Speciaalbierencafé De Klinker in Hoorn

Speciaalbierencafé De Klinker in Hoorn

Foto: Instagram

Aan het bekendste plein van Hoorn, de Roode Steen, staan een aantal cafés en restaurants waar je een heerlijk hapje kunt eten onder het genot van een borrel. Zo ook De Klinker, een zelfgenoemd eet- en speciaalbierencafé dat sinds 1991 draaiende is. Wat juist dit café zo speciaal maakt is het ruime assortiment van speciaalbier, maar het belangrijkste is dat ze zelf ook bierbrouwen.

De ‘Gele Maagd’ en de ‘Malle Bikkel’ van Brouwerij Rotjoch worden gemaakt door de eigenaar van De Klinker, waar hij met trots de biertjes verkoopt. De ‘Gele Maagd’ is een tarwe IPA van 6,6% en is gebrouwen met meerdere hopsoorten. Ook heeft dit aroma’s van lentebloesem van tropisch fruit, en heeft het bier zijn naam gekregen door de felgele kleur. De ‘Malle Bikkel’ is een tripel van 8% en heeft een subtiel bittere, volle en licht romige smaak. Ook dit biertje is uiteraard geel, maar de verschillen zijn duidelijk te zien wanneer je beiden speciaalbieren naast elkaar zet: De ‘Gele Maagd’ is kanariegeel, terwijl de ‘Malle Bikkel een tikje donkerder is. Beiden zijn licht troebel, en niet te verwarren met een normaal biertje.

Op beide speciaalbiertjes staat een geel mannetje, met verschillende kleding. Op de ‘Gele Maagd’ staat één van de brouwers – en tevens ook de eigenaar van het café – afgebeeld, Jort. Hij heeft een bloemenshirt aan, een lange pony, een tattoo op zijn ene arm en in de andere arm houdt hij een ananas vast. Op de ‘Malle Bikkel’ staat een ander geel mannetje, gebaseerd opeen vaste klant bij De Klinker: eentje met een pet met daaronder lang haar, een geruite blouse, met bijpassende laarzen en een hamer in zijn hand. Het verhaal hierachter is dat Carlo vaak de nieuwste bieren op de kaart wilde proeven, en zelf ook een eigen biertje wilde ontwikkelen. De brouwers van Brouwerij Rotjoch waren hier al een tijdje mee bezig, en wilden het geheim houden voor Carlo, om hem later te kunnen verassen. Toen hij zijn ideeën deelde met de brouwers, moesten ze het hem wel vertellen: Hun nieuwste speciaalbier zal worden vernoemd naar hun favoriete gast. En om het nog leuker te maken: beiden mannetjes hebben alleen een shirt aan, en geen broek, dus is het piemeltje te zien op het etiket, wat liefhebbers erg geinig vinden. Naast hun eigen gebrouwen bier serveren zij nog talloze andere speciaalbieren, zowel lokaal als buitenlands. Dit aanbod verschilt per week, waarbij de eigenaar elke week zelf nieuwe bieren probeert en deze aanvult of verwijderd van de kaart.

Nu ben ik geen echte expert in het drinken van speciaalbier, maar kan ik vertellen dat deze bieren erg in de smaak vallen bij het publiek. De ‘Gele Maagd’ smaakt naar wat de brouwers wilden dat het zou smaken: Je proeft duidelijk tropisch fruit, zoals ananas en een vleugje passievrucht. Deze smaak wordt gevolg door een bloemachtig aroma, of zoals zij het zelf beschrijven: ‘lentebloesem’. Ikzelf houd wel van een fruitige smaak, en het is daarom n iet gek dat ‘Gele Maagd’ mijn persoonlijke favoriet is. Als je houdt van een iets vollere biersmaak, is de ‘Malle Bikkel’ misschien iets voor jou: met zijn meer bittere maar toch licht romige smaak is dit een favoriet onder de meer ervaren speciaalbierdrinkers.

