In de Nederlandse televisiewereld lijkt een opvallend fenomeen de overhand te hebben: veel presentatoren zijn al redelijk op leeftijd, en de ‘jonge’ generatie lijkt minder aanzien te hebben als gezicht van een programma. Dit meldt een recent artikel van Veronica. Maar, geldt dit ook voor de spelshows op de Nederlandse televisie?
Uit recent dataonderzoek blijkt inderdaad dat dit het geval is. In het onderzoek zijn de leeftijden van presentatoren uit twaalf populaire spelshows in de top vijftig meest bekeken programma’s uit Nederland naast elkaar gezet. Zoals je in de grafiek hieronder ziet, ligt de gemiddelde leeftijd van deze gastheren en -vrouwen op 53 jaar. Verder is de jongste 37 jaar, en de oudste 79. Weinig echt jonge gezichten dus!
Maarten van Dijk is directeur bij televisieproductiebedrijf BlazHoffski en heeft hier een mogelijke verklaring voor: “Soms is het dat spelshows al lang lopen en dat wordt er vaak vastgehouden aan de presentator die er al jaren op zit. Dat is dan een succesvol en het geeft een mate van vertrouwen aan het publiek. Een voorbeeld daarvan was altijd ‘De Slimste Mens’, maar deze krijgt binnenkort toch een nieuwe host. Freriks werd echt té oud, en dat vond hij zelf ook.” Het concept van vertrouwdheid speelt inderdaad een rol in het succes van deze spelshows. Kijkers hechten zich vaak aan bekende gezichten die hen door de jaren heen hebben vergezeld. Dit heeft geleid tot een continuïteit van oudere presentatoren in dergelijke programma’s, aangezien hun aanwezigheid een gevoel van consistentie en comfort biedt aan het publiek. Dit zie je veel bij programma’s als ‘Wie is de Mol’ en ‘Boer zoekt Vrouw’.
Wat ook een reden kan zijn dat oudere presentatoren vaker worden gekozen om spelshows te presenteren is de mate van ervaring die ze hebben. “In veel gevallen zijn deze programma’s heel duur, groot en soms zelf nog live. Daar wil je gewoon iemand hebben staan die veel ervaring heeft en precies weet hoe hij of zij hiermee om moet gaan” aldus van Dijk. Niet alleen ervaring is belangrijk. Ook de populariteit van presentatoren maakt veel uit. Oudere presentatoren zijn al langer te zien op televisie, waardoor hun populariteit groter is dan die van presentatoren die net de presentatiewereld betreden. “Hoe populairder de presentator, hoe meer kans op succes voor het programma. Daarom vinden de makers van nieuwe programma’s het te risicovol om er een jonge onervaren niet- populaire presentator op te zetten. Het maken en lanceren van een nieuw programma brengt sowieso al veel risico’s met zich mee, dus dan willen ze op safe spelen met de presentator” vertelt van Dijk.
Niettemin, ondanks de voordelen die ervaren presentatoren met zich meebrengen, zijn er ook enkele mogelijke nadelige gevolgen van deze vergrijzing in de televisiewereld. Eén daarvan is de beperkte kansen voor jongere presentatoren om door te breken in dit specifieke genre. De nadruk op oudere presentatoren kan resulteren in een gebrek aan diversiteit en nieuwe ideeën, waardoor jong talent mogelijk niet de nodige kansen krijgt om zich te ontwikkelen.
In conclusie, de hoge gemiddelde leeftijd van presentatoren in Nederlandse spelshows is een complexe kwestie met meerdere oorzaken. Hoewel ervaring en vertrouwdheid cruciaal zijn voor het succes van deze programma’s, roept het ook vragen op over kansen voor jonger talent en de perceptie van leeftijd in de entertainmentindustrie. Het is van belang dat er een balans wordt gevonden om zowel ervaring te waarderen als ruimte te bieden aan nieuwe gezichten, wat kan resulteren in een dynamischer en gevarieerder televisielandschap.
Dataverantwoording:
Voor het dataonderzoek heb ik gekeken in de lijst van het kijkonderzoek. De eerste twaalf meest bekeken spelshows heb ik eruit gepakt en gebruikt voor deze analyse. Deze programma’s heb ik gegoogeld en zo uitgezocht wie en hoe oud de presentatoren in kwestie zijn. Vervolgens heb ik in Excel al deze data inclusief de bronnen onder elkaar in een tabel gezet en het gemiddelde berekend. Hieruit rolde mijn zelfgemaakte dataset die hieronder te vinden is. Deze data heb ik in een grafiek gezet die ik gemaakt heb in Flourish. De link daarvan staat bovenaan deze publicatie.
[aesop_document type=”ms” src=”https://svjmedia.nl/specialisaties/wp-content/uploads/sites/735/2023/11/Dataset-leeftijd-presentatoren.xlsx” download=”off”]