In 1999 begon het programma Wie is de Mol voor onbekende Nederlanders en in 2005 werd het programma Wie is de mol voor bekende Nederlanders. Meer dan twee miljoen Nederlanders kijken naar het programma. “Zal hij de mol zijn?” “Ik weet zeker dat hij het is!” “Nee zij kan écht niet de mol zijn.” Wat voor type mens is de mol? Wat zijn de kenmerken van de gemiddelde mol tot nu toe?
Het zijn 20 deelnemers (bekende Nederlanders) van de afgelopen 19 jaar. In 2020 was er een extra seizoen van Wie is de mol, een special edition.
Bij de bovenstaande grafieken zijn relevante uitkomsten gekomen. In grafiek één is te zien dat 55% man is en 45% vrouw. Dus 11 mollen waren man en 9 mollen waren vrouw. Het is niet 50/50, maar dat is op zich niet zo gek. Als je kijkt naar hoeveel bekende Nederlanders er man zijn en vrouw, dan zie je ook dat er meer bekende mannen zijn dan bekende vrouwen. In 2021 is uit onderzoek gebleken van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat het aandeel vrouwen op de televisie 39,1% is. Dus het is niet gek dat er minder vrouwelijke mollen zijn dan mannelijke mollen.
Ook kan je uit de tweede grafiek aflezen dat de meeste mollen (45%) acteur zijn. Niet iedereen is voorbestemd om de mol te zijn, omdat je natuurlijk een pokerface moet hebben, moet kunnen liegen en daarmee ook moet kunnen acteren. Het is opvallend dat er nog nooit een topsporter, kunstenaar, schrijver of professor de mol is geweest. Het zijn voornamelijk acteurs en presentators, dit komt ook doordat acteurs en presentators over Nederland meer bekend zijn. De gemiddelde mol komt uit Zuid-Holland en is heteroseksueel. Ook dit is niet gek, namelijk 90% van de Nederlanders is heteroseksueel en Zuid-Holland is de provincie met de meeste inwoners van Nederland.
Bianca Stigter is journalist en nu bezig met een nieuwe speelfilm. Ook is zij een groot molfanaat. “Ik ben erg fan van het programma. Als ik kijk naar de grafieken en uitkomsten verbaast het mij niet veel.”
Bianca is bezig met een nieuwe speelfilm en moet mensen daarvoor casten, casten is erg ingewikkeld omdat je concreet moet zijn met de keuzes die je maakt. “Bij Wie is de Mol zal dat ook wel zijn, dat ze in ieder geval iemand willen uitkiezen die de kijker herkent. Dat is belangrijk aan casten. Ook is het van belang dat de kijker een (sympathiek) gevoel krijgt bij, in dit geval dan, de mol. Dit zijn factoren waar een programmamaker/filmmaker zich mee bezighoudt. Als ik ook de lijst zie van alle mollen van afgelopen jaren vind ik al deze bekende Nederlanders leuk, daar kijkt het programma zeker naar, naar wat de consument het leukste vindt.”
De gemiddelde mol van de afgelopen 19 jaar is een man, van 31 jaar oud, uit Zuid-Holland, heteroseksueel en is acteur. Dus voor alle molfanaten, onthoud dit en misschien heeft u het volgend jaar wel in één keer goed.
Dataverantwoording:
Eigen onderzoek