Opkomst Buy Now Pay Later, nieuwe creditcard of schuldmachine?

Opkomst Buy Now Pay Later, nieuwe creditcard of schuldmachine?

Sinds Bank of America in 1958 de eerste commerciële creditcard introduceerde, maakt een groot deel van de Westerse wereld enthousiast gebruik van deze unieke betalingswijze. In tegenstelling tot eerdere betaalmethoden, waarbij men betaalde met geld dat al op hun bankrekening stond, bood de creditcard een manier om te betalen met “krediet”. Dit betekent dat de aanbieder (meestal een bank) het bedrag voorschiet, en dat de consument dit later met rente terugbetaalt. Vooral in de Verenigde Staten werd deze betaalwijze razend populair. Hier groeide de creditcard uit tot een symbool van financiële vrijheid. Maar de creditcard brengt ook verschillende problemen met zich mee. Zo leidde het tot een enorme toename van de schuldenlast van de gemiddelde persoon. Als deze persoon de schulden niet snel genoeg kon terugbetalen, zou de bank zijn of haar krediet kunnen verlagen, wat betekende dat consumenten minder konden uitgeven en zeer afhankelijk werden van hun “kredietscore” (Seaman, 2024).

Maar na bijna 70 jaar aan dominantie heeft de creditcard eindelijk een vorm van concurrentie: de zogenaamde Buy Now, Pay Later (BNPL)-methode. Bedrijven als het Zweedse Klarna en het Amerikaanse Affirm ontwikkelden een betaalwijze die leek op het betalen met een creditcard, afgezien van een paar belangrijke verschillen. Voor het verkrijgen van een creditcard is, zoals eerder genoemd, de “credit score” van groot belang. Dit is een check die de bank uitvoert om te verzekeren dat de klant in staat is het geleende geld terug te betalen. De credit score bepaalt hoeveel een persoon kan uitgeven met een creditcard en zelfs of het gebruik van een creditcard mogelijk is. BNPL maakt nauwelijks gebruik van dit soort checks. Dit maakt het voor klanten veel makkelijker om een voorschot te krijgen op een aankoop zonder te hoeven bewijzen dat zij in staat zijn deze lening ook terug te betalen. Ook hoeft de BNPL-gebruiker geen rente te betalen over zijn aankoop als hij deze op tijd terugbetaalt.

Hoewel dit klinkt als een beter alternatief, is dit niet altijd het geval. De problemen met BNPL ontstaan namelijk wanneer de klant de lening niet op tijd terugbetaalt. Creditcardgebruikers hebben bepaalde rechten waarop ze kunnen vertrouwen. Zo mogen de banken geen rente boven een bepaald maximum vragen als het geld niet op tijd wordt terugbetaald. Voor BNPL geldt dit niet. Dit stelt de bedrijven achter de BNPL-betaalwijze in staat om hoge rente te vragen als de schuld niet op tijd wordt afgelost, wat veel vaker gebeurt omdat er vooraf geen checks zijn uitgevoerd. Veel klanten die gebruik maken van BNPL zijn jongeren die dingen willen aanschaffen die ze eigenlijk niet kunnen betalen. Waar zij bij een creditcard nog enige bescherming zouden genieten, kunnen zij bij BNPL in grote problemen komen als zij hun schuld niet op tijd aflossen. Dit heeft ertoe geleid dat 56% van de BNPL-gebruikers wel eens een betaling heeft gemist of te veel geld heeft uitgegeven (Rivera, 2024).

Een laatste uniek aspect van BNPL is dat, terwijl banken verplicht zijn om de schulden van hun klanten openbaar te maken, een bedrijf als Klarna dit niet hoeft te doen. Dit maakt de BNPL-schuld een zogenoemde “phantom debt”. Dit betekent dat overheden geen inzicht hebben in hoeveel schuld mensen hebben bij deze bedrijven en dit dus ook niet kunnen meenemen in economische berekeningen. Alleen de bedrijven zelf weten hoeveel schuld er daadwerkelijk is opgebouwd.

https://public.flourish.studio/story/2696755/

Rivera, H. (2024, april 11). Survey: 56% of buy now, pay later users have experienced issues like overspending and missing payments. Bankrate. https://www.bankrate.com/loans/personal-loans/buy-now-pay-later-survey/

Seaman, S. (2024, October 23). The history of the credit card. Swipesum. https://www.swipesum.com/insights/history-of-the-credit-card#:~:text=The%20credit%20card%20was%20invented,Simmons%20to%20form%20Diners%20Club.

Lake, R. (2024, April 1). Buy Now, Pay Later vs. Credit Cards. Investopedia. https://www.investopedia.com/buy-now-pay-later-vs-credit-cards-5188052

Data verantwoording:

Voor mijn data heb ik gebruik gemaakt van verschillende websites. De belangrijkste hiervan is Statista. Statista is een verzamelplek voor een enorme hoop aan data over een zeer uitlopend aantal onderwerpen. Voor dit onderwerp hebben zij vooral gebruik gemaakt van data verzameld door Mckinsey, het IMF(international monetary fund) en WorldPay.

Verder heb ik ook gebruik gemaakt van data verzameld door het Engelse bedrijf GlobalData. Dit bedrijf verzameld sinds 1999 financiële data en publiceert deze vervolgens in rapporten en op hun website. Zij doen dit via enquêtes en het bekijken van rapporten zoals jaarverslagen.

https://public.flourish.studio/story/2696755/

About The Author

Thomas Vogelaar

Enthousiaste student aan de School van Journalistiek. Mijn interesses zijn zeer divers, maar ik zal me vooral focussen of geo-politiek en internationale economie.