Het café is op maandag gesloten en opent pas op dinsdagmiddag om 17:00 uur. Vanaf die tijd tot aan het einde van de week wordt het steeds drukker. Vooral de vrijdag- en zaterdagavond zijn erg in trek. Sommigen zitten er al voor het diner, maar rond 20:00 uur stroomt het echt binnen. Het bruine café wordt langzaam gevuld met mensen die zich vertrouwd voelen bij het retro behang, de vintage schilderijen, het glas in lood de krukken versierd met stickers van lokale bandjes en biermerken, en de klassieke maar nonchalante bar. Buiten passen er aan elke terrastafel maximaal zes stoelen, en er worden regelmatig krukken van binnen naar buiten verplaatst om de grotere gezelschappen te kunnen accommoderen. Het terras is redelijk groot, en er staan zo’n 25 tafeltjes waarop een kaarsje en een leuk bloemetje staan. Ook kun je er een QR-code vinden waar je na het scannen ervan de gehele kaart kunt bekijken. Het terras heeft een aantal grote parasols met ingebouwde heaters die je op de koudere avonden heerlijk warm kunnen houden, maar voor de koukleumen onder ons staan eronder ook mandjes met grijze fleecedekens; na 19:00 is de zon namelijk weg bij het café. Dit houdt de gasten niet tegen om hier alsnog een verfrissend drankje te nuttigen, en wie het lukt een tafeltje te bemachtigen na 21:00 uur kan zichzelf als een geluksvogel beschouwen, want onder de lokale bewoners is dit De Klinker de ‘place to be’.

Hoewel het café erg bekend is – overdag onder de ouderen en in de avond onder de jongvolwassenen – is het zo goed als onbekend voor toerisme en hotspot-websites. De vele toeristen die naar Hoorn komen voor de uitgebreide geschiedenis van bijvoorbeeld de VOC  hebben geen idee dat De Klinker bestaat. Iedereen is welkom, maar het probleem is dat niet iedereen dit weet. Erg zonde, want wanneer je merkt dat zowel de sfeer en het personeel als de hapjes en drankjes goed zijn, zul je merken dat dit café meer aandacht verdient.

Naast het brouwen en serveren van speciaalbier, is dit café ook ster in het verzinnen van creatieve en toegankelijke borrelhappen, lunch- en dinergerechten. Zo hebben zij elke week een nieuwe special, en wordt er rekening gehouden met wat er op dat moment in seizoen is en hoe ze het gerecht kunnen omtoveren tot vegan of vegetarisch als de klant dit zou wensen. Ook is er een duidelijke allergenenkaart die de klant in een handomdraai kan vinden onderaan de menukaart. Hier staat per gerecht welke allergenen er te vinden zijn.

Een paar voorbeelden zijn de borrelhappen ‘KFC (Klinker Fried Chicken)’, ‘Breaking Bread’ en ‘Fried Shrooms’, met namen waardoor de gerechten een stukje simpeler en speelser klinken. Vooral de ‘KFC’ en de ‘Breaking Bread’ zijn erg populair. Nu hoor ik je denken: ‘Gefrituurde kip geserveerd met barbecuesaus: wat is daar nou speciaal aan?’ Het is de balans tussen de kruiden, het krokante jasje en de malse en sappige stukjes kipfilet dat het zo smakelijk maakt, alsof er een sterrengerecht vermomd is als ‘standaard’ snack. Ook de ‘Breaking Bread’ laat niets te wensen over: het van buiten krokant en van binnen heerlijk zachte breekbrood wordt warm geserveerd met 3 dipsauzen: aioli, olijfolie met zwarte peperkorrels en tapenade. Een veilige optie voor de moeilijke eter, maar zeker een goede keuze.

About The Author

Anjali Agterberg

Hi! mijn naam is Anjali, en ik schrijf graag. Over van alles eigenlijk, er is weinig dat mij niet interesseert. Ik hoop dat mijn verhalen goed ontvangen worden, mensen blij maken is iets wat ik graag doe!