Vrouwen komen in de remake van west side story meer aan het woord, maar het is nog niet gelijk

Vrouwen komen in de remake van west side story meer aan het woord, maar het is nog niet gelijk

Foto van Denise Jans, Unsplash

West side story wordt gezien als een tegenstrijdige film voor die tijd. Dit komt door de boodschap van de film. De film gaf kritiek op de slechte behandeling van immigranten in Amerika. Ook al is deze film zo vooruitstrevend geweest, is er toch een duidelijke ongelijkheid te zien tussen mannen en vrouwen. De twee hoofdpersonen (Tony & Maria) zijn mannelijk en vrouwelijk, dus je zou een gelijke tekst verdeling verwachten. Dit blijkt minder waar. In de Remake versie is te zien dat er bijna een verdubbeling is van hoeveel een vrouw aan het woord komt. Het is echter nog niet gelijkgetrokken.

Dit verbaasd Brian Maston, Senior Lecturer in Journalism & Media Studies, Film/Documentary, niet. In de jaren 50/60 was het meer dan normaal dat vrouwen minder aan het woord kwamen. De filmindustrie was toen der tijd nog een mannelijke wereld. De positie van een vrouw was ook niet hetzelfde als hoe het nu is. Geen enkele film voldeed toen der tijd aan de ‘Bechdeltest‘ (De Bechdeltest is een informele test die gebruikt kan worden om fictie te testen op seksisme. Een film slaagt voor de test als er minstens twee vrouwelijke personages in voorkomen met een naam, die met elkaar spreken over een ander onderwerp dan het onderwerp ‘mannen’).

“In de tijd tussen de jaren 50 en nu is veel gebeurt met feminisme. Er is een tweede feministische stroming gekomen en vrouwen kregen meer inbreng. Daarom zie je nu meer films waarbij een vrouw meer aan het woord is.Je kan zeggen dat de remake van West Side Story niet goed bezig is geweest, omdat in theorie de mannen en vrouwen ongeveer evenveel hadden kunnen praten. Toch zie je wel dat ze hun best hebben gedaan. Je bent gebonden aan een remake, je kan maar zoveel van een verhaal aanpassen, totdat het er niet meer op lijkt. De nummers blijven en de volgorde van het verhaal blijft ongeveer hetzelfde.”

In de West Side Story van 1961, krijg je eerst een best lange introductie totdat er een vrouw in beeld komt. Dit was zo vormgegeven, zodat het conflict tussen de bendes weergegeven konden worden. Dit wordt niet zomaar in de remake aangepast.

“Maria mag dan wel een hoofdpersonage zijn. Maar als ze pas op 1/3 van de film te zien is, kan het inderdaad kloppen dat ze minder aan het woord komt.”West Side Story mocht voor zijn tijd wel wat rebels zijn, maar het paste binnen de maatstaven van die tijd. Het kan opvallend geworden vonden, dat de vrouw minder aan het wordt is, maar de remake heeft zijn best gedaan om een beter beeld te schetsen. Dit hebben ze niet alleen met de verdeling van tekst gedaan, maar ook door meer vrouwelijke rollen toe te passen.

Bronverantwoording
De data is ontstaan uit eigen onderzoek. Er is gebruik gemaakt van het filmscript in pdf-formaat. In dit onderzoek is gekeken naar hoe vaak een rol aan het woord komt, niet hoeveel woorden een rol spreekt. Dit zou tot andere resultaten hebben kunnen lijden.

Foto’s in de grafieken zijn rechtenvrij.

Benieuwd naar alle data, Download dan het Excel Sheet

Over de auteur