Nederland is marktleider op het gebied van xtc. Na cannabis is xtc de meest gebruikte partydrug in Nederland. Op feestjes, festivals en in clubs wordt er niet gek opgekeken als je een xtc-pil gebruikt. In 2020 hadden 53,9 procent van de bezoekers van feestjes, festivals en clubs weleens een xtc-pil geslikt, blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut.
Het gebruik van xtc neemt veel risico’s met zich mee. Je kan tijdens het gebruik van deze drug oververhit raken of een watervergiftiging oplopen. Bij de EHBO op festivals zijn ze er druk mee. In 2019 was overmatig gebruik van xtc bij 41% van alle incidenten de hoofdoorzaak. Onderstaande diagram is gebaseerd op alle EHBO incidenten op festivals in 2019.
Sandra van Houten is woordvoerder van EHBO Rode Kruis. Wat voor incidenten komt de EHBO voornamelijk tegen bij XTC gebruikers? ‘’Angst en onrust staan op nummer 1. Als je nog onervaren bent, spelen angst en onrust heel erg op. Je lichaam reageert anders dan je gewend bent. Dat kan heel angstig overkomen. Bij het gebruik van XTC kan je te maken krijgen met oververhitting, watervergiftiging maar ook hoofdpijn en misselijkheid.
Hoe gaat een EHBO’er in zijn werk wanneer een cliënt een overdosis XTC heeft gebruikt?
‘’Een EHBO’er heeft geen oordeel. Dat is voor dit thema enorm belangrijk. Je hebt als hulpvrager geen behoefte aan een wijzende vinger maar je wil soms alleen maar even een schouder om je heen, een geruststellend gesprek hebben of geholpen worden met de gezondheidsverstoring waar je last van hebt. Kennis van de middelen en de relatie tot de verstoring is wel essentieel om goede zorg te kunnen leveren.
Laat je XTC ook altijd testen bij een testlocatie bij jou in de buurt. Wees voorbereid door met mensen in je omgeving er over te praten. Goede voorbereiding is essentieel. Als de pil eenmaal in je lichaam zit, kan deze aardig lang doorwerken. Als deze dan niet goed valt, kan dit tot hele onverwachte en vervelende situaties leiden.
Ik raad iedereen aan om de EHBO-app van het Rode Kruis te downloaden. Daarin staat onder andere informatie over het herkennen van een overdosis aan drugs en hoe je hier mee om kunt gaan. Om nog beter voorbereid te zijn, kun je een EHBO-cursus volgen bij het Rode Kruis!’’
[aesop_content color=”#ffffff” background=”#e15151″ columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off” aesop-generator-content=”Deze datavisualisaties zijn gemaakt met behulp van Flourish. De gebruikte data zijn te vinden in de Nationale Drug Monitor (2020). Het eerste onderzoek is onderzocht door Trimbos en Het Grote uitgaansonderzoek. Dit onderzoek heeft in 2013, 2016 en 2020 plaatsgevonden, onderzoekmethoden kunnen verschillen. De uitgaanders die deelgenomen hebben aan het onderzoek van Timbos zijn niet representatief voor alle uitgaanders. Het tweede onderzoek is onderzocht door de Monitor Drugsincidenten en het Letsel Informatiesysteem in 2019. De percentages zijn berekend op de bekende aantallen.</p>
<p>”]Deze datavisualisaties zijn gemaakt met behulp van Flourish. De gebruikte data zijn te vinden in de Nationale Drug Monitor (2020). Het eerste onderzoek is onderzocht door Trimbos en Het Grote uitgaansonderzoek. Dit onderzoek heeft in 2013, 2016 en 2020 plaatsgevonden, onderzoekmethoden kunnen verschillen. De uitgaanders die deelgenomen hebben aan het onderzoek van Timbos zijn niet representatief voor alle uitgaanders. Het tweede onderzoek is onderzocht door de Monitor Drugsincidenten en het Letsel Informatiesysteem in 2019. De percentages zijn berekend op de bekende aantallen.
[/aesop_content]