Kunstenaar JUKKA maakt spiegels om de realiteit mooier te maken

Kunstenaar JUKKA maakt spiegels om de realiteit mooier te maken

Foto:Jeroen Mathijssen

“De kleurrijke spiegels zijn een weerspiegeling van hoe ik mezelf wilde voelen. Ik keek in een normale spiegel en voelde me onzeker en niet fijn, dus ben ik mijn eigen spiegels gaan maken. Spiegels die je opvrolijken, of spiegels die je afleiden, maar vooral spiegels die een boodschap afgeven, waardoor je je fijner gaat voelen wanneer je erin kijkt.”

Jeroen Mathijssen is 31 jaar oud en is geboren in Boxtel. Met een oudere broer en een jonger broertje is hij het middelste kind in het gezin, waarin hij hecht en liefdevol opgroeide. Hij geeft kunstlessen op een middelbare school, maar wilt uiteindelijk fulltime kunstenaar worden. Hij maakt voornamelijk spiegels, maar ook sculpturen en schilderijen. Allemaal vanuit zijn eigen emoties, omdat hij naar eigen zeggen over alles wel een mening heeft. Zijn kunst wordt tentoongesteld onder de naam JUKKA, een naam die zijn oude vrienden hem eens hebben gegeven.

Kunstenaar of voetballer

“Op school was ik eigenlijk altijd aan het tekenen, en bij mijn opa was ik altijd bezig met houtbewerking. Ik kreeg op mijn zestiende een vriendinnetje waarvan haar vader siersmid was, dus hij heeft me leren smeden. Ik heb verder altijd wel geschilderd en ik begon al op mijn veertiende met grafisch design. Mijn kleuterjuf zei altijd ‘Jeroen wordt óf kunstenaar, óf profvoetballer’. Dat is dus het eerste geworden.”

Ontwikkeling

Als kind deed Jeroen graag aan voetbal en maakte hij al kunstwerken, maar vond het lastig vooral deze laatste interesse te kunnen delen: “Ik wist vroeger wel altijd al dat mijn vrienden niet dezelfde interesses deelden als ik. Het waren vaak vrienden van de voetbal, of vrienden waar ik mee uitging. Dit waren niet de vrienden waar ik mijn interesses in kunst mee kon delen, en ik wist toen al dat ik op zoek was naar een soort diepere laag die ik kon bespreken met vrienden”. Hij kreeg al snel de bijnaam ‘Jukka’ van zijn vrienden, die hem altijd is bijgebleven. “Ik wilde kunnen sparren over moeilijkere onderwerpen, niet alleen over voetbal of feesten. Daar was ik wel een beetje zoekende naar in mijn jeugd.  Ik vond het wel fijn dat ik eenmaal in Amsterdam mijn gelijkgestemden vond.”

Toen hij op achttienjarige leeftijd naar Amsterdam verhuisde ging er een wereld voor hem open: “Ik ben eigenlijk continu opzoek naar vrijheid, en toen ik mijn toenmalige droombaan aangeboden kreeg pakte ik de kans om naar Amsterdam te verhuizen. Dat voelde voor mij als een stukje vrijheid. De baan pakte uiteindelijk minder goed uit dan ik verwacht had, dus ben ik gaan studeren in Utrecht, aan de HKU. Ik studeerde productdesign, en mijn derde jaar ben ik pas voor mezelf gaan werken, en vanaf toen kwamen er heel langzaam opdrachten binnen.”

Foto: Jeroen Mathijssen

Samenwerking

Geert Kollau, directeur van MOYA (Museum Of Young Art), werkt nauw samen met JUKKA. De solo-expositie van JUKKA in het MOYA-museum liep tot mei 2023, waarbij de directie van het museum en Geert samen het management vormen van de kunstenaar. “Ik kwam Jeroen al een paar jaar geleden op Instagram tegen, en we hebben sinds anderhalf jaar contact. Ik nodigde hem uit voor een gesprek in het museum, en het klikte vanaf moment één al enorm. Ik merkte hoe professioneel hij was en hoe serieus, gedreven en nieuwsgierig hij over zijn kunst is. Ik merkte wel dat hij niet wist hoe hij zijn kunst op de markt moest gaan brengen, dus hebben wij voorgesteld de verkoop te regelen, om een groter publiek aan te kunnen spreken. We helpen hem zijn prijzen te bepalen en geven advies over hoe hij zichzelf in de kunstwereld kan positioneren.”

“Jeroen is een spontaan en grappig persoon, en ook wel een charmeur denk ik. Hij presenteert zichzelf goed en komt ook goed uit zijn woorden: hij kan verhalen heel goed overbrengen en is heel zorgzaam. We praten natuurlijk vaak zakelijk met elkaar, maar ik vind het zelf belangrijk dat er een goede klik is tussen management en kunstenaar. Daarbij hoort natuurlijk ook lol en plezier, en niet alleen de moeilijkere kanten. Ik kan goed met Jeroen lachen, maar wanneer het tijd is om serieuze gesprekken te voeren over zijn carrière, verloopt dat ook vlekkeloos.”

Commercieel werk

“Jeroen maakte op het eerste gezicht heel commercieel werk naar mijn mening, maar met een hele goede uitleg erbij waardoor hij dat hele commerciële werk ook heel goed kan plaatsen. Het ziet er misschien commercieel uit, maar zijn gedachten gaan veel verder dan dat. Er zit veel emotie achter, en dat proberen we juist meer aan te wakkeren als management. Op die manier kan hij minder commercieel overkomen, en lukt het hem om het publiek zijn gevoel te laten begrijpen. Wij zien potentie in hem, en gaven hem daarom ook zijn eigen expositie in het museum.”

Spiegels

JUKKA maakt voornamelijk kunstwerken die ook als gebruiksvoorwerpen dienen. Voorbeelden hiervan zijn spiegels, tafel en lampen. Ook maakt hij pop-art-achtige sculpturen en realistische schilderijen, die hij momenteel op een lager pitje heeft gezet. Zijn kunst weerspiegelt zijn realiteit en meningen over de wereld, waarbij hij op een kleurrijke en vrolijke manier zijn visies overbrengt.

“Ik maakte mijn eerste spiegels toen ik niet zo lekker in mijn vel zat, dit was in mijn afstudeerjaar van het HKU. Ik voelde me nogal onzeker, en wanneer ik in de spiegel keek voelde ik me niet fijn. Toen besefte ik dat ik iets met spiegels wilde gaan doen. Spiegels die je opvrolijken, of spiegels die je afleiden, maar vooral spiegels die een boodschap afgeven, waardoor je je fijner gaat voelen wanneer je erin kijkt. Ik wil mensen echt opvrolijken, afleiden en motiveren.”

Foto: Jeroen Mathijssen

Prioriteiten

Het leven van een kunstenaar gaat niet altijd even vlekkeloos: “Het probleem zijn niet de ideeën, maar de tijd en de middelen dat het kost om het uit te werken. Ik heb overal wel een mening over, dus die wil ik graag uiten. Ik wil het graag persoonlijk houden, en inspiratie is door de hele dag heen te vinden. Ik heb alleen te weinig tijd om het te realiseren. Op dit moment kies ik mijn spiegels als prioriteit, want die verkopen het beste. Ik wil niet te veel letten op geld, maar om de dingen te kunnen maken die ik écht wil maken, is dat wel nodig. Daarom kies ik er nu voor veel geld te verdienen, zodat ik later alles puur uit gevoel kan doen, zonder last te hebben van tijd- of geldnood.”

Positiviteit

Semi-beginnend kunstcriticus Sophia Rietveld bekeek en velde een oordeel over JUKKA’s kunstwerken: “Kijkend naar puur de kunst zelf spreekt het me wel aan: de kleur, de vormen en de iconen op de spiegels vormen een samenhangend geheel, en het zorgt ervoor dat hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Zo zie ik bij de ‘Heaven Mirror” veel blauw terugkomen in de wolken onderin, de diamanten aan de zijkanten, het peace-teken in het midden en de vogen bovenaan de spiegel. Ik zie veel positiviteit, zoals bloemen, rijkdom, cadeaus, muziekinstrumenten, hartjes en de symbolen van sekses. Als je er recht in kijkt zie je jezelf bovenaan een trap staan, een beetje als de ‘stairway to heaven’. Ik vind het een mooi kunstwerk.”

“Ik heb ook twee spiegels bekeken die bezaaid zijn met geldbriefjes: de één roze, en de ander blauw. Dat spreekt me aan, want eigenlijk is het onvermijdelijk dat je naar het geld kijkt wanneer je de spiegel bekijkt. Ik vind het ook heel netjes gemaakt, want het zijn geen simpele foliestickers op een normale spiegel, maar het zijn echt verschillende kleuren spiegels die in elkaar gepuzzeld en gelijmd zijn op een bepaalde manier. Er zit echt moeite achter, het is geen half werk. Het lijkt me vooral lastig dat dollarteken in de briefjes zo mooi te krijgen, met de vele rondingen en dunne vorm. Knap, echt heel knap.”

Foto: Jeroen Mathijssen

Foto: Jeroen Mathijssen

Betekenissen

De achterliggende betekenis wil JUKKA overbrengen zonder daadwerkelijk uitleg te geven over de kunstwerken, maar hij beseft zich dat iedereen zich anders kan voelen bij zijn kunstwerken. Sophia probeert zich te verplaatsen in hem: “Ik denk dat ik het snap: Je kijkt in de spiegels, en je ziet de realiteit zoals je het zelf wilt zien. Wil je meer rijkdom? Dan voel je je misschien meer aangetrokken tot de ‘Raining Money Mirrors’. Ben je een groot voorstander van de hemel, de aarde zoals die nu is, of juist de hel? Dan spreekt deze spiegelreeks je misschien meer aan. Ik denk dat JUKKA de consument juist een beetje wil afleiden van de realiteit door deze wat mooier te maken als je in de spiegels kijkt. Het is bij de ‘Heaven Mirror’, de ‘Earth Mirror’, en de ‘Hell Mirror’ ook alsof we van hel naar aarde gaan, om vervolgens te eindigen bij de hemel. Hierin kun je zien hoe de hel erg volgens de kunstenaar uitziet en wat het verschil is met de aarde. In de spiegel van de aarde zie je nog wel duistere dingen vanuit de hel terugkomen – zoals vuur – zodat hij kan overbrengen dat de aarde niet altijd een goede plek is. De aarde heeft ook aspecten van de hemel – zoals bloemen en hartjes – om te weergeven dat het niet allemaal slecht is op aarde. De hemel weerspiegelt zijn visie op dit aspect en hoe mooi het kan zijn. Ik vind het mooi dat de spiegels ervoor zorgen dat je over een onderwerp na gaat denken, zodat het je kan inspireren.”

 

Over de auteur

Anjali Agterberg

Hi! mijn naam is Anjali, en ik schrijf graag. Over van alles eigenlijk, er is weinig dat mij niet interesseert. Ik hoop dat mijn verhalen goed ontvangen worden, mensen blij maken is iets wat ik graag doe!