Traditionele criminaliteit daalt waar gedigitaliseerde criminaliteit stijgt

Traditionele criminaliteit daalt waar gedigitaliseerde criminaliteit stijgt

Bron: Pexels

Steeds minder Nederlanders zijn slachtoffer geworden van traditionele vormen van criminaliteit. Onder traditionele criminaliteit verstaan we geweld, inbraken, diefstal en vernieling.

[embed]https://public.flourish.studio/visualisation/7739683/[/embed]

In de lijngrafiek hierboven is een forse daling te zien in de vormen van traditionele criminaliteit in Nederland. De cijfers zijn afkomstig van het Centraal bureau voor de statistiek en daarvoor verzameld door de Nederlandse politie.

Link: https://public.flourish.studio/visualisation/7739683/
Bron: CBS –  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/10/minder-traditionele-criminaliteit-meer-cybercrime

Dalende aangiftebereidheid

Het aandeel slachtoffers van traditionele criminaliteit daalde van bijna 20 procent in 2012, tot minder dan 14 procent in 2019. Daarnaast neemt het aantal gevallen van diefstal en inbraak ook al jaren af.

De forse daling zou volgens de politie ook te maken kunnen hebben met de meldings- en aangiftebereidheid. Steeds meer slachtoffers van traditionele criminaliteit geven aan dat ze hun delict niet hebben gemeld bij de politie of geen aangifte hiervan hebben gedaan. In 2012 werd nog 38 procent van de delicten gemeld bij de politie. In 2019 gingen er 32 procent van de gevallen naar de politie. De aangiftebereidheid nam in dezelfde periode af van 29 procent naar 23 procent. Meer dan tweederde van de delicten die gepleegd werden kwamen dus niet in de politieregisters terecht.

Het aandeel slachtoffers van veelvoorkomende criminaliteit blijft het hoogst in West-Nederland, namelijk zo’n 15 procent en is het laagst in Noord-Nederland en Oost- Nederland. Het gaat hier dan om 12 procent.

Amsterdam registreert de meeste misdrijven

De politie in Amsterdam registreerde in 2019 ruim 61 duizend gevallen van diefstal, vernieling of geweld. Dat komt neer op 168 per dag of 71 diefstellen per duizend Amsterdammers. Het gemiddelde van alle diefstallen voor heel Nederland ligt op 31 duizend diefstallen per duizend inwoners. In Amsterdam is dat dus twee keer zoveel als het gemiddelde.

Gedigitaliseerde criminaliteit

Volgens politiewoordvoerder, bobby Markus is er inderdaad een toename zichtbaar met betrekking tot gedigitaliseerd criminaliteit. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de opbrengst van gedigitaliseerde misdaad flink is. Daarnaast is opsporing van dit soort criminaliteit lastiger. De kans dat je bij traditionele criminaliteit tegen de lamp loopt is ook aanzienlijk groter. Dit heeft met name te maken met getuigen die kunnen zien waar je mee bezig bent en camerabeelden. Cybercrime is vaak anoniem en je kan het gewoon vanuit je “zolderkamer” doen.

Niet alleen de geldbedragen zorgen ervoor dat dit soort criminaliteit stijgt, maar ook corona heeft er onder andere aan bijgedragen. We waren verplicht om tijdens de crisis zoveel mogelijk thuis te blijven waardoor inbreken veel minder aantrekkelijk werd. Met name vormen als Whatsapp-fraude, ook wel “vriend-in-noodfraude” genoemd, is tijdens de coronaperiode ontzettend gegroeid. Markus geeft aan dat je hierover kunt zeggen dat er minder fysiek contact was tussen vrienden en familie waardoor een hulpvraag via Whatsapp om geld over te maken als minder vreemd werd ervaren. Dit was dus ontzettend lucratief voor de criminelen. In de piek van de “vriend-in-noodfraude” kreeg je politie het afgelopen jaar zo’n 100 meldingen per dag van mensen die hier slachtoffer van zijn geworden.

Gedigitaliseerde criminaliteit in kaart van de maand September 2021. Hoe groter de bol, hoe hoger het aantal misdaden per regionale eenheid van de politie.

Dataset: https://data.politie.nl/#/Politie/nl/dataset/47025NED/table?ts=1635774140709

About The Author