Ken jij meer mannelijke of vrouwelijke kunstenaars?

Ken jij meer mannelijke of vrouwelijke kunstenaars?

Tentoonstelling 'De nieuwe vrouw' in Singer Laren. Kunstwerk 'Dutch Nurses' 2015 door Iris Kensmil

Hoeveel vrouwelijke kunstenaars kan jij opnoemen? En dat vergeleken met de mannelijke meesters? De reden dat wij zoveel (witte) mannen kennen is niet heel gek. Slechts 2% van de kunstmarkt wordt door vrouwen bepaald en vroeger nog minder. In musea zie je dan ook meer mannelijke kunstenaars want vrouwen hadden vroeger immers de plicht om voor het huis te zorgen en konden zich niet tot meester ontwikkelen. 

Uit onderzoek van Mama Cash uit 2018 blijkt dat het percentage vrouwelijke kunstenaars in tijdelijke collecties van Nederlandse musea minimaal gestegen is met een daling in 2017. Er is gekeken naar de collecties van Het Stedelijk Museum, Centraal Museum, Van Abbemuseum, Boijmans, Groninger Museum, de Fundatie en het Drents Museum.

Wat opmerkelijk is, is dat zo’n 70% van de kunstacademie studenten vrouw is maar dat zij amper gerepresenteerd zijn in musea. Ook Sara Hilbrands (20) leert weinig over vrouwelijke kunstenaars op haar kunstopleiding. “We leren een aantal namen maar zij zijn lang niet even invloedrijk geweest als hun mannelijke collega’s.” Op de vraag hoe dat zo komt antwoord ze: “Er is erg weinig over hen bekend. Veel kunst van een vrouw werd vroeger gewoon aan een man toegewezen.”

Een maand geleden publiceerde intermediair een artikel over hoe vrouwelijke kunstenaars populariteit aan het winnen zijn. Maar dat zou al jaren het geval zijn. Wat zou ervoor zorgen dat we dit keer écht naar meer vrouwelijke meesters gaan kijken?

Daar geeft WomenInc. antwoord op voor ons in hun recente onderzoek. Ook hieruit blijkt dat slechts 10 procent van de collecties van Nederlandse musea uit werk bestaat van vrouwelijke kunstenaars. Wel wordt daaraan gewerkt, zo schrijven zij; “Dit onderzoek laat zien dat er kansen liggen voor de kunstsector – en specifiek de musea – om hun verantwoordelijkheid te pakken op het gebied van gendergelijkheid.”

 

Musea in Nederland zijn bij uitstek de schakel tussen publiek en de beeldende kunst.

 

WomenInc. vervolgt met zeven tips voor de Nederlandse musea om meer diversiteit in te brengen. Maar is dit genoeg? Kunsthistoricus Nicole Ex vertelt in Kunststof dat het werk van Picasso de afgelopen tien jaar meer heeft opgebracht dan alle werken van vrouwelijke kunstenaars in de hele wereld bij elkaar.

De inkomensongelijkheid komt ook terug in het onderzoek van WomenInc.“Vrouwelijke kunstenaars verdienen op jaarbasis gemiddeld een derde minder dan hun mannelijke collega’s,” schrijven zij.

Is er nog goed nieuws? Ja, in 2019 is er een vrouwen quotum vastgesteld in verschillende musea laat de Volkskrant weten, en met recente onderzoeken komt er steeds meer actie om vrouwelijke kunstenaars een eerlijke kans te geven.

About The Author

Eva Metselaar

Ik ben een harde werker en werk makkelijk samen, doch ben ik zelfstandig wanneer nodig. Ik schrijf graag verhalen over mensen maar ben kundig in verschillende soorten storytelling, denk daarbij aan filmen, radio, editen en presenteren. Als freelancer ben ik voor verschillende projecten inzetbaar.