Voorgetrokken worden op basis van je achternaam? Of op eigen kracht bekend worden?
Nepobaby komt van nepotisme waardoor er een soort vriendjespolitiek ontstaat die ervoor zorgt dat er ongelijke kansen zijn in de maatschappij. Ja dat is best een statement, maar denk er maar eens over na. Mensen die voorgetrokken worden bij een hogere afkomst profiteren exponentieel. Iedereen zou goed mee moeten kunnen doen, maar als we het betrekken op een politiek, sociaal maatschappelijk thema zijn het toch vaak de hogere klassen in de maatschappij die in de hogere klasse blijven. Afgelopen jaar stuitte ik op een nieuw begrip. Nepobaby, New York Magazine vulde hun voorblad met baby’s van bekende mensen. Waar dit begrip vandaan komt en wat het precies betekent kun je hier vinden.
Nepobaby’s dus, om te kijken naar de invloed van je achternaam in de entertainment wereld ben ik in gesprek gegaan met Pamela Kroes.
Pamela met haar vader Pamela Kroes
Wolter Kroes
Het lijkt mij toch moeilijk, om in het middelpunt te staan met je achternaam en van jongs af aan zoveel reacties te krijgen van mensen die je niet kent maar, die jou wel lijken of denken te kennen. Vroeger wilde ik beroemd worden, of dokter op het platteland van Frankrijk. Dat laatste snap ik nu ook niet meer helemaal. Maar goed beroemd worden, zingen, dansen, acteren. Ik zat in een theatergroep, had zanglessen en deed audities. Mijn ouders reden mij het land door om te stranden bij een auditie dag voor de film Foeksia de miniheks in Avonturenpark Hellendoorn. Ronde één lag ik eruit en ik ben ook niet beroemd geworden, nog niet misschien komt het ooit nog. Toch ben ik blij dat mijn ouders mij hierin helemaal vrij hebben gelaten maar, hoe zou dat zijn voor iemand die opgroeit in een milieu met hoge eisen?
“Niet de zoon van”
Aaron Ragas (23) is de zoon van Susan Visser en Roef Ragas. Beide ouders hebben een acteursachtergrond en toch heeft Aaron nooit de ambitie gehad om hier iets mee te doen.
Afgelopen jaar heeft hij een kappersopleiding gedaan en op dit moment studeert hij bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam.
Met een zwarte zonnebril op geeft hij een hand. “Oh sorry misschien moet ik deze even afdoen, dan kunnen we elkaar aankijken.”
We ontmoeten elkaar in Amsterdam-Noord aan het terras van Tolhuistuin.
“Wil jij wat eten? Ik heb niet geluncht dus ik wou eigenlijk een kipsaté bestellen, we kunnen ook delen?”
Voor het interview is hij niet erg enthousiast. “Het is niet dat ik sta te springen om te vertellen over mijn achternaam en mijn familie. Ik heb er altijd wel bewust voor gekozen om niet in het middelpunt te staan.”
Kinderen die hetzelfde beroep als hun ouders uitoefenen in de entertainmentindustrie lijkt steeds meer een terugkerend thema te worden. Het is iets van alle tijden. New York Magazine heeft inspiratie opgedaan voor een nieuw artikel waarin er verschillende internationale artiesten, acteurs en performers met hun hoofd op een babylichaam zijn geplakt. Er wordt in verondersteld dat er in 2022 een enorme samenzwering aan het licht komt. Hollywood wordt gerund door een onzichtbaar netwerk van familiebanden. De lijn tussen iemand die het zelf heeft gemaakt en iemand met een bekende achternaam wordt steeds kleiner. Kinderen van bekende ouders worden ook wel nepobaby’s genoemd.
Jij groeide op als “zoon van”, hoe heb je dat ervaren?
“Ik had er eigenlijk niet zoveel mee als kind. De enige momenten dat het mij interesseerde was het moment dat mijn moeder mij meenam naar premiere’s. Nadat ik eenmaal de Oscars op televisie had gezien wou ik enorm graag mee naar soortgelijke events waar zij heen ging. Op het moment dat zij een fotomoment had met alle acteurs wilde ik daar graag bij zijn, maar dat mocht niet van mijn moeder. Dus ging eerst mijn moeder over de rode loper en een kwartier later liep ik met mijn oma en zus achter haar aan. Zo was ik er wel bij maar kwamen we niet in beeld.”
Hoe kijk je daar nu tegen aan?
“Daar ben ik eigenlijk heel blij mee. Nu zou ik er niet aan moeten denken om bekend te staan als zoon van. Als ik op een jonge leeftijd al met mijn gezicht in beeld was geweest had ik ook voorzichtiger moeten zijn met het roken van een jointje op de middelbare school. Ik ben heel blij dat ik mij nu op een eigen manier kan ontwikkelen en zou mijn achternaam altijd nog kunnen gebruiken, als ik dat wil.” Zegt hij lachend.
Ondertussen komt de kipsaté op tafel te staan.
Wil je dat, eventueel je achternaam gebruiken in de toekomst?
“mmm,” met half volle mond praten we verder. “Ik wil niet bekend staan met mijn achternaam op het moment dat ik nog niks bereikt heb. Waarom zou ik bekend willen zijn terwijl ik nog niks gedaan heb. Een tijdje geleden was ik met mijn moeder in Guatemala, ik raakte met een man aan de praat en die kwam met een idee voor een product en ik bood hem aan om hem daar mee te helpen, want het lijkt mij mooi om met de dingen die ik doe mensen te kunnen helpen. Daar zou ik naam mee willen maken, niet omdat ik ‘de zoon’ ben van.”
Is dat de reden dat je bedrijfskunde bent gaan studeren?
“Mijn opa was CEO van een bedrijf, hij werkte hard en ik vond het mooi om zijn verhalen hierover te horen. Morgen ga ik naar hem toe zodat hij mij kan helpen met een studieopdracht.”
Dus is het een ambitie om CEO te worden?
“Mijn grootste ambitie is om ooit veel geld te verdienen. Ik weet niet of dat doel te behalen is maar je mag altijd dromen. Mocht dat ooit lukken dan wil ik andere mensen helpen. Geld maakt niet gelukkig, maar met geld zou ik wel kansen kunnen creëren om anderen gelukkig te maken, dat is mijn grootste ambitie.
Die dunne lijn tussen iemand die het zelf maakt en iemand die zijn achternaam gebruikt. Voor Aaron is het vanzelfsprekend dat hij alleen bekend wil worden op het moment dat hij het zelf heeft verdiend.
Het laatste sompige restje kipsaté wordt door de bediening van tafel gehaald, Aaron zet zijn zwarte zonnebril weer op en met een stevige knuffel zegt hij gedag.
*Op verzoek van Aaron wordt bij dit artikel geen beeld van hem geplaatst.
Een vloek of een zegen, het is moeilijk te zeggen. Opgroeien in een wereld waar iedereen je kent. Het geeft druk zich mee en toch zorgt het er ook voor dat je harder je best blijft doen. Aaron en Pamela hebben een ambitie om gewaardeerd te worden om wie ze zijn. Met of zonder beroemde ouders. Het heeft voor- én nadelen.
Bronverantwoording:
Het onderzoek wat ik heb gebruikt is een onderzoek van The Guardian (Tapper, 2022)
Dit is een onderzoek gebaseerd op cijfers uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland is natuurlijk een ander land en ik kan geen specifieke cijfers over Nederland vinden maar, door soortgelijke cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2011) heb ik deze vergelijking gemaakt.
foto’s zijn van New York Magazine en van Pamela Kroes.