Aanrader: bij The Döner Factory krijg je kebab met een speciale twist

Aanrader: bij The Döner Factory krijg je kebab met een speciale twist

Ik stond aan het begin van de Kinkerstraat in Amsterdam Oud-West, hongerig en nieuwsgierig, toen de geur van gegrild vlees me naar binnen lokte bij de gloednieuwe The Döner Factory. Vier minuten later had ik een Dürüm Kip Gemuse (wrap met gegrilde kip en groenten).

De wrap zelf heeft een opmerkelijke roodgekruide kleur. Hij is warm, zacht en smaakvol. Zeker niet taai of droog, zoals je zo vaak krijgt bij de gemiddelde dönerzaak. Deze wrap is anders. En dat merk je meteen bij de eerste hap. Niet alleen door het rijkelijke gekruide vlees, maar vooral door wat er naast de standaard rode kool, rode ui, tomaat, jalapeño, knoflooksaus en komkommer in zit.

In de wrap zit namelijk ook nog romaine sla in plaats van de standaard ijsberg. Daarnaast iets wat ik nog nooit had gehad bij mijn döner: feta en aardappel. En later viel mij op dat het niet zomaar komkommer was maar, mini-komkommer. Die hebben zoveel meer smaak dat je je afvraagt waarom je ooit genoegen nam met gewone komkommer.

Aardappel?

Ik neem nieuwsgierig geworden nog een hap. Want aardappel op een wrap? Feta bij döner? Het klinkt als iets dat mis kan gaan. Maar het gaat niet mis. Integendeel: het is een frisse, volle en verrassend verfijnde combinatie. Alles is vers, alles klopt.

Later ontdek ik dat deze döner-stijl niet zomaar een twist is van de kok zelf, maar een bewuste keuze. Dit is ‘Gemüse Kebap’, een variant die in Berlijn ontstond bij het beroemde Mustafa’s Gemüse Kebap: een plek waar bijzondere groenten, feta en verse kruiden de klassieke döner naar een hoger niveau tillen.

En nu dus ook in Amsterdam. Althans, bij één zaak. Want wie “Gemüse Kebap” intypt op Google en zoekt in Amsterdam, krijgt precies één hit: The Döner Factory. Ze zijn de enige in de hoofdstad die zich op deze manier onderscheiden. En dat is uniek in een stad met zoveel kebabzaken. The Döner Factory weet zich als enige te onderscheiden met de Berlijnse stijl döner (met groente).

De nieuwe zaak is pas een maand open, maar nu al een grote aanwinst in het hart van Oud-West.

Het begin van de Kinkerstraat had de komst van deze kebabzaak duidelijk nodig. Want tot voor kort moest je voor een goede döner of Turkse pizza een kleine kilometer doorfietsen naar nummer 186 en dat is geen pretje als je om één uur ’s nachts hongerig en misschien een beetje aangeschoten bent. Nu is er dus een plek vlakbij, die tot diep in de nacht open is.

Fel TL-licht

Waar vroeger dit eerste stukje Kinkerstraat vooral stil en gesloten was na middernacht, brandt er nu fel TL-licht alsof het midden op de dag is. Het schijnt niets verhullend op het glas van de toonbank, de dampende vitrine en het bezwete voorhoofd van de man achter de grill. Je hoeft niet bang te zijn dat je het zaakje over het hoofd ziet: het licht is zó fel dat je er onmogelijk langsfietst zonder even om te kijken of af te stappen.

En dat weten mensen. Jongvolwassene hangen half in de deuropening, leunend tegen hun fietsen, wachtend op hun bestelling. In hun hand een ijskoud blikje cola zero, waarop de dauw langzaam condenseert. De warmte uit de kleine zaak stroomt naar buiten, maar niemand lijkt het erg te vinden. Binnen is het benauwd, dat wel. De zaak bestaat uit een glazen balie met daar achter de döner-spit, een ruimte met twee plastic tafeltjes, een waaier in de hoek die het amper redt, en een koelkast met glazen deuren met een ruime keuze blikjes zoals cola, Maza en andere frisdranken.

Achter de balie zie je alle verse toppings uitgestald liggen: kool, uien, sauzen, feta, aardappel, tomaat en sla. Alles keurig in stalen bakjes. En daarachter staat hij: de eigenaar, Gökhan Gündoğdu. Een kale man met een zwarte koksbuis, zweetdruppels op zijn hoofd, en een geconcentreerde blik terwijl hij dunne plakjes vlees van een grote, draaiende rol snijdt.

Gökhan woont sinds 2016 in Amsterdam. Opmerkelijke genoeg was hij eerst dameskapper, vertelt hij, maar omdat hij de taal moeilijk vindt, zowel Nederlands als Engels, wilde hij iets doen waarbij hij minder hoeft te praten. En enkel tegen zijn klanten dezelfde vragen hoeft te stellen: “pinnen of contant?” “Alles er op?” “Pittig?”

Döner is zijn lievelingseten, en nu wil hij Nederland, waar hij ook erg van houdt, ermee verwennen.

En dat lukt hem. Vooral omdat hij niet zomaar een dönerzaak is begonnen. The Döner Factory is anders. En dat blijkt niet alleen uit de smaak.

Elf eenmanszaken

In Amsterdam staan bij de Kamer van Koophandel op dit moment 66 dönerzaken ingeschreven. Daarvan zijn er slechts elf eenmanszaken. The Dönerfactory hoort daarbij. Dat betekent: geen team, geen franchise, geen grote keten. Eén man, één grill, en één filosofie. En het werkt.

Waar je bij veel zaken minimaal acht tot dertien euro betaalt voor een ‘kipdönerwrap’, kost die bij The Döner Factory slechts €7,50. En dan krijg je dus een wrap die écht anders is. Verser, voller, en vooral meer verschillende smaken. Niet alleen een snelle hap, maar een wrap waar aandacht in zit. Een maaltijd die met liefde en precisie is samengesteld. En dat proef je.

The Döner Factory  voelt als een verborgen schat: een plek waar de geur je naar binnen trekt, het eten je voldaan laat voelen en je even vergeet dat je eigenlijk al op weg naar huis was.

The Döner Factory: 8+

(Adres: Kinkerstraat 1A, 1053DB Amsterdam)

Over de auteur