keurmerk kun je vinden op veel dierlijke producten in de supermarkt zoals vlees, vleeswaren, eieren en zuivel. Hoe meer sterren hoe diervriendelijker. Niels Dorland is woordvoerder van De Dierenbescherming en legt dit als volgt uit;

*  Met één ster ben je al beter bezig dan wanneer je een sterloos product koopt: er is voldoende aandacht voor dierenwelzijn (ruimte, daglicht, afleidingsmateriaal)

 **Je bent goed bezig. Er is ruim voldoende aandacht voor dierenwelzijn. Naast meer ruimte mogen de dieren ook naar buiten.

*** Ben je echt goed bezig. De dieren hebben zowel binnen als buiten de meeste ruimte, rust en speelmogelijkheden. De stal is zo ontworpen dat het dier zoveel mogelijk keuzevrijheid heeft.

 

 

Over de auteur