Recensie: Kringloop Stikribo weet mensen te ‘binden’

Recensie: Kringloop Stikribo weet mensen te ‘binden’

Foto: Floortje Hoogkamer

Iedereen is er vast weleens geweest, om snel even wat spullen weg te brengen of om te kijken voor decoratie: de kringloopwinkel. Echte kenners zullen weten dat in elke gebied en elke winkel een andere sfeer hangt. Sommige winkels zijn smoezelig, donker en is het personeel niet al te vriendelijk. Andere winkels kunnen weer heel massief, open en gezellig zijn.

Naast dat de winkels gebruikte spulletjes voor leuke prijsjes verkoopt, dragen de winkels ook bij aan het vormen van een circulaire economie. Als je een bank koopt bij de kringloopwinkel hoef je tenslotte niet bij te dragen aan het ontwerpen en ontwikkelen van een nieuwe. Er gaan dus minder grondstoffen verloren. Dat geheel terzijde, het is voor sommige mensen ook een hele beleving om bij deze winkels rond te kijken. Als echte expert binnen het kringloopcircuit, wil ik je meenemen naar mijn favoriete winkel: Stichting Kringloop Bollenstreek in Lisse.

Parkeren

Wie de Bollenstreek een beetje kent, zal versteld staan bij het aanblik van het industrieterrein dat schuilgaat achter de Zemelmolen. Iedereen die weleens bij de bekendere kringloopwinkels is geweest, weet dat de grote tweedehandswinkels zich vaak op het industriegebied bevinden. Stichting Kringloop Bollenstreek sluit zich aan bij deze trend.

De beleving begint al bij het zoeken van een parkeerplek op het veel te kleine strookje parkeergebied voor de winkel, maar hoe kleiner het parkeerterrein hoe groter de winkel… Na een paar keer steken en het voor laten van drie bejaarde tegenliggers, kan je dan eindelijk de auto uit.

Dorp

Een grote loods die zich eerder aan het zicht heeft onttrokken door de berkenbomen, verschijnt. Een groot geel rolluik staat open, twee werknemers van de winkel sjouwen een wit dressoir naar een busje. Zoals gewoonlijks in een dorp worden de mannen aangesproken, dit keer op hun mankracht.

Dat een van mijn favoriete kringloopwinkels zich in een dorp bevindt is helemaal niet zo gek, want de eerste kringloopwinkel van Nederland is ooit ook begonnen in een dorp: Dieren. In 1981 opende vijf werkloze jongeren de winkel ’t Pakhuis. Rond deze periode heerste een hoge werkloosheid onder jongeren. Met de opkomst van de consumptiemaatschappij, werd er massa’s afval geproduceerd, dit vroeg om een oplossing. De kringloopwinkel in Dieren werd razend populair en al snel volgden er meer.

Sfeer: 3/5

Bij binnenkomst zul je altijd onthaald worden door een werknemer achter de krantenbalie, een klein hoekje waar de ‘nieuwe gekochte’ spulletjes veilig ingepakt kunnen worden voor vertrek. De loods van 1.000 m²  is wijd en maakt gebruik van lichtinval via het dak. Terwijl er geen route is gecreëerd, volgen vrijwel alle klanten elkaar in dezelfde richting. Hoewel de winkel onderdeel is van een kleinere stichting dan de bekende stichtingen: ‘Rataplan’ of ‘Het Goed’, komen veel belangrijke aspecten overeen. Zo heeft een groot deel van de werknemers een afstand tot de arbeidsmarkt en gaat de winst van Stikribo naar het goede doel: KiKa.

Alhoewel het alleen in de zomer een behaaglijke temperatuur in de loods is, doet dit geen afbreuk aan de warme sfeer in het pand. De themahoek, die deze week oranje kleurt voor het EK en de bijzondere collectie LP’s die in slingers de muziekhoek versieren, geven de winkel kleur en leven. Ondanks dat je af en toe met een jaloerse blik kan kijken naar de “niet voor verkoop” stickers, draagt deze vorm van aankleding wel bij aan de gezelligheid van de loods.

Producten: 4/5

Omdat een tweedehandswinkel geen invloed heeft op welke spulletjes er binnen komen is het belangrijk om een schone en verscheiden selectie producten in je winkel te hebben staan. ‘Het Goed’ doet dit door met haar witte interieur een contrast te creëren, waardoor niet alle producten even schoon zijn. Dit kan soms kil en overweldigend overkomen. Stikribo weet door de duidelijke groepering en makkelijke prijslijst een duidelijk beeld van haar producten te geven. Ook komt het zelden voor dat ik vuile borden of matte glazen in de servies hoek vind.

Bovendien heeft strikbo een geheim wapen, waarmee ze zich verzekeren op terugkerende ‘vrouwelijke’ klanten: De bruidshoek. Hoewel ik nooit droomde van een witte bruiloft met alle tierelantijnen, begint het ‘binden’ bij iedereen te kriebelen als ze rechts naast de wenteltrap alle jurken zien hangen. Voor iedere bruid wat wils: Oud roze, crème of maagdelijk wit. Kant, Tule of fluweel er is daadwerkelijk van alles.

 

Prijs: 5/5

Een paar maanden geleden stond het internet er vol mee: “Woede over prijzen”, schreef het AD. Op sociale media werd veel geklaagd over de ‘hogere’ prijzen bij kringloopwinkels. Toch is het niet heel vreemd dat de prijzen de laatste tijd omhoog gegaan zijn. De huurkosten zijn gestegen en ook prijzen voor gas, water en licht zijn niet meer hetzelfde, deze kosten berekenen de winkels door in de prijzen. Bij mijn favoriet in Lisse zijn de prijsstijgingen gelukkig niet te merken. Laatst kocht ik er nog een ‘gloednieuwe’ spijkerrok voor 4,50. In de Zara of H&M red je het daar niet voor. Volgens mij heeft de winkel de geplastificeerde prijslijsten in jaren niet vervangen en laat zich niet beïnvloeden door de veranderingen van buitenaf.

Toch zie ik vaak dezelfde Lissenaren, of bollenstreek’ers. Misschien dat het aan de ligging of het algemene imago van de kringloop ligt. Het is tenslotte geen hippe ‘vintagewinkel’. Toch kan ik Stikribo geen parel noemen, maar een oester. De echte parels zitten namelijk binnenin.

 

Over de auteur

Floortje Hoogkamer

Floortje Hoogkamer, beginnende journalist en een spring-in-'t-veld. Vanaf jongs af aan is ze al nieuwsgierig naar wat de wereld haar te bieden heeft. Ze hoopt dat haar verhalen mensen aan het denken gaan zetten. "Het maakt niet uit welke gebeurtenis je beleeft, alleen hoe je er op reageert!"