De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor genderrepresentatie in de filmwereld. Denk aan #MeToo, de oproep tot inclusievere verhalen en kritiek op de vaak mannelijke blik in Hollywood. Maar hoe vertaalt dat zich naar de visuele marketing van films, zoals filmposters?
Uit een analyse van de 30 best beoordeelde films per jaar op IMDb blijkt dat mannen op filmposters nog altijd in de meerderheid zijn. Niet alleen in aantal, maar vaak ook in hoe zichtbaar en centraal ze worden afgebeeld. IMDb is gekozen als basis, omdat het wereldwijd een van de populairste filmplatforms is, met toplijsten die het oordeel van een breed publiek weerspiegelen. Daarmee geeft het een goed beeld van de mainstream filmcultuur.
Volgens Floris van Doorn, filmmaker en student aan de Nederlandse Filmacademie komt er nu steeds meer aandacht voor een gelijke verdeling aan mannen en vrouwen in films, zo ook op de posters hiervan. Op de Filmacademie bij de makers van de toekomst speelt gelijke genderrepresentatie zeker een grote rol. Als echte filmliefhebber valt het hem op dat er steeds meer vrouwen grote rollen krijgen in de filmindustrie, zo ook op posters, maar valt hem ook op dat dit nog lang niet gelijk is.
De visualisatie
De visualisatie toont de verhouding tussen mannen en vrouwen op filmposters van de hoogst scorende films op IMDb uit de jaren 2020 tot en met 2024. Per jaar zijn de aantallen geteld van mannelijke (blauw) en vrouwelijke (rood) personages op de hoofdposters van de geselecteerde films. In elk van de onderzochte jaren zijn er meer mannen dan vrouwen op de posters te zien. Filmposters zijn een belangrijke vorm van visuele communicatie: ze bepalen vaak de eerste indruk die het publiek van een film krijgt, en geven daarmee weer wie als ‘belangrijk’ wordt gepresenteerd.
In 2023 bijvoorbeeld stonden er 69 mannen tegenover 41 vrouwen op de posters. Ook in de andere jaren is het verschil duidelijk zichtbaar. Zelfs het meest evenwichtige jaar, 2024, toont nog steeds meer mannen (33) dan vrouwen (27). Wat opvalt is dat het verschil tussen man en vrouw per jaar iets lijkt af te nemen, maar dat er nog geen sprake is van echte gelijkheid. De daling is langzaam en niet consistent, wat wijst op een hardnekkige scheefgroei. Daarnaast speelt ook visuele hiërarchie een rol. In veel gevallen nemen mannelijke personages de meest prominente posities in op de posters.
Verantwoording
De data is verzameld via een handmatige analyse van de 30 hoogst beoordeelde films per jaar op IMDb, tussen 2020 en 2024. Van elke film werd de hoofdposter geanalyseerd, waarbij werd geteld hoeveel mannelijke en vrouwelijke personages erop te zien zijn. In totaal zijn 150 filmposters geanalyseerd. De selectie is gebaseerd op de IMDb-toplijsten, bekeken in april 2025. Bij onduidelijkheid over het gender is deze als ‘onbepaald’ gecategoriseerd en niet meegeteld.