Minder varkens gegeten, maar meer varkens geslacht in 2020

Minder varkens gegeten, maar meer varkens geslacht in 2020

Vorig jaar aten we minder varkensvlees dan in 2019. Wie denkt dat er daardoor ook minder varkens naar de slacht hoefden, heeft het mis. Integendeel juist: er werden in 2020 zelfs meer varkens geslacht dan in dat jaar daarvoor.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2020 gingen ruim 16,6 miljoen varkens naar de slacht, zo’n tachtigduizend meer dan in 2019. En dat terwijl we in datzelfde jaar juist minder varkens aten dan anders. Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat we minder vaak varkensvlees op ons bord hadden liggen, een halve kilo minder per persoon om precies te zijn. Daardoor aten we in totaal maar liefst 88.980 varkens minder dan een jaar daarvoor, zo rekende ProVeg voor ons uit. Toch lijkt het erop dat daarmee geen varkens gespaard zijn gebleven.

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/specialisaties/wp-content/uploads/sites/735/2021/11/Grafiek-1-scaled.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/specialisaties/wp-content/uploads/sites/735/2021/11/Grafiek-2-scaled.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

Staat los van elkaar
Volgens Pablo Moleman, milieu-econoom en mede-oprichter van ProVeg Nederland, zijn het in principe twee zaken die los van elkaar staan. “Het aantal dieren dat wordt gehouden in Nederland wordt niet bepaald door hoeveel dieren we eten, maar eigenlijk door de hoeveelheid dieren die de overheid toestaat om te houden”, zo legt hij uit. “Het hangt meer met het stikstof verhaal samen dan met de keuzes die jij en ik maken over wat we op ons bord willen hebben.” Daarnaast gaat ons vlees ook de grens over: “Het merendeel van de vleesproductie is voor de export.” Nederland is niet voor niets de grootste vleesexporteur van de EU.

Vleesexport
Waar de binnenlandse afzet goed is voor veertig procent van de inkomsten, is meer dan de helft van de totale verdiensten aan vleesafzet te danken aan de export van vlees. Moleman vermoedt dat er meer varkensvlees is verkocht aan andere landen, oftewel dat er meer varkens zijn geslacht voor de buitenlandse afzet. Vorig jaar verdiende Nederland in totaal 8,8 miljard euro aan de vleesexport. In 2019 exporteerde Nederland echter nog voor 9,3 miljard euro aan vlees naar het buitenland. “Waar het dan allemaal heen is gegaan, weet ik ook niet”, aldus Moleman.

Als het alleen gaat om de export van varkensvlees, komt Nederland overigens op de vierde plaats van de EU te staan. Zo exporteerde Nederland in 2020 voor 2,6 miljard euro aan varkensvlees, terwijl Spanje meer dan het dubbele verdiende met de export daarvan: 5,7 miljard euro. Daarna volgen Duitsland (4,2 miljard euro) en Denemarken (2,7 miljard euro). Van al het Nederlandse varkensvlees zou volgens RTL Nieuws 43 procent naar andere landen gaan.

[aesop_content color=”#000000″ background=”#d6d6d6″ columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off” aesop-generator-content=”Voor de data-analyse heb ik gekeken naar de consumptie van varkensvlees per inwoner in Nederland. Deze data is afkomstig van Wageningen University & Research. Ik heb de data van 2020 vergeleken met die van 2019. Met behulp van deze data heeft ProVeg berekend hoeveel minder varkens we aten, wat een relevante toevoeging is aan de al bestaande data. Verder heb ik gekeken naar hoeveel varkens er zijn geslacht. Deze data is afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook hier heb ik de data van 2020 weer vergeleken met die van 2019. Door deze verschillende data naast elkaar te leggen, wil ik duidelijk maken dat het aantal geslachte varkens in 2020 is toegenomen, terwijl we in dat jaar juist minder varkens hebben gegeten. Iets wat, op het eerste gezicht in ieder geval, niet met elkaar strookt.

“]Voor de data-analyse heb ik gekeken naar de consumptie van varkensvlees per inwoner in Nederland. Deze data is afkomstig van Wageningen University & Research. Ik heb de data van 2020 vergeleken met die van 2019. Met behulp van deze data heeft ProVeg berekend hoeveel minder varkens we aten, wat een relevante toevoeging is aan de al bestaande data. Verder heb ik gekeken naar hoeveel varkens er zijn geslacht. Deze data is afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook hier heb ik de data van 2020 weer vergeleken met die van 2019. Door deze verschillende data naast elkaar te leggen, wil ik duidelijk maken dat het aantal geslachte varkens in 2020 is toegenomen, terwijl we in dat jaar juist minder varkens hebben gegeten. Iets wat, op het eerste gezicht in ieder geval, niet met elkaar strookt.[/aesop_content]

 

About The Author