Vrouwen nog steeds in de minderheid in de Tweede Kamer

Vrouwen nog steeds in de minderheid in de Tweede Kamer
Gendergelijkheid is een onderwerp dat de afgelopen jaren steeds groter en belangrijker is geworden in onze maatschappij. Ook in de politiek is het streven naar een gelijke man-vrouw verhouding steeds waardevoller geworden. Toch is dit niet in elke politieke partij terug te zien. In dit artikel reflecteren we op de man-vrouw verhouding in politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023. Hiervoor gebruiken we de Politieke Barometer van Ipsos uit week 39 en halen we hier de grootste vijf partijen uit. Vervolgens kijken we naar de daadwerkelijk behaalde zetels van de vijf grootste partijen naar aanleiding van de uitslagen.
We beginnen bij de volledige kandidatenlijst van de vijf grootste partijen volgens Ipsos.

Om dit extra te verduidelijken ziet de verhouding er met percentages zo uit:

 

Natuurlijk komen niet al deze kandidaten uiteindelijk in de Tweede Kamer. Om te kijken hoe de verhouding zit binnen de verkiesbare zetels per partij, hanteren we de voorspelling van Ipsos. Op basis daarvan zou de VVD bijvoorbeeld 27 zetels krijgen. In de bovenste 27 kandidaten op de lijst van de VVD zitten 14 vrouwelijke kandidaten. Door dit de vergelijken met de mannelijke kandidaten kunnen we de verhouding per partij bepalen.

Op basis van deze uitslagen zou het betekenen dat de grootste 5 partijen samen 104 zetels, waarvan er 52 door vrouwen gevuld worden. Het percentage vrouwen in de Tweede Kamer zou dus 50% worden, exact de helft.

Dan wordt het nu écht interessant. We gaan namelijk kijken naar de daadwerkelijke uitslagen. Er is een grote verschuiving te zien na de uitslagen van de verkiezingen. Waar de PVV in week 39 relatief klein leek te blijven, werden zij de grootste partij. Dit heeft invloed op de uiteindelijke man-vrouw verhouding in de Tweede Kamer, aangezien zij slechts 7 vrouwen bieden die een zetel mogen vullen. Laten we kijken hoe dit eruit ziet in visualisaties.

 

De oplettende kijker heeft gezien dat de BBB in de visualisaties is vervangen door D66. Dit komt omdat D66 uiteindelijk toch in de top 5 partijen is beland. Om dus de daadwerkelijke man-vrouw verhouding tussen de 5 grootste partijen te bepalen, hebben we D66 toegevoegd en BBB weggehaald.

Op basis van de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen krijgen de grootste 5 partijen samen 115 zetels, waarvan er 48 door vrouwen gevuld worden. Dit is een schamele 42%. Dat is vrijwel hetzelfde percentage als na de verkiezingen in 2010. Na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 zat het percentage vrouwen op 40%.

Bij WOMEN INC. pleiten ze al jaren voor meer vrouwen in de Tweede Kamer: “In de Tweede Kamer worden belangrijke beslissingen genomen en wij vinden dat de mensen die deze beslissingen nemen, een afspiegeling moeten zijn van de maatschappij. De stem van de vrouw zo net zo belangrijk moeten zijn, als de stem van een man. En niet alleen vrouwen moeten stemmen voor gendergelijkheid, mannen moeten dit net zo goed,” vindt Emma Lok, directeur en bestuurder van WOMEN INC.

Wat we uit de verzamelde data kunnen concluderen is dat het aantal vrouwen in de Tweede Kamer schommelt en vooral heel langzaam stijgt. Ook is duidelijk te zien dat het valt of staat met de inzet van partijen om zichzelf diverser te maken. Als dit niet gebeurt, zal de verhouding ook niet veranderen.

 

Over de auteur

Anna-Britt Ruijgers

Anna-Britt Ruijgers (2001) is student Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.