Geen babyboom, geboortecijfers dalen

Geen babyboom, geboortecijfers dalen

In het begin van de coronacrisis werd een stijgende lijn in het aantal zwangerschappen verwacht. Door de lockdown waren koppels op elkaar aangewezen en verplicht om samen de uren te vullen. Sommige hadden de tijd om na te denken over de toekomst en wellicht dat een kleine baby daarin voor kwam. Inmiddels zijn we 1,5 jaar verder en is er nog steeds geen sprake van een babyboom, de geboortecijfers lijken juist te dalen. Hoe kan dit?

Er is krapte in de kinderopvangsector en verloskundige ervaren een grote stijging van het aantal geboren baby’s. De zorg kan het nog maar net aan. Dat hoor je in het nieuws, maar zie je niet terug in de cijfers. In de afgelopen 10 jaar is het aantal geboren baby’s juist gedaald. In 2010 waren er zo’n 184000 duizend baby’s geboren, in 2020 zijn dit er 168000 duizend. Deze cijfers zijn het laagst in 15 jaar tijd. Volgens het CBS blijkt dat het groeiende aantal vrouwen met flexwerk één van de oorzaken is van het dalende geboortecijfer. Steeds meer vrouwen hebben een flexibele baan en beginnen vanwege de financiële onzekerheid niet aan een kind. Daarnaast gaan steeds meer vrouwen studeren.

Het coronavirus maakte in 2019 een opmars in Nederland en de babyboom werd in 2020 al verwacht. Als we kijken naar de cijfers van 2019 zien we dat er 170000 duizend baby’s geboren zijn en in 2020 168000. Dit is een daling van 2000 duizend geboortes. In het begin van de crisis werd verwacht dat mensen meer zouden seksen. We zaten in lockdown en hadden genoeg tijd voor elkaar. Seksuoloog Marieke Dewitte legt uit dat dit niet helemaal klopt. Veel mensen hebben door de crisis stress ervaren op het gebied van werk. Die stress heeft veel invloed op de hormonen, waardoor de zin in seks verminderd. Daarnaast is het belangrijk dat er een goede balans is tussen tijd voor jezelf nemen en samenzijn met je partner. Als je alles samendoet, dan raakt die balans uit evenwicht.

 

 

In de periode 1946–1955 zijn in ons land 2,4 miljoen kinderen geboren: de babyboom. Sindsdien is er nooit meer zo’n groei voorgekomen. In 1945, het laatste jaar van de oorlog zijn er 210.000 duizend kinderen geboren. Een jaar later, in 1946, waren dit er 284.000 duizend. Zou het zo kunnen zijn dat de cijfers na de coronacrisis stijgen? Omroep Human laat weten dat bij epidemieën, zoals ebola, sars en zika, zag je ook dat het aantal geboortes eerst afnam voordat het toenam.

Over de auteur