Door: Amber van Wijk
Sinds Donald Trump begin dit jaar opnieuw het Witte Huis betrad, voert hij opnieuw een harde handelskoers. Zijn hernieuwde invoering en uitbreiding van importtarieven hebben directe gevolgen voor de wereldeconomie. De effecten zijn nu al zichtbaar: de waarde van de dollar daalt, Tech-aandelen schommelen, en consumenten kunnen zich opmaken voor hogere prijzen – zelfs voor populaire producten als de iPhone.
De invoering van hogere tarieven moet Amerikaanse bedrijven beschermen en banen binnen de landsgrenzen houden. Maar de keerzijde laat zich snel zien: hogere productiekosten, spanningen op de wereldmarkt en een verzwakkende dollar. De gevolgen gaan verder dan alleen fabrieken en beleidsmakers; ook consumenten gaan het in hun portemonnee merken. Zeker in sectoren die sterk afhankelijk zijn van internationale handel, zoals de Tech industrie. China expert Frans-Paul van der Putten verteld, “De publieke opinie hier is heel erg geshockeerd over de politieke ontwikkelingen in de VS. Er is ook zeker wel een handelsoorlog, vooral met al die importheffingen die Amerika op China heeft gelegd.”
Zwakkere dollar maakt import duurder
Een van de eerste zichtbare effecten van het nieuwe beleid is de koersdaling van de Amerikaanse dollar. Sinds januari is de dollar gedaald ten opzichte van de euro, zoals te zien is in onderstaande grafiek. De internationale valutamarkt reageert op onzekerheid: hogere importkosten en mogelijke tegenmaatregelen vanuit andere landen zorgen ervoor dat investeerders op zoek gaan naar stabielere alternatieven, zoals de euro of de Zwitserse frank. Een zwakkere dollar lijkt in eerste instantie gunstig voor Amerikaanse exporteurs, maar maakt het tegelijkertijd duurder voor Amerikaanse bedrijven om grondstoffen en onderdelen uit het buitenland te halen – een probleem voor sectoren die sterk leunen op internationale toeleveringsketens, zoals de technologie-industrie.
Big Tech onder druk: onrust op de beurs
De Amerikaanse Tech reuzen – Apple, Amazon, Google (Alphabet), Meta en Microsoft – hebben sinds het begin van Trumps tweede termijn te maken met groeiende onzekerheid. Beleggers reageren gevoelig op zijn uitspraken en maatregelen over handelsrestricties en tarieven op Chinese goederen. In onze grafiek is te zien hoe de beurskoersen van deze bedrijven sinds januari grilliger zijn geworden, met duidelijke dal-momenten bij beleidsaankondigingen. Vooral Apple is kwetsbaar, omdat veel van de productie plaatsvindt in China. Hogere kosten en vertragingen in de leveringsketen kunnen leiden tot lagere winstmarges, terwijl de concurrentie niet stilstaat. Voor investeerders betekent dat verhoogde risico’s, en dat zien we terug in de koersbewegingen.
Prijs van de iPhone stijgt mogelijk met honderden euro’s
Voor consumenten zijn de gevolgen misschien het meest tastbaar als ze dit najaar een nieuwe iPhone willen kopen. Door de invoering van extra invoerheffingen op elektronische componenten uit Azië, worden de productiekosten voor Apple fors hoger, zoals te zien is in de grafiek. Alles behalve het geheugen komen uit Aziatische landen, het geheugen komt uit Amerika zelf. Volgens marktanalisten kan dit leiden tot een prijsstijging van honderden euro’s per toestel, afhankelijk van het model en het type iPhone. Apple staat dan voor een lastige keuze: de prijs verhogen en daarmee mogelijk klanten afschrikken, of zelf de hogere kosten dragen en de winstmarge verlagen. Beide scenario’s zijn ongunstig voor het bedrijf – en voor de consument. Zeker in een tijd waarin inflatie al de koopkracht onder druk zet, kan een duurdere iPhone een gevoelig punt worden.
Wereldwijde gevolgen: onzekerheid en tegenreacties
Trumps handelspolitiek heeft niet alleen effect op de Amerikaanse economie. Ook Europa en Azië voelen de druk. Europese leiders vrezen een nieuwe handelsoorlog en bereiden tegenmaatregelen voor. China, dat direct geraakt wordt door de tarieven, hint op nieuwe beperkingen voor Amerikaanse bedrijven op de Chinese markt. Van der Putten verteld, “Hier in China gaan we het uiteindelijk ook wel merken, maar voor nu blijft dat hier nog even uit.” Tegelijkertijd zorgt de geopolitieke spanning voor onzekerheid op de beurs en bij bedrijven die wereldwijd opereren. Investeerders trekken zich deels terug uit risicovolle markten, waardoor er minder kapitaal beschikbaar is voor groei. Als Trump zijn beleid de komende maanden verder doorvoert – en bijvoorbeeld nieuwe sectoren zoals auto’s of chips onder de tarieven laat vallen – kunnen de economische gevolgen wereldwijd verder toenemen.
Data verantwoording
Voor dit onderzoek heb ik uit verschillende bronnen data verzameld. Ten eerste heb ik een artikel gebruikt van The Wall Street Journal. Hieruit heb ik informatie gehaald over de kosten van een iPhone. Dit bracht mij op het idee om het onderzoek over de koers van de Big Tech bedrijven in Amerika te doen. Ik heb voor de rest al mijn informatie uit de beurs gehaald en verwerkt in tabellen. Deze heb ik in flourish gezet en op basis van dus eigen verzamelde data uit de beurskoers zijn de visualisaties opgebouwd. Al mijn data heb ik onderzocht op betrouwbaarheid. De meeste data kwam voort uit de Europese Bank, dit is een betrouwbare overheidsinstelling